Haberler

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ulussever

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ulussever'in konuşması

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu'nun konuşması

WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger'in konuşması Borsa İstanbul'da gong kadın-erkek eşitliği için çaldı

- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ulussever:

-"Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı 2004'te yüzde 23 iken bugün yüzde 33'ler seviyesine yükseldi"

-"Üniversitelerimizde görev yapmakta olan kadın akademisyen sayısı da dünya ortalamasının oldukça üzerinde, birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumda. Bu ve benzeri gelişmeler önemli"

- Koç Holding CEO'su Çakıroğlu:

-"Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının ön koşulu, kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranının 2004'te yüzde 23 iken bugün yüzde 33'ler seviyesine yükseldiğine işaret ederek, "Ayrıca üniversitelerimizde görev yapmakta olan kadın akademisyen sayısı da dünya ortalamasının oldukça üzerinde, birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumda. Bu ve benzeri gelişmeler önemli" dedi.

Borsa İstanbul'da iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak ana temasıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "gong"töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Tuncay Dinç, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir, Koç Holding Üst Yöneticisi Levent Çakıroğlu, Suteks Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPs) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yüksek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, saat 09.15'te kadın-erkek eşitliği için gong çaldı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever törende yaptığı konuşmada, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir değer olarak kadınların iş dünyasına katılmasının Borsa İstanbul'un önem verdiği konulardan biri olduğunu söyledi.

İş dünyasında çeşitli birlikteliklere kapı açan borsanın, bugün de iş hayatında cinsiyetlerin eşdeğerliğini vurgulamak adına, kadın erkek ortaklığı için etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Ulussever konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu ortaklık adına memnuniyetle ifade etmek isterim ki, son yıllarda ülkemizde önemli gelişmelerin yaşandığına hep birlikte şahitlik etmekteyiz. Örneğin Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı 2004'te yüzde 23 iken bugün bu orana yüzde 33'ler seviyesine yükselmiştir. Ayrıca üniversitelerimizde görev yapmakta olan kadın akademisyen sayısı da dünya ortalamasının oldukça üzerinde, birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumda. Bu ve benzeri gelişmeler önemli.

Bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinlik kadın erkek arasındaki negatif ayrışmayı azaltmak adına iş dünyası özelinde bir etkinlik gibi görünse de, hayatın tüm alanlarında farkındalık ortaya koymayı amaçlamalıdır. İş dünyasının yanı sıra aile, sosyal ve toplumsal hayatımızda da cinsiyetlerin konumlanması, kadın ve erkeğin birbirinin mütemmim cüzü olması bir denge gözetilerek belirli bir hukuk oluşturulmalıdır."

Talat Ulussever cinsiyetler arasındaki ilişkinin adalet eksenli kurulması ve değerlendirilmesi hususuna da vurgulayarak, "Tarihimiz bu adaleti tesis etme hususunda temayüz etmiş müşahhas örneklerle doludur. Anadolu Kadınlar Birliği ile dünyada kurulan ilk kadın teşkilatına ev sahipliği yapan Anadolu, sonraki süreçlerde de kadınlarımızın önemli görevler üstlenmesine şahitlik etmiştir" dedi.

Türkiye'nin dünyada kadınlara ilk seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Ulussever, bu tecrübe ile kadınların iş ortamında ve sosyal hayatta daha aktif olması, cinsiyetlerin metalaştırılmadan, istismar edilmeden, örf adet ve inançları ile daha etkin ve değer yaratır olması noktasında sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

Ulussever konuşmasının sonunda toplumsal cinsiyet ayrımcılığının olmadığı bir dünya temennisinde bulunarak, Emine Erdoğan başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.

-"Kadın istihdamını 5 puan artırdığımız zaman bir ülkenin gelişmişlik seviyesi yüzde 15 artıyor"

Suteks Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, BM iş dünyası prensiplerinin, iş hayatında, çalışma hayatında ve sosyal hayatta kadının erkekle beraber el ele olmasını 7 ilkeyle desteklediğini hatırlatarak, "Bugün de biz burada iş dünyası olarak, bunun destekçisi olduğumuzun altını çizeceğiz" dedi.

Konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine değinen Ger, "Son yapılan araştırmalardan birine göre, eğer bugünkü cinsiyet eşitliği seviyesini korursak, dünya 2030'da 12 trilyonluk bir değer yaratıyor ama tüm dünyada, tüm ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinde yüzde 50 seviyesine gelirse bu değer 28 trilyona çıkıyor" bilgisini verdi.

