Haberler

Bosna Hersek'te Tika Tarafından Başlatılan "Ahududu Yetiştiriciliği Projesi" İlk Hasadı Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'te 2014 yılında tarım alanında nitelikli iş gücünü arttırma, ülke genelinde tarım projelerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması kapsamında hayata geçirilen "Ahududu Ekimi ve Kırsal Kesimde İstihdam Sağlama Projesi" ilk hasadını verdi.

TİKA, Bosna Hersek'te gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Bosna Hersek genelinde önemli projeleri imza atan TİKA tarafından 2014 yılında hayata geçirilen tarım alanında nitelikli iş gücünü arttırma, ülke genelinde tarım projelerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması kapsamında hayata geçirilen "Ahududu Ekimi ve Kırsal Kesimde İstihdam Sağlama Projesi" ilk hasadını verdi. Söz konusu proje kar amacı gütmeyen, Bosna Hersek'te toplumun tüm kesimlere hitap eden ve ülke genelinde faaliyette bulunan Zlatni Zambak Derneği işbirliğinde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 2014 yılı Mayıs ayında büyük sel felaketlerinin yaşandığı Zavidoviçi ve Zepçe bölgelerinde aynı yıl sonbahar döneminde 21 aileye ahududu fidanı, sulama sistemi ve koruyucu tel gibi malzemelerden oluşan ekipman temin edildi. Ahududu yetiştiriciliği son dönemde Bosna Hersek'te yaygınlaşmaya başladı. Söz konusu orman meyvesinin üretiminin artışı özellikle Zenica-Doboj Kantonu'nda hızla devam ediyor. Üretilen ürünlerin yüzde 90'ı ise AB, Kuzey Amerika piyasasına sürülüyor.

Bu kapsamda söz konusu projenin aile bütçelerine önemli katkı sağlayabileceği düşünülerek TİKA tarafından bu tarımsal istihdam projesine destek verildi. Proje, Bosna Hersek'te kırsal alanlarda yaşayanların hayat standartlarını ve şartlarını daha ileri seviyelere taşımayı ve bireylere ve dolaylı olarak ailelerine ulaşmayı hedefliyor. 2016 yılında ise ahududu arazilerinde ilk hasatlar toplandı. Projenin takibini yapmak üzere bölgeyi ziyaret eden ekip Zavidoviçi şehrinin Rujnica (Ruynitsa) köyünde sağlanılan hasattan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Projeyi takip eden ve üreticilere danışmanlık hizmeti veren ziraat mühendisi Maidin Sinanoviç 2014 yılında başlatılan projenin gidişatından memnuniyetini dile getirerek insanların tavsiyelerine uyduklarını söyledi. Sinanoviç proje kapsamında finansal olarak zor durumda bulunan insanlar seçildiğine dikkat çekerek, "Bu durum düşük gelirli ailelerin bütçelerine önemli katkı sağlayacak. Ayrıca sertifikası olan, virüssüz Amerikan Vilamet türü ahududu fidelerinin kullanıldığından dolayı tarımcıların birçok ilaçlama maliyetinden kurtulmuş oldular. Kaliteli fidelerle proje başlanmış olmasının sonuçlarını bugün görebilmekteyiz" dedi.

İşsiz olan Uzeir Tursiç iki sene önce başlatılan proje kapsamında bir dönümlük ahududu fidesi ve gereken ekipmanlara sahip olduğunu belirterek, yardım eden ve bu projesinin gerçekleştirilmesini sağlayan TİKA'ya teşekkürlerini dile getirdi. Uzeir, "Bu ilk hasadımız ve şimdiye kadar 500 kilo topladık" diyerek gelecekte ahududu yetiştiriciliğinden geçinmeleri için gayret etmeye devam edeceklerini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title