Haberler

Bosna Hersek'te İş ve Yatırım Potansiyeli Tanıtım Konferansı

Bosna Hersek Yabancı Yatırım ve Teşvik Ajansı (FIPA) Yatırım-Teşvik Bölümü Başkanı Nina Pobriç, "Bosna Hersek'te yabancı yatırım alanında Türkiye 12'nci sırada.

Bosna Hersek Yabancı Yatırım ve Teşvik Ajansı (FIPA) Yatırım-Teşvik Bölümü Başkanı Nina Pobriç, "Bosna Hersek'te yabancı yatırım alanında Türkiye 12'nci sırada. Bosna Hersek'te 200'ü aşkın Türk şirketi var ve yatırımlarının tutarı 139 milyon avro. Bunun daha da artacağına inanıyorum." dedi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğinde düzenlenen "Bosna Hersek'te İş ve Yatırım Potansiyeli Tanıtım Konferansı"nda konuşan Pobriç, Bosna Hersek'te yatırım olanakları hakkında bir sunum yaptı.

Pobriç, Bosna Hersek'teki yabancı yatırım düzeyinin 6 milyar avro olduğu bilgisini vererek, "Yabancı yatırımları çekmeye devam ediyoruz. 2015 yılında 2014'e kıyasla yüzde 68,5 daha fazla yatırım çekmeyi başardık. Bosna Hersek'te yabancı yatırım alanında Türkiye 12'nci sırada. Bosna Hersek'te 200'ü aşkın Türk şirketi var ve yatırımlarının tutarı 139 milyon avro. Bunun daha da artacağına inanıyorum." diye konuştu.

Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 90'ının yaptıkları yatırımdan memnun olduklarını kaydeden Pobriç, "Ülkemizde sabit döviz kuru söz konusu. Bölgedeki en düşük enflasyon oranı da bizde. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi ise yüzde 10. Doğrudan yabancı yatırımlar söz konusu olduğunda yabancı yatırımcılar Bosnalı şirketlerle aynı haklara sahipler." ifadelerini kullandı.

Pobriç, Bosna Hersek'in kaliteli iş gücüne sahip olduğuna dikkati çekerek, "Su kaynakları potansiyeli olarak Bosna dünyada 8'inci sırada bulunuyor. Bosna Hersek'in doğal kaynakları yatırım için çok uygun. Turizm ve alt sektörlerine dair yabancı yatırımcılar için bir çok yatırım projelerimiz var. Türkiye'deki bütün şirketleri, Bosna Hersek'e davet ediyorum. İyi imkanlarla karşılaşacaklarına eminim." değerlendirmesinde bulundu.

Özelleştirme programı hakkında soruları da yanıtlayan Pobriç, 2016 yılında metal, enerji, ilaç, alüminyum, tütün ve sigorta gibi farklı sektörlerde 6 şirketin özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

- "Bosna'nın dışında daha büyük bir Bosna, Türkiye'de var"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Şekib Avdagiç ise Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticaret hacminin öncelikle 1 milyar dolara, sonra da 2 milyar dolara çıkarılması için strateji geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Son dönemde Bosna Hersek'te hayata geçirilen reformları büyük bir keyifle izlediklerini aktaran Avdagiç, bu ülkedeki çalışma kanunu konusunda atılan adımları da büyük bir takdirle takip ettiklerini anlattı.

Avdagiç, iki ülkenin de dikkat etmesi gereken konular olduğuna değinerek, "Türkiye sadece Bosna Hersek'ten kırmızı et ithal ediyor. Bu, halbuki AB ile 20 senedir masada olan bir konu." şeklinde konuştu.

Et ithalatında tonajın artırılması ve anlaşmaların 1 yıl yerine 3-5 yıllık dönemi kapsaması talebinde bulunduklarını vurgulayan Avdagiç, böylece Bosna Hersek'teki yatırımcının da daha rahat hareket edebileceğini dile getirdi.

Avdagiç, Bosna Hersek'ten ithal edilen kırmızı etin kaynağının söz konusu ülke dışından karşılandığına yönelik haberlerin basında yer almasının sıkıntılı bir durum oluşturduğunu, hassas davranılmasının iki ülke arasındaki ticaret hacmine fayda getireceğini kaydetti.

200 bin eğitimli Bosnalının ülkesini terk ettiğine dikkati çeken Avdagiç, "Bosna'nın dışında daha büyük bir Bosna, Türkiye'de var." dedi.?

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da TDBB üyelerinin bulunduğu ülkeler arasında aktif olarak yer almaya gayret ettiklerini belirterek, 27-30 Mayıs'ta TDBB Yönetim Kurulu'nu Saray Bosna'da gerçekleştireceklerini ve üyelerini Bosna Hersek'te buluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title