Konunun Türkiye'nin refahı ve gelişmişlik seviyesinin artırılması için önemine de işaret eden Ger, devlete, iş insanına, sivil toplum örgütlerine bu kapsamda görevler düştüğünü söyledi.

Ger, bu kapsamda kreşlerle ilgili yaptığı çağrıda "Her mahallede bir kreş var etmek için devletle sivil toplum el ele işbirliği yapalım. Diğer yandan iş dünyasına seslenmek istiyorum, kadın istihdamını 5 puan artırdığımız zaman bir ülkenin gelişmişlik seviyesi yüzde 15 artıyor, toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olmalıyız" diye konuştu.

Ger, konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği katkıdan dolayı geçtiğimiz günlerde kalp krizinden hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı Mustafa Koç'u rahmetle andı.

-"Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının ön koşulu kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi"

Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu da konuşmasında günün anlam ve önemine işaret ederken, toplumsal cinsiyet eşitliğinde Türkiye'nin önünde uzun bir yol olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Dünya Ekonomik Forumunun yayınladığı 'Cinsiyet Uçurumu' raporuna göre ülkemiz oldukça geri sıralarda. Alt göstergelere baktığımızda, bu uçurumu yaratan en kilit konunun, kadınların ekonomik hayata katılımı olduğunu görüyoruz. Diğer deyişle Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının ön koşulu, kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi.

Dünya örneklerinde görüyoruz ki, kadının ekonomik hayata daha çok katılımı, ekonomik büyüme ve kalkınmaya sıçrama etkisi yaptıracak bir güce sahip. Toplumsal cinsiyet eşitliği son yıllarda küresel iş dünyasının gündeminde en üst sıralarda yer alan konulardan biri, bu bir tesadüf değil. Araştırmalar gösteriyor ki, eşitlik topluma olduğu kadar iş dünyasına da kazandırıyor."

Çakıroğlu, bu kapsamda kendilerinin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına Mustafa Koç'un liderliğinde başladıklarını anımsatarak, Mustafa Koç'un Türkiye'de bu konunun en önemli destekçilerinden biri olduğunu söyledi.

Koç bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Çakıroğlu, "Sizlere Mustafa Bey'in sözleri ile veda etmek istiyorum; Kadınsız toplum yarınsız toplumdur" dedi.

-Türkiye'den 33 şirket daha WEPs ilkelerini imzaladı

Toplantı kapsamında daha önce Türkiye'den 50 şirketin imzaladığı WEPs ilkelerine Türkiye'den 33 şirket daha imza attı.

WEPs'i imzalayan şirketler arasında AccorHotels Türkiye, AYGAZ A.Ş., Borsa İstanbul, ÇİMSA, Danone Hayat İçecek ve Gıda, Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, Deloitte Türkiye, Doğuş Grubu, Emek Hukuk Bürosu, Enve Enerji, Erkunt Sanayi A.Ş, Erkunt Traktör, EY Türkiye, Garanti Emeklilik, İnci Holding, ING Bank Turkey, Ka Mühendislik, Kapital Medya Hizmetleri A.Ş., LAV, Multinet Teknoloji A.Ş., Multinet Up, MV Holding, NURUS, Orka Holding, Penti, Rönesans Holding, SAP Türkiye, Şekerbank, Spring Nearest Manufacturing Company, Unilever Türkiye, Ünlü & Co, Vodafone Türkiye, Zenium Technology yer aldı.

WEPs'i imzalayan şirketler arasında yer alan Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde toplumsal cinsiyet eşitliğinin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını belirterek, toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınmanın, kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarıyla mümkün olacağını söyledi.

Kadının iş gücüne katılımına verdikleri önemin, kurumsal kültürlerinin bir parçası olduğuna işaret eden Öğüt, "Kadın çalışan oranımızı sektör ortalaması olan yüzde 23'ün üzerinde tutmaya özen gösteriyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz uygulamalarımız sayesinde kadın çalışan oranımızı yüzde 41'in üzerine çıkardık. WEPs'i imzalayarak ekonomik yaşamın her alanında kadının güçlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ettik. Böylece bu konudaki kararlılığımızı bugün bir kez daha ortaya koymuş olduk" dedi.

Yeni imzacılarla aile fotoğrafı çekiminin ardından toplantı sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Talat Ulussever Borsa İstanbul Emine Erdoğan Koç Holding Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title