Haberler

Bolu'da Patates Üreticilerine "Mildiyösü" Hastalığı Uyarsı

Bolu'da patates aşırı yağışların etkisiyle mildiyösü hastalığının yayılmaya başladığı bildirildi.

Bolu'da patates aşırı yağışların etkisiyle mildiyösü hastalığının yayılmaya başladığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, teknik elemanlarınca patates dikili alanlarda yapılan incelemelerde, son günlerdeki aşırı yağışların da etkisiyle patates "mildiyösü hastalığının yayılmaya başladığının görüldüğünü söyledi.

Hastalığın, mevsimsel yağışların bol olduğu yıllarda nemin yükselmesiyle birlikte öncelikle patates bitkisinde kendini gösterdiğini belirten Taş, "Hastalıkta, ilk belirtiler yaprakta küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür. Hastalığın ilerlemesiyle lekelerin olduğu kısımlar kahverengileşir ve doku ölür. Uygun sıcaklık ve nem koşullarında tüm bitkiye yayılır" diye konuştu.

Taş, hastalığın, tarlada başlangıçta birkaç bitkide görüldüğünü anlatarak, "Orantılı nemin yüzde 80 ve sıcaklığın 19–22 derecede tüm tarlaya, etraftaki tarlalara yayılır. Hastalık etmenleri yaprak ve saplardan toprağa inerek yumrularda yüzeysel kuru çürüklük şeklinde, düzensiz eflatun ile siyah renk arasında sert lekeler belirir. Hastalık yumru etine doğru ilerler. Hastalık etmeni tarlada kalan yumru ve konukçu bitkiler patates, domates, patlıcan bitki artıkları üzerinde kışlaması mümkün oduğu kaydedildi" şeklinde konuştu.

Kültürel önlemlerin alınması gerektiği ifade eden Taş, şunları kaydetti:

"Sağlıklı yumru kullanılmalı, bitki artıkları imha edilmeli. Yumruya geçişleri önlemek için iyi bir boğaz doldurma yapılmalı. Patatesler çürük yumrulardan ayıklandıktan sonra depolanmalı. İyi bir havalanma için sıralar rüzgar yönüne açılmalı. Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır."

Taş, il ve ilçe müdürlüğüne müracaat edilerek, alınacak reçete ile uygun ilaç, uygun doz ve uygun zaman kuralıyla ilaçlama yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

İsmail Taş Bolu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title