Haberler

Bodrum Kalesi'nde "Bale Savaşları"

Parmak ucunda yükselen kahramanlar, "11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali"nde Bodrum Kalesi'ni fethetmeye gelecek Festivalde, "Spartaküs", "Amazonlar","Hürrem Sultan" tarihin ve savaş sahnelerinin ağırlıklı olduğu eserlerin yanı sıra "Bach Alla Turca" ile "Black Cake, Floresta ve Tango" izlenebilecek DOB Genel Müdürü Gökmen: "Biletler şimdiden tükenmek üzere. Spartaküs bale repertuvarının çok önemli bir eseri. Bu eserin yıllar sonra tekrar Bodrum'da sahnelenmesi bizim için çok heyecan verici"

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Parmak ucunda yükselen kahramanlar, 7 Ağustos'ta Bodrum Kalesi'ni fethetmeye gelecek.

Devlet Opera ve Balesince (DOB) Denizbank'ın katkılarıyla gerçekleştirilen "11. Uluslararası Bodrum Bale Festivali" bu yıl, tarih ve savaş sahnelerinin ağırlıkta olduğu Spartaküs, Amazonlar ve Hürrem Sultan baleleriyle seyircinin yüreğini ağzına getirecek. Türk balesinin seçkin eserlerinin yanı sıra dünyanın önemli yapımlarının da sahneye taşınacağı 15. yüzyılda inşa edilen tarihi kalede, zarafetin sembolü balerin ve baletlerle sanat severler arasında köprü kurulacak.

Festival, açılışında Sultan Süleyman'ın tahta geçişiyle tutkuları, seferleri ve zaferlerini yansıtan eserde "Hürrem Sultan" bale pabucunu giyip sahneye çıkarken, festivalin kapanışında Roma İmparatorluğunu sarsan Trakyalı gladyatör "Spartaküs", besteci Aram Haçaturyan'ın müziğiyle sahnede isyan çıkaracak. Eserde, Spartaküs'ün liderlik ettiği gladyatörler ve kölelerle çıkardığı isyanla Roma ordularını mağlup etmesi konu ediliyor.

Antik çağların savaşçı kadınlarını, kadın ve erkek arasındaki tüm çatışmalaların sonunda aşkın galip geldiği öyküsüyle  "Amazonlar", Nugzar Magalashvili'ye ait koreografisi, kostüm tasarım ve danslarıyla ikinci milenyuma taşıyacak.

-Anjelika Akbar da piyanosuyla eşlik edecek

Festivalde, Güney Kore'den Universal Ballet topluluğu, dünyaca ünlü üç koreograf Hans van Manen, Nacho Duato ve Young Soon Hue'un üç özgün performansından oluşan "Black Cake, Duende, Tango" üçlemesi ile sanatseverlerle buluşacak. İnsanoğlunun sesten önceki evrensel anlaşma yöntemi olan beden dilinin olağanüstü anlatımıyla seyirci karşısına çıkacak topluluk, hayatı, düşsel bir dünyayı ve insanların hem kendileriyle hem de birbirleriyle yüzleşmesini anlatacak.

J.Sebastian Bach'ın eserlerini farklı bir yaklaşımla ele alan iki ayrı dans projesinin bir bütün olarak sunulduğu "Bach Alla Turca"da, ilk bölümünde libretto, koreografi, dekor ve kostüm tasarımı Marco Cantalupo ve Katarzyna Gdaniec'e ait çağdaş bir dans ortaya konacak. Düzenlemesini Anjelika Akbar'ın, yaptığı "Bach La Orientale" albümü üzerine Mehmet Balkan koreografisinde hazırlanan ikinci bölümde ise Anjelika Akbar ve Mehmet Akatay'ın canlı performans sergilerken festivaldeki bu temsile özel Çağla Şikel de sahne alacak.

-"Biletlerinin şimdiden tükenmek üzere"

DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin ilk ve tek bale festivalinin biletlerinin şimdiden tükenmek üzere olduğunu" bildirdi.

Festivalde, DOB yapımı "Hürrem Sultan", "Bach Alla Turca", "Amazonlar"ın gözdolduran temsiller vereceğini söyleyen Gökmen, Güney Kore Universal Balesi'nin "Black Cake, Duende, Tango" gösterisinin eğlenceli bir akşam sunacağını, Rus Devlet Balesi'nce sergilenecek Spartaküs'ün ise "muhteşem" olacağını ifade etti.

Gökmen Kahramanlık balesi Spartaküs'ün literatürde diğer eserlerden farklı bir konumda bulunduğunu kaydederek, "Festivalin doruk noktası bu olacak ama eserleri birbirinden ayırt edemiyorum. Spartaküs bale repertuvarının çok önemli bir eseri. Bu eserin yıllar sonra tekrar Bodrum'da sahnelenmesi bizim için çok heyecan verici. Roma İmparatorluğu kaynaklı bir hikaye üzerine kurulu eser, bu bakımdan ana vatanına dönüş olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

-Festival programı ise şöyle:

7 Ağustos - Hürrem Sultan / İstanbul DOB

10-11 Ağustos - Bach Alla Turca / Samsun DOB

14 Ağustos - Amazonlar / Ankara DOB

17 Ağustos - Black Cake, Duende, Tango / Universal Ballet - Güney Kore

20-21 Ağustos - Spartaküs / Sibirya Devlet Balesi -Rusya - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hürrem Sultan Bodrum Roma Cake Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title