Haberler

Borsa Son Bir Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

Güncelleme:

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dünkü kapanışa göre 3.613,24 puan düşerek 79.191,19 puan ile günü son bir ayın en düşük kapanış seviyesinden tamamladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 4,36 değer kaybetti, toplam işlem hacmi, tarihinin en yüksek işlem hacimlerinden biri olan 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 6,22, holding endeksi yüzde 2,65 düştü. Günün en fazla kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 6,76 ile "elektrik" oldu.

Rusya Merkez Bankası'nın dün gece sürpriz şekilde politika faizini 650 baz puan artırmasına karşın Rusya varlıklarındaki sert değer kayıplarını engelleyememesi, diğer gelişen ülkelerle birlikte TL varlıklarını da olumsuz etkilemeye bugün de devam etti.

Rusya Merkez Bankası'nın faiz müdahalesinin ardından dolar/ruble paritesi ilk tepki olarak 66'dan 58,21'e kadar gerilese de bugün özellikle saat 12.00'den sonra hızlı şekilde yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 79,52'yi gördü. Dolar/rubledeki sert yükseliş ve Rusya borsasında hisse senetlerinin ortalama yüzde 16,5 değer kaybetmesi, diğer gelişmekte olan ülke varlıklarında da satış baskılarına neden oldu. Dolar/TL, gün içinde tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,4126'ya çıktı.

Döviz kurlarındaki artışın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) olası faiz indirim kararını ortadan kaldıracağı beklentisi ile faizler yükselirken, BIST 100 endeksi ise banka hisseleri öncülüğünde sert şekilde düşüşe geçti.

BIST 100 endeksi, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 82.500 seviyesinin kırılmasının ardından etkisini artıran satışlarla 12 Kasım'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 78.844,01 puana kadar geriledi, büyük banka hisselerindeki yüzde 7'leri aşan kayıplar dikkati çekti.

Analistler, düşen petrol fiyatları ve hızla değer kaybeden rublenin Rusya ekonomisinde tüm küresel ekonomiyi etkileyecek bir olumsuzluk oluşturabileceği yorumlarının, gelişen ülkelerde panik satışlarını beraberinde getirdiğini belirterek, TL varlıkların da bu panik havası bitene kadar baskı altında kalabileceğini vurguluyor. Yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının küresel piyasalarda artan volatilite bakımından önemli olacağını dile getiren analistler, diğer merkez bankalarının da ellerindeki araçlarla volatiliteyi hafifletmeye çalışacaklarını kaydediyor.

TCMB'den döviz piyasasında oynaklığı hafifletmek için yapısal adım

Dolar/TL'nin 2,41 seviyesini aşmasının ardından TCMB, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanmasının uygun görüldüğünü açıkladı. Açıklama ile dolar/TL 2,37 seviyelerine gerilerken, avro/TL de 2,97 seviyesinde dengelendi.

Analistler, TCMB'nin döviz kurundaki aşırı oynaklığı hafifletebilmek için piyasa dışında döviz likiditesi sağlama adımı attığını belirterek, bu uygulamanın yapısal bir önlem olduğunu, aşırı oynaklığın devam etmesi durumunda farklı araçların da kullanılabileceğini öngörüyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Merkez Bankası Borsa İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title