Haberler

Bölgenin İlk Bölgesel Anestezili Safra Kesesi Ameliyatı Tatvan'da Gerçekleştirildi

Bölgenin ilk bölgesel anestezili safra kesesi ameliyatı Tatvan'da gerçekleştirildi

BİTLİS - Bitlis'in Tatvan ilçesinde sağlık alanında bölgede bir ilke imza atılarak doğuştan tek böbrekli olan bayan hastaya bölgesel anestezi uygulanarak hasta uyutulmadan kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi.

Tatvan Devlet Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Abdül Rıdvan Kulu tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlık alanında bir ilke daha imza atıldı. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 38 yaşındaki 6 çocuk annesi Telli Davaz isimli doğuştan tek böbrekli olan hastaya genel anestezinin riskli olduğu kanaatine varılması üzerine bölgesel anestezi uygulanarak başarılı bir şekilde hasta uyutulmadan kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi. Yapılan ameliyat tekniği ile bölgede de bir ilke imza atılmış oldu. Yapılan ameliyat tekniğini bölgede bir ilk olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Abdül Rıdvan Kulu, bir böbreği işlevsiz olan hastaya genel anestezinin riskli olmasından dolayı epidural anestezi tekniği kullanarak ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Yapılan Laparoskopik yani kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatının son derece başarılı geçtiğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Abdül Rıdvan Kulu, "Hastamız uyanık bir şekilde ameliyata girdi ve uyanık bir şekilde ameliyattan çıktı. 38 yaşında 6 çocuk annesi hastamız safra kesesi taşları şikayetiyle bize başvurdu. Hastanın tahlil ve takiplerinde bir böbreğinin tamamen küçülmüş olduğunu ve çalışmadığını gördük. Bu tür ameliyatlarda genellikle genel anestezi kullanır ve hastayı tamamen uyuturuz. Ancak tek böbrek olması nedeniyle genel anestezinin böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden dolayı bu hastaya ilimizde ilk defa yapılmak suretiyle bölgesel anestezi dediğimiz epidural anestezi tekniği uyguladık. Hastamız uyanık bir şekilde ameliyata girdi ve uyanık bir şekilde ameliyattan çıktı. Daha ağrısız bir şekilde ameliyatı sonuçlandırdık. Hastamız ameliyattan çıkalı daha birkaç saat oldu ama kendinde ve ağrıları dinmiş vaziyette. Sağlık durumu gayet iyi bir şekilde, takip ediyoruz. Hastamız bu gece hastanede gözetim altında tutulacak, yarınki kontrollerimizde bir problem görmediğimiz takdirde yarın taburcu etmeyi planlıyoruz ve sonrasında da belli aralıklarla hastamızı takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Hastanın sağlık durumu iyi"

Ameliyatı sonuna kadar izlediğini ve ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini söyleyen Telli Davaz ise, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu söyledi. Doğuştan tek böbrekli olduğunu anlatan Davaz, "15 gün önce ağrılarım başladı, ağrılar çok olunca buraya geldik. Rıdvan hoca çok ilgilendi ve çok güzel bir operasyon yaptılar. Ameliyat gayet güzel geçti, ben de canlı canlı ameliyatımı seyrettim. İyiyim şuan, çok güzel geçti, Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

(HO-ŞAK-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Bitlis Tatvan Kulu Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title