Haberler

Bodrum - Türkiye'deki Yunus Parklarında Uluslararası Eylem Yapılacak

Yunuslara Özgürlük İçin...

YUNUSLARA ÖZGÜRLÜK İÇİN...

MERKEZİ Almanya'da bulunan ProWal (Projekt Walschutzaktionen) ve WDSF (Wal-und Delfinschut) isimli yunus koruma sivil toplum örgütleri, Türkiye'deki hayvan hakları koruma dernek ve vakıflarıyla, Nisan ayından itibaren yunus parkları ve dev akvaryumlarda bir dizi protesto eylemi yapacak. Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu, Antalya, Muğla ve Aydın'daki yunus parklarında yapılacak eylemlerin amacının, "tüm parklarının derhal kapatılması, yunus avının ve ticaretinin yasaklanması, yunusların tutsak edildikleri tesislerde yüzme ve yunus terapisi faaliyetlerinin tamamen ortadan kaldırılmasıö olduğunu söyledi.Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde yunusları korumak amacıyla ses getiren birçok eylem ve protestoya imza atan ProWal ve WDSF isimli sivil toplum örgütleri, Türkiye'deki hayvan hakları dernek, vakıf ve çevre örgütleriyle beraber 4-8 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya, Alanya, Belek, Kemer, Kaş, Marmaris, Bodrum ve Kuşadası'ndaki yunus parklarında eylem ve protesto gösterileri yapacak. ProWal'ın Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Morlok, WDSF Genel Başkanı Jürgen Ortmüller ve Avrupalı çok sayıda hayvanseverin katılacağı gösterilerde, yunus parkları ve dev akvaryumların duvarlarına pankartlar asılacak.ProWal'ın Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Morlok, yaptığı açıklamada, sağlıksız koşullarda ve havuzlarda yunusların esaret altında işkence gördüklerini savundu. Morlok, "Aile bireyleriyle denizlerin, okyanusların derinliklerinde, her gün uzun mesafeleri özgürce kat etmeye alışık bu sosyal hayvanları, ufacık, beton havuzlara, daracık yerlere hapsetmek, özgürlüklerini ellerinden almak ve ticari çıkarlar için onları istismar etmek, doğaya karşı işlenen bir suçtur. Aç bırakılarak, birkaç lokma yiyecek için gürültülü bir müzik eşliğinde gösteri yapmaya zorlanan yunuslar ve balinalar, insanların eğlencesi ve palyaçoları değildir. Türkiye'deki yunus parklarında ve akvaryumlarda bulunan deniz memelilerinin hemen hemen hiçbiri özel yetiştirilen hayvanlar olmayıp tamamına yakını Akdeniz ve Karadeniz sularında yakalanarak tutsak edilmiş hayvanlardır. Hayvanlardan bazıları ise, dünya kamuoyu tarafından lanetlenmesine rağmen hunharca sürdürülen toplu yunus katliamlarının merkezi olan Japonya-Taiji menşeiilidir. Bu yunuslar, aynı koy içinde ailelerinin öldürülmesinden hemen sonra yurtdışına satılıyorlar. Japonya'dan yunus satın alan akvaryumlar ve yunus parkları, Taiji'deki bu acımasız kitlesel kıyımı maddi anlamda desteklemiş oluyorlar. Bu merkezlerde, yalnızca gösterilerden gelecek paralar hesap ediliyorö dedi.

TURİZM BOYKOTU ÇAĞRISI YAPILACAK

Yetkililere ve belediye başkanlarına "ricada bulunmadıklarınıö, hayvanlara yapılan zulüm nedeniyle akvaryumların ve yunus parklarının kapatılmasını "talep etmeyeö geleceklerini açıklayan Morlok, "Bu konuda olumlu yanıt almadığımız takdirde, tüm dünya çapında kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları başlatacağız. Basın-yayın kanalları aracılığıyla, akvaryumları ve yunus parklarını işletmeye devam eden şehirlere ve yörelere 'turizm boykotu' çağrısı yapacağız. Bu korkunç işletmelerin kapatılmasını sağlayan şehir ve yöreler ise, aksine, takdir ve teşekkürle övülecek, tanıtılmak suretiyle potansiyel turistlere tatillerini buralarda geçirmek üzere tavsiye edileceklerdir. Bunun yanı sıra, dünya çapındaki diğer tur operatörleri de boykotumuza çağırılacakö dedi.

YUNUS PARKLARINA TURİST GÖTÜRÜLMESİNİ YASAKLADI

WDSF Genel Başkanı Jürgen Ortmüller de, geçen yıl Alman tur operatörlerinin, Türkiye'deki yunus parklarına ve akvaryumlara tur satışlarını durdurmalarını sağladığını belirterek, "WDSF ile durum incelemesi yapan tanınmış tur operatörleri TUI, Thomas Cook, Neckermann, Bucher, Jahn-Reisen, ITS, Alltours ve FTI, bu tesislerde süregelen hijyenik ve vicdani şartların korkunç düzeyde olduğu tespitinden sonra, buralara tur satmanın artık söz konusu olamayacağı kararına vardılar. Turizm sezonu öncesinde bu parklarda yapılacak gösteri ve eylemlerle, parklara turistlerin götürülmemesini isteyeceğizö dedi.

YUNUS VE BALİNALAR ÖZGÜR YAŞAMALI

Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu, Antalya, Muğla ve Aydın'daki yunus parklarında yapılacak eylemlerin amacının, "tüm parklarının derhal kapatılması, yunus avının ve ticaretinin yasaklanması, yunusların tutsak edildikleri tesislerde yüzme ve yunus terapisi faaliyetlerinin tamamen ortadan kaldırılmasıö olduğunu söyledi. Uslu, "Türkiye'deki yasal boşluklardan yararlanılarak birçok yunus parkı hala faaliyetini sürdürüyor. Bu boşlukları ortadan kaldırırken bunu takip eden süreçte, tutsak yunusların ve beyaz balinaların özgürlüklerine kavuşturulması amacıyla bakımlarının yapılacağı dalyanlara salınmalarını isteyeceğiz. Yunus ve balinalar özgür yaşamalı. Bu bir doğa sorunu bu nedenle Ege ve Akdeniz'de yapılacak yunuslara özgürlük eylemi ve protestolarında tüm doğa ve çevre örgütlerini yanımızda görmek istiyoruzö dedi.

Eylem ve protestolar 4 Nisan Pazartesi günü Alanya ve Belek, 5 Nisan Salı günü Antalya Yunuspark ve Kemer, 6 Nisan Çarşamba Kaş, 7 Nisan perşembe Marmaris, 8 Nisan Bodrum ve Kuşadası'nda gerçekleştirilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title