Haberler

Borsa İstanbul Genel Müdürü Turhan Soruları Yanıtladı Açıklaması

"(Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yapılan denetim) Denetim her yıl rastlanılan rutin bir denetim" "Özel konularla ilgili denetimler de olabiliyor.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yapılan denetimin her yıl rastlanılan rutin bir denetim olduğunu belirtti.

"Kamera Elinde Geleceğin Cebinde" kısa film yarışmasının ödül töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Turhan, bugün bir gazetede yer alan Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Borsa İstanbul'da soruşturma yürüttüğüne ilişkin habere dair, her yıl bu dönemlerde Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan gelinip denetim yapıldığını söyledi.

Şimdiki gibi rutin olan denetimlerin yanında özel konularla ilgili denetimlerin de olabildiği bilgisini veren Turhan, "Mesela geçen yıl Gezi olayları sırasındaki anormal fiyat hareketleri ile ilgili oldu" dedi.

Borsa İstanbul'un SPK denetimine tabi olduğu gibi Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun da denetimine tabi olduğunu anımsatan Turhan, denetimin her yıl rastlanılan rutin bir denetim olduğunu kaydetti. Denetimin iyi bir şey olduğunu vurgulayan Turhan, asıl denetim olmadığı zaman korkulması gerektiğini dile getirdi.

Turhan, Gezi olaylarına ilişkin yapılan denetimlerin sonuçlarının paylaşılmadığının belirtilmesi üzerine ise "Başbakanlık Teftiş Kurulu bulgularını ilgili makamlara iletir, gereği orada yapılır" değerlendirmesini yaptı.

Haberde "Borsa İstanbul'daki maaşlara yönelik bir inceleme olduğunun da" sorulması üzerine Turhan, şunları kaydetti:

"O, 2012'den beri yapılıyor zaten. Daha önce İMKB döneminde Sayıştay denetçileri de denetim yapıyordu. Onların bir müraacatı üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan gelinip bir inceleme yapılmıştı. Sonunda mevzuata aykırı bir durumun olmadığı tespit edildi. Bu zaman zaman oluyor. Bir şikayet ya da başka bir kurumun yaptığı inceleme neticesinde bir bulgu ortaya çıktığı zaman böyle denetimler olur ve biz her yerde şeffaflık ve hesap verme yükümlülüğü diyoruz, hesap vermenin bir yönü de kamu otoritesine karşı hesap vermedir. Ben son derece olumlu görüyorum. Denetlenmekten memnunuz ve herkesin de denetime açık olması gerekir."

"Bağımsız bir danışmanlık şirketi ile Borsa İstanbul'un yeniden yapılanmasına yönelik bir çalışma yürütüyoruz"

Turhan, SPK ve BDDK'daki görevden almaların bir benzerinin Borsa İstanbul'da da olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine, "Biz kararlarımızı iş gerekleri çerçevesinde alırız" dedi. İşin gerektirdiği organizasyonel değişikliklerin zaman zaman olduğunu ve daha önce de iş değişiklikleri yapıldığını anımsatan Turhan, şu anda bağımsız bir danışmanlık şirketi ile Borsa İstanbul'un yeniden yapılanmasına yönelik bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışma çerçevesinde bazı birimlerin birleştirilmesi, bazı fonksiyonların farklı birimlere aktarılmasının önerildiğini anlatan Turhan, bunun üzerine sırf bu iş için Organizasyonel Gelişim Bölümü kurduklarını dile getirdi. Söz konusu bölümün bu kapsamda çalışıp bir neticeye vardığını aktaran Turhan, "Bununla ilgili bizim de uygulamalarımız olacak ama bizim yaptığımız bütün uygulamalar, aldığımız bütün kararlar iş gereklerine yönelik olacak" ifadelerini kullandı.

Turhan, "Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Önümüzdeki yıl için bir halka arz hedefliyoruz. Orada başarılı olmamız için her şeyimizin, yani finansal göstergelerimizin, organizasyonel yapımızın, bunların hepsi incelenecek. Stratejik ortaklık yapacağız. Stratejik ortaklık yaptığımız kuruluşlar veri odalarında bizim her şeyimizi, elimizdeki kira sözleşmelerinden tutun da tedarik süreçlerimize kadar her şeyi öğrenmek isteyecekler. Bu normal bir yatırımın, ortaklığın gereğidir. Siz de bir şirkete yatırım yaparken o şirketle ilgili bilgi sahibi olmak istersiniz.

Buradaki etkinlik ve verimliliği artırmak üzere bazı süreçlere başladık yavaş yavaş. Mesela bilişime ilişkin bazı süreçleri outsource (dış kaynak kullanımı) etmeye başladık. Çünkü bir seferlik yürütülecek bir proje ise onun için eleman istihdam etmek mantıklı değil. Çünkü ondan sonra o elemana iş üretmeye çalışıyorsun. Buna bilişim teknolojilerinden başladık. Hukuk ile ilgili bazı süreçlerimizi outsource etmeye başladık. Edebildiğimiz ölçüde, borsanın ana faaliyet konusunun içine girmeyen iş süreçlerinde bu şekilde maliyet avantajı sağlayacak, etkinliği, verimliliği, karlılığı artıracak adımları atacağız. Bunun bir yönü de organizasyonel etkinliği artırmaya yönelik bir takım değişikliklerdir. Yeri geldiği zaman da bunları yapıyoruz, geçmişte de yapmıştık. Bu, aşağı yukarı 3 aydır devam eden bir çalışma. Şu anda sonuçlanmış bir vaziyette, arkadaşlar bugün yarın bir karar haline getirecekler." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Başbakanlık Teftiş Kurulu Borsa İstanbul İbrahim Turhan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title