Haberler

Borsa İstanbul'da Varant İşlemleri Yıl Dönümü Gong Töreni

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, "2014 yılında 5,8 milyar liralık prim hacmine ulaşan varant işlemlerinde bu sene çok sevindirici bir şekilde 30 Eylül itibariyle 5,47 milyar lira hacme ulaşmış durumdayız" dedi.

Varant işlemlerinin 5'inci yılı vesilesiyle düzenlenen Gong Töreni, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Deutcsche Bank Türkiye Başkanı Ersin Akyüz ve İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Gong Töreninin ardından konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Seyman, 2010 yılının ağustos ayında işlem görmeye başlayan varantların, o tarihten itibaren her geçen gün gelişme kaydederek 2014 yılında 5,8 milyar liralık prim hacmine ulaştığını söyledi. "Bu sene çok sevindirici bir şekilde 30 Eylül itibariyle 5,47 milyar lira hacme ulaşmış durumdayız" diyen Seyman bunun da geçen yıla göre yüzde 25'lik artış anlamına geldiğini kaydetti.

Seyman, bu ivmeyi sevindirici olarak nitelendirerek, şöyle devam etti:

"Bir finansman ürünü yaratmak çok zor. Ürünün yaratılması için birçok paydaşın emek koyması gerekiyor. Bir piyasanın başarılı olabilmesi için onun sürdürülebilir olması lazım. Sürdürülebilir olması konusunda da katkıyı verenlere çok teşekkür ediyorum. Ürünün Borsa tarafından açılmasının hiçbir kıymeti yok, buna benzer birçok ürünleri daha önce de açtık, bazı ürünler kayboldu gitti. Bu kapsamda paydaşların verdiği emek çok önemli."

Konuşmasında Stuttgart Borsası'nın 28 Eylül itibarıyla Nasdaq sistemine geçtiği bilgisini veren Seyman, Stuttgart Borsası'nda işlem gören 1,4 milyon securityden 1,3 milyonuna yakınının varant olduğunu dile getirdi.

Seyman, Borsa İstanbul'da şu an işlem gören 575 varant bulunduğu bilgisini paylaşarak, "Bugüne kadar 5 bin 300'ün üzerinde varant ihracı oldu. Borsamızda 41 çeşit ürün üzerine varant ihracı oldu, bunlar sevindirici gelişmeler. Bir borsanın sürdürülebilir olmasının en önemli nedeni paydaşların verdiği emeklerle alakalı" diye konuştu.

Seyman ayrıca, Borsa İstanbul'da şu an 14 tane olan diğer bir ürün Borsa Yatırım Fonlarının gelişmesi konusunda üyelere çağrıda bulundu.

TSPB Başkanı İlhami Koç da varantların ilk ortaya çıktığında kendisinin bunu geçici bir ürün olarak düşündüğünü belirterek, "Yani opsiyonlar ortaya çıkana kadar, o boşluğu dolduracak geçici bir ürün olarak düşünüyordum" dedi.

Gelinen noktada durumun öyle olmadığına, varantların piyasada önemli bir boşluk doldurduğunu dile getiren Koç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nedir bu boşluklar? Her şeyden önce varantlar dinamik araçlar, teorik olarak her şeyin üzerine bir varant çıkarabilirsiniz. İkincisi Türk insanı kaldıraçlı ürün seviyor, varantların bir özelliği kaldıraçlı olarak yatırım yapma imkanı sağlıyor, ama risk de sınırlı. Üçüncü olarak varanta kaynaklık eden araçların likiditesi çok önemli. Bir başka unsur da fiyatlama. Belki daha da önemlisi, ürün çeşitliliği oldukça, bir merkezin finans merkezi olmasından bahsedebilirsiniz. Bu anlamda İstanbul'un finans merkezi olması yolunda bu gibi ürünler önemli."

"5 yılda işlem hacmi 25 milyar lira, ihraç edilen varant sayısı ise 5 binin üzerinde"

Deutsche Bank Türkiye Başkanı Ersin Akyüz ise piyasanın gelişmesi için emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında gelinen noktada paydaşlarının emek ve çabalarına işaret etti.

Deutsche Bank olarak küresel tecrübelerini en iyi örneklerle Türkiye'ye yansıtmaya çalıştıklarını dile getiren Akyüz, şunları aktardı:

"Varant da bunlardan biri oldu. 5 yıldır bu gayret içindeyiz. Bu süre içinde 3 bine yakın ihraç gerçekleştirdik. Piyasaların gelişmesi için eğitim ve bilinçlendirme çok önemli, bu anlamda yüzlerce seminer düzenledik, buralarda varantların getirdiği fırsatları ve riskleri anlatmaya çalıştık.

Biz Deutsche Bank olarak yeni ürünleri piyasaya sürmek için her zaman bir arayış içindeyiz, bundan sonra da buna devam edeceğiz."

İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral da geçen 5 yılda varantlar konusunda farkındalığın arttığına işaret ederek, bu gelişmenin sevindirici olduğunu söyledi.

5 yılda işlem hacminin 25 milyar lira, ihraç edilen varant sayısının ise 5 binin üzerinde olduğunu bunu başarılı bulduklarını dile getiren Aral, "İhraççı kurumların bu başarıda en önemli etkenlerinden bir tanesi teknolojiyi, eğitimi yerli yerinde kullanmaları, diğeri eğitim verdikleri kurumlar üzerinde başarılı sonuçlar elde etmeleriydi" diye konuştu.

Toplantı sonunda emeği geçenlere hediye takdimi yapılırken, toplantıya katılan eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, AK Parti İzmir milletvekili İbrahim Turhan'ın da katılımıyla "aile fotoğrafı" çektirildi.

Varant

Varant, elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracını ifade ediyor. Varant satın alan yatırımcı, ödediği bedel karşılığında bir dayanak varlığı değil, o dayanak varlığı alma ya da satma hakkını satın almış oluyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Ersin Akyüz Türkiye Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title