Haberler

Erzurum'da Bölge Nüfusunun Üç Katı Fidan Üretiyorlar

Güncelleme:

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 14 kentin nüfusunun 3 katı fidan üretimi yapıyor.

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 14 kentin nüfusunun üç katı fidan üretimi yapıyor.

Bölge müdürü Muhammet Salih Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma alanları olan Kars, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır ve Erzurum'da üretilen fidan sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Müdürlüğe bağlı 6 kentte üretilen fidan sayısının Doğu Anadolu Bölgesi nüfusunun 3 katı olduğunu belirten Çetiner, şöyle konuştu:

"10 serada 200 bin fidan kapasitemiz var toplam 7 bin 300 metrekarelik bir alana tekabül eden 7'si Erzurum, 3'ü Erzincan'da olmak üzere toplam bu yıl 15 milyon fidan üretimi yaptık. Bölge nüfusuna baktığımızda, bizim 'her doğan bebeğe bir fidan' bir sloganımız vardı. Bunu artırarak her kişiye fidan olarak değiştirdik ve nüfusun kat kat üstünde fidan üretimi yapıp toprakla buluşturuyoruz. Her insanın doğaya borcu var ve bir insan doğaya en az 7 fidan dikerek bu borcunu ödemesi gerekiyor. Her insanın doğaya olan borcunu bizler gönüllü olarak üstlendik, tek hedefimiz fidansız tek bir metrekare yer kalmasın. Ağaç sevgisini gündemde tutmak için fidan dikmek isteyen herkese kapımız açık. Evlenen çiftlere de nikah şekeri yerine nikah fidanını ücretsiz veriyoruz. Yeter ki fidanlar toprakla buluşsun."

Çetiner, fidan dikmek isteyenlere kapılarının açık olduğunu, gelenleri boş göndermediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Amacımız kamuoyuna ağacı, fidanı, ormana sevgisini aşılamak. Ağaç sevgisini sürekli gündemde tutmak. Fidanlıkların toplam alanı 225 bin hektar. Kapasitemiz 19 milyon ve depolarda ayrıca 1 ton çeşitli ağaç cinslerine değişen tohumu var. Bir kilo tohumda ise yaklaşık 150 bin fidan bulunuyor. Peygamber efendimizin hadisi şerifi bizim için önemli bir mesajdır. 'Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikin' şeklinde bizlere mesaj vermiştir. Evlenecek çiftlerde bu mesaja kulak asmasını, kutsal bir yolculuk dediğimiz evlilik için attıkları adım da gelsinler nikah fidanlarını bizler verelim. İstedikleri yere diksinler. Gerekirse yer bulmada fidanları toprakla buluşturmaları için onlara gereken yardımı sağlarız. Kutsal bir yolculuğa çıktıklarında doğaya da hizmet etmiş oluruz."

Dikilen fidanları gelecek kuşakların göreceğini anlatan Çetiner, "Dağa dikilen fidanlar 100 veya 120 yıl idari süre dediğimiz bir zamanı kapsıyor. Bizden önce ağabeylerimizin diktiği fidanların bakımını biz yapıyoruz. Bizim diktiğimiz fidanların bakımını bizden sonra gelen kuşaklar yapacak. Kısa süreli emeğinizi göremezsiniz. Sabırla büyüttüğümüz fidanlar bir bebek gibi ilgi istiyor. Bu nedenle onları özenle büyütüyoruz" dedi.

Çetiner, özel oluşturulan ekibin Türkiye genelinde yaptığı çalışma sonucu seralarda ilk kez bambu fidan üretimi yapmaya başladıklarını sözlerine ekledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Anadolu Bölgesi Salih Çetiner Erzurum Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title