Haberler

Bodrumlu Turizmciler 2016 Turizm Sezonundan Endişeli

2015 yılının turizm sektörü açısından son 25 yılın en kötüsü olması turizmcileri olumsuz yönde etkiledi.

2015 yılının turizm sektörü açısından son 25 yılın en kötüsü olması turizmcileri olumsuz yönde etkiledi. Rusya'da 2014'ün son çeyreğinde başlayan ekonomik krizin olumsuz etkilerinin yaşanmaya devam ettiği sektörde turizmciler 2016 yılından da endişe duymaya başladı.

Turizm cennetlerinden biri olan Muğla'nın Bodrum İlçesi de 2015 yılı turizm sezonunda uluslar arası turist kaybı yaşayarak olumsuz yönde etkilendi. Bodrum Ak Parti ilçe Başkanı, turizmci Çiğdem Demiralp ve Royal Arena Otel İşletmecisi Tanju Taşdemir, 2016 yılı turizm sezonunu değerlendirdi.

"2016 TURİZM SEZONUNU ÇOK KÖTÜ GÖRMÜYORUM"

2016 turizm sezonu ile ilgili olarak kısa bir açıklama yapan Bodrum Ak Parti İlçe Başkanı ve turizmci Çiğdem Demiralp şu sözlere yer verdib "Bodrum Ak Parti İlçe başkanı olarak, hem de bir turizmci olarak 2016 sezonunu şöyle değerlendiriyorum. Bilindiği üzere Dalaman, Milas, İzmir ve Antalya hava limanlarına iniş yapacak olan tarifeli seferlerde 6 bin dolarlık bir mazot desteği var. Bence bu çok önemli bir destek. Yurt dışındaki operatörlerinde bu desteği göz ardı etmeyeceklerini düşünüyorum. Ama şu anda bir durgunluk var, bir bekleyiş var. Ben bunu tur operatörlerinin klasik bir bekleyişi olarak yorumluyorum. Turizmci olarak bunu söylüyorum. Ama süreçte sezona doğru daha farklı olacaktır. Son dakika satışlarıyla da 2016 sezonu desteklenecektir diye düşünüyorum. Bakanlığımızda bu konuda özellikle yurt dışındaki fuarlarda ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bölgenin şuanda güvenilir bir bölge olduğu konusunda çalışmalar var. Sayın bakanımızın sürekli bu konu ile ilgili gerek tur operatörleriyle ilgili, gerek çalışma yaptığımız turizm anlamında turistik ülkelerdeki yetkililerle ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu biliyorum. Bu yüzden ben 2016' yı çok kötü görmüyorum".

"TURİZMLE İLGİLİ SIKINTILAR BÜYÜYOR"

Demiralp, sözlerini şöyle sürdürdü "Ama her sene biraz daha turizmle ilgili özellikle Bodrum la ilgili sıkıntılar daha da büyüyor. Bunu sadece turizme bağlamamak aynı zamanda yerel yönetimlere de bağlamak lazım. 5 yıldızlı otellerimiz var ama sokağa çıktığımızda herkesin bildiği üzere yetersiz özellikle yerel yönetimleri yetersiz görüyorum. Bunların düzeltilmesi gerekiyor. Yaz artık iki ay iki buçuk aya sığdırıldı. Bunun daha uzun süreye yayılması gerekiyor. Ben 1989 yılından beri Bodrumda turizmin içindeyim o zamanlar bizim 6 ay, 7 aya varan bir turizmimiz vardı, bir çalışma ortamımız vardı. Şimdi sıkıştık iki buçuk üç aya döndü. Bunu nasıl aşarız bence buda çok önemli. İki buçuk üç ay çalışıp da bütün bir sezon yıl bu çalışanları çalıştıklarımızın karşılığında yaşamaya çalışmak çok kolay değil. Turizmci olarak da, esnaf olarak da buradaki yaşayan diğer sektörlere de tabi bizimde etkimiz oluyor. Bunu düşündüğümüzde birazda yaz sezonumuzun da uzamasını düşünmek lazım. Kış turizminde de ne yapabiliriz bunu ortaya koymak lazım. Burada hem bakanlığımızın hem de yerel yönetimlerimizin ortak bir proje çalışmasıyla daha toparlanır daha iyi bir hale getirilebilir diye düşünüyorum"dedi.

