Haberler

Bolivya'da Çocukları Çalıştırma Yaşı Düşürüldü

Güncelleme:

Bolivya, 10 yaşındaki çocukların çalışmasını yasallaştıran ilk ülke oldu.

Dünyanın pek çok ülkesinde çocuk işçiliğinin önüne geçilmesine çalışılırken Bolivya, 10 yaşındaki çocukların çalışmasını yasallaştıran ilk ülke oldu.

Parlamentonun onayından ay başında geçen, ebeveyn gözetiminde oldukları ve okula devam ettikleri takdirde 10 yaş ve üzerindeki çocukların çalışmasının önünü açan yasa taslağı, Devlet Başkanı Evo Morales seyahatte olduğu için yardımcısı Alvaro Garcia tarafından onaylandı.

Sözleşmeli çalışma yaşını da 12'ye düşüren yasa, bu çocukların da okula gitmesini zorunlu kılıyor.

Yoksulluğun ciddi seviyede olduğu Bolivya'da asgari çalışma yaşını 14'ten 10'a düşüren yasayı destekleyenler, düzenlemenin ülkede zaten mevcut olan çocuk işçilere koruma sağladığını öne sürüyor.

Nüfusun yarısının yoksul olduğu bir halka başka seçenek kalmadığını savunan Çocuk ve Genç İşçiler Sendikası Başkanı Rodrigo Medrano, çocukken çobanlık yapan Devlet Başkanı Evo Morales'in de kendilerine destek verdiğini söyledi.

Tepkiler

Uluslararası kuruluşlarda görev yapan kimi yetkililerse yasayı savunanlarla aynı görüşte değil.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün çocuk hakları birimi yöneticisi Jo Becker, ekonomik zorluklara kısa süreli çözüm gibi görülen çocuk işçiliğinin aslında yoksulluğun asıl nedeni olduğunu kaydetti.

Çocukken çalışmaya başlayanların iyi bir eğitimden mahrum kaldıkları için yetişkinlik dönemlerinde daha az gelir elde ettiğine işaret eden Becker, bu bireylerin kendi çocuklarını da çalıştırarak yoksulluk döngüsünü sürekli kıldığını belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yetkilisi Carmen Moreno, Bolivya'da çıkan yasanın Birleşmiş Milletler'in 14'ü asgari çalışma yaşı olarak belirleyen sözleşmesine aykırı olduğunu vurgulayarak asgari çalışma yaşının Latin Amerika ülkelerinden Meksika'da 15, Şili'de 16 olduğuna dikkati çekti.

ILO ve Bolivya hükümeti tarafından 2008'de yapılan bir çalışma, Bolivya'da yarısı kırsal kesimde, yarısı şehirlerde olmak üzere 5 ila 17 yaşlarında 850 bin çocuğun çalıştığını göstermiş, her 10 çocuğun 9'unun şeker pancarı hasadı ve madencilik gibi ömrü kısalttığı bilinen ağır işlerde çalıştığı ortaya konulmuştu.

Bolivya'daki iş gücünün yüzde 15'ini oluşturan 1 milyon civarında çocuğun düzenli olarak çalıştığı ve çalışan çocukların üçte birinin okula gitmediği tahmin ediliyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Evo Morales Bolivya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title