Haberler

Bolu'da 3 Asırlık "Ferfene" Geleneği Yaşatılıyor

Bolu'da köylerde yaşatılan 300 yıllık "Ferfene" geleneği sayesinde vatandaşlar uzun kış gecelerinde eğlenirken genç nesiller arasındaki bağlar da güçlendiriliyor.

İSMAİL DURU - Bolu'da köylerde yaşatılan 300 yıllık "Ferfene" geleneği sayesinde vatandaşlar uzun kış gecelerinde eğlenirken genç nesiller arasındaki bağlar da güçlendiriliyor.

Bolu ve çevre illerde sürdürülen "Ferfene" gecelerinde, yörenin erkekleri köy konağında veya belirlenen bir evde bir araya geliyor. Özellikle uzun kış gecelerinin eğlencesi olarak bilinen "Ferfene"de, önce hindili ve pilavlı geleneksel yer sofrası kuruluyor.

Yemek yendikten sonra her yaş grubundan katılımcılar, geç saatlere kadar bazen güldüren bazen "can yakan" oyunlar oynayarak vakit geçiriyor.

Arı, yüzük bulma, mest tamiri ve tekerleme oyunlarında kaybedenleri ise tebessüm ettiren cezalar bekliyor.

Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Kazanlar köyü konağında bir araya gelenler de bu geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Teknolojik cihazlar olmadan da eğlenebilmek mümkün"

Kazanlar köyü sakinlerinden Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Hamdi Birgören, köylerinde "Ferfene"nin yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlattı.

Ferfenenin, elektriğin, televizyonun ve bugünün birçok teknolojik aletinin olmadığı yıllarda, uzun kış gecelerinde eğlence amaçlı düzenlendiğini vurgulayan Birgören, farklı yerlerde yaşayan köylülerin birbirini tanıma, kaynaşma amacıyla bu geleneği yaşattığını dile getirdi.

Birgören, "Atalarımızdan devraldığımız 300 yıllık geleneği yaşatmanın yanı sıra genç nesiller arasındaki bağları güçlendirmeyi, paylaşmayı ve teknolojik cihazlar olmadan da eğlenebilmenin mümkün olduğunu gençlere anlatıyoruz." diye konuştu?.

Kaynak: AA / Güncel

Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title