"TEREDDÜTLERİMİZ VAR"

2016 turizm sezonundan tereddüt duyduklarını ifade eden Royal Arena Otel İşletmecisi Tanju Taşdemir şunları söyledi "Turizm her zamanki gibi kötü başlayıp iyi gider inşallah, ama endişelerimiz var, tereddütlerimiz var. Yalnız savaşıyoruz, otelciler olarak. Desteğe ihtiyacımız var. Her yıl aynı şey oluyor sezon başlamadan turizmciler bir endişeye düşüyor. Sezon başlayana kadar bu endişe devam ediyor. Sezon başladığından itibaren turizm yükselişe geçiyor. Bu işte biraz rant savaşı var. Bu savaşta en çok zarar gören otelciler oluyor. İnşallah iyiye doğru gidecek. Biz her zaman dik durmaya çalışıyoruz. İstihdamı en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Turizm bir ülke için çok iyi bir lokomotif bunu bozmamaya çalışıyoruz, güçlendirmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki yaşanan olaylar bizi zor duruma düşürüyor. Endişeye düşürüyor, buda bizim için moral ve motivasyon bozukluğu oluyor. İnşallah bundan sonraki yıllarda daha iyi olacak. Ülkemiz çok değerli topraklara sahip olan bir bölge, Turizm anlamında güçlü bir ülke. Bunun bozulması için ne kadar çok uğraşsalar da başaramayacaklar. Çünkü biz bu konuda çok istikrarlı gidiyoruz"

"SALDIRILARA REKLAMLA KARŞI ÇIKMALIYIZ"

Rusya uçağının düşürülmesi, Sultan Ahmet meydanındaki patlama ve Paris deki olaylar turizmi olumsuz yönde etkilediğini belirten Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü " Özellikle Sultan Ahmet meydanında olan patlama Hollanda'da ki fuarın ilk gününe denk gelmesi bunun bir komplo olduğunu turizme darbenin o gün vurulacağın çok güzel planlamışlar. Ülkeye bu darbeyi turizm fuarında iken vurmak istediler. Turizm üzerinde oynana oyunlar var. Bu oyunlar yüzünden bize zarar veriliyor. Rus uçağı ile başlayan turizm baltalaması, devamında Sultan Ahmet'teki patlamalar ve devamındaki terör olayları, bizi çok ciddi anlamda zor durumda bıraktı, çok ciddi zararlar görüyoruz. Çok zor durumlara düştük, turizmle ilgili çok ciddi endişeler var. Ama yinede moral bozmayacağız, her zaman olduğu gibi yine dik duracağız. Dik duran kazanacak bu durumdan endişe duyan kaybedecek. Turizm büyük bir pasta olduğu için bu konuda dünyada çok ciddi oyunlar oynanıyor. Bizim ülkemiz bu oyunlara gelmeyecek. Allahın izni ile bunu da atlatacağız. Turizm daha çok büyüyecek ama desteğe ihtiyacımız var. Turizme vurulan darbeler yüzünden ülkemizin adı dünyada kötü yankılanıyor. Bunu en azından onaracak bir takım aktiviteleri, festivaller ve kültür turizmi ile ilgili tanıtımlar, sağlık turizmi ile ilgili tanıtımlar gerekiyor. Ülkemizin reklamının daha güçlü yapılması gerekiyor. Ülkemize çok ciddi bir turizm saldırısı var. Bu saldırıya karşı bizim reklam ile karşı çıkmamız gerekiyor. Ülkemizin savaş yok ama savaş varmış gibi empoze ediliyor. Bunun aksini yayınlayacak reklamda gitmemiz gerekiyor. Ülkemizle ilgili iyi şeyler duymamız gerekiyor yurt dışında inşallah ellerinden geleni yaparlar". - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

AK Parti Bodrum Muğla Rusya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title