Haberler

Bolu'da Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Bolu Belediyesinden, Büyük Cami Mahallesi'nde yer alan bölgede kentsel dönüşüm kapsamında düzenleme yapılacağı bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Bolu Belediyesinin, ilin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması konusundaki hassasiyetinin her düzenlemede öncelik oluşturduğu kaydedilerek, düzenleme yapılacak bölgedeki binalarla ilgili "Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu" tarafından "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalan özellikleri taşımadığı"nın tespit edildiği vurgulandı.

Bu binaların "tarihi bina kimliği" özelliklerini taşımadığı tespitinin yanı sıra söz konusu binalarla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da "riskli yapı" kararı verildiğine dikkat çekilen açıklamada, bölgede yapılacak kentsel dönüşüm çalışmasıyla çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesinin ve bölgede rahatlama yaşanmasının hedeflendiğinin altı çizildi.

Bu düzenlemeyle ilgili bazı kesimlerin "tarihi ve kültürel miras" cümleleriyle kamuoyunu etkileme amacını taşıyan yorum ve değerlendirmelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, "Belediyemiz tarafından tüm Türk dünyasının ortak simgesi Köroğlu dahil, Bolu topraklarında var olan tüm tarihi ve kültürel emanetlere sahip çıkılması amacıyla çok sayıda proje yürütülmektedir. Bu kesimlerin, bu tarz projelere ilgisinin ve desteğinin artmasını umuyor, bu projelerde 'tarihi ve kültürel birikimleri' ile Bolu'ya katkı sunmalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bolu Belediyesinin her düzenlemesinde ilin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması konusunda hassasiyet gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İzzet Baysal Caddesi'nin 'yayalaştırılması projesi' ile bu bölge sosyal ve ekonomik açıdan bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Kentimizin ana ulaşım akslarından biri olan caddenin araç trafiğinin kaydırıldığı PTT Caddesi ile Karacasu yolunun birleştiği Süreyya Sokak'tan İzzet Baysal Caddesi'ne çıkan noktada daralan yol nedeniyle yoğun araç trafiği yaşanmaktadır. Bu bölgede yayaların kullanabileceği kaldırım da bulunmadığından yayalar araç yolunu kullanmakta ve yayalar için de risk oluşmaktadır. Bölgede tamamen ve kısmen yolda kalan yapılar da bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da bölgedeki 14, 15, 16, 17 ve 21 nolu yapılar için de 'riskli yapı' kararı verilmiştir. Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da bu binaların yıkım kararı uygun bulunmuştur. Tüm bu nedenlerle belediyemiz tarafından Büyük Cami Mahallesi 77 adada yer alan bölgede rahatlama yaşanması, sorunların çözümü, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi ve güvenli şehir oluşturma anlayışı ile bütüncül bir çözümle hareket edilmiştir. Bu bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapılması kararı alınmıştır."

Kaynak: AA / Güncel

Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title