Haberler

Bodrum'da Mantar Avı Uyarısı

BODRUM'da son günlerdeki yağmurlu havaların ardından kırlar ve ağaçlık alanlar mantarlarla doldu.

BODRUM'da son günlerdeki yağmurlu havaların ardından kırlar ve ağaçlık alanlar mantarlarla doldu. Bu durumu fırsata çeviren Bodrumlular, 'mantar avına' çıktı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu bilinçsiz ve tanımadan toplanarak yenilen mantarın Rus ruleti oynamaktan hiçbir farkı olmadığını belirtip, uyardı.

Bodrum'da yağmurlu havaların ardından topraktan adeta mantarlar fışkırdı. Yağmur nedeniyle evlerine kapanlar, güneşin yüzünü göstermesiyle soluğu kırlara ve ormanlık alanlarda alanlar, bol bol oksijen depolarken, bir yandan da doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan topladı. Gümüşlük Mahallesi'nde emekli kaptan olan eşi Alaattin İnce (53) ile mantar toplamaya çıkan Nesrin İnce (47), 1.5 kilogram ağırlığında körek mantarı buldu. Kısa sürede eşiyle birlikte 5 kilogram mantar topladıklarını belirten Nesrin İnce, "Yağmur, boldu. Şu an tam mantar zamanı. Kırlarda mantar bollaştı. Özellikle 'körek' cinsi mantar çok bulunuyor. Doğadaki bu lezzet fırsatını kaçırmamak lazım. Ancak, dikkatli olmak gerek. Mantar toplamaya çıkanların mutlaka zehirli mantarları ayırt edebilecek bilgiye sahip olması gerekir. Aksi takdirde lezzet kabusa dönüşebilir. O nedenle mantar türlerini iyi bilen birileri ile toplamakta fayda var" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu da bilinçsiz ve tanımadan toplanarak yenilen mantarın Rus ruleti oynamaktan hiçbir farkı olmadığını belirtip, uyardı. Prof. Dr. Işıloğlu, "İnsan hayatı, tehlikeye atılacak kadar önemsiz değildir. Bu nedenle zaman zaman bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla 'mantar avı' gezileri düzenleyerek, mantardan zehirlenme ve ölümleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Bölgemizdeki yaklaşık 300 mantar türünden 50'ye yakını zehirlidir. Yurt genelinde ise 2 bin 500 mantar türünden 100'e yakını zehirli. Kısacası mantarlar doğadan rastgele toplanıp, tüketilmemelidir. Çünkü, doğada yetişen mantar zehirli mi değil mi bunu ayıran kriter yoktur. Zehirli ve yenen mantarlar birbirine benzer olduğundan karıştırma riski yüksektir. Ayrıca bu mantarlar aynı ortamda yan yana bile yetişebilir. Risk bu nedenle oldukça fazladır" dedi.

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title