Haberler

Bodrum'da 31. Uluslararası Fizik Kongresi Başladı

Güncelleme:

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Bilimsel Toplantısı, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde başladı.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi bilimsel toplantısı, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde başladı.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi, Bodrum Belediyesi'nin desteği ve ev sahipliğinde 21-24 Temmuz 2014 tarihleri arasında Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde düzenleniyor. Konularında uzman 29 Türk ve çağrılı yabancı konuşmacılar yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birlikte çok sayıda fizikçi bilim insanının katılımıyla gerçekleşecek kongre, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bodrum Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi'ne Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Bilim Kurulu ve Balkan Fizik Birliği Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yeşim Öktem, Organizasyon Komitesi Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Suat Özkurucuklu, Danışma Kurulu Başkanı Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Pervin Arıkan, Türk Fizik Derneği Genel Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Baki Akkuş ve ayrıca Gazeteci Abbas Güçlü katıldı.

Başvuruda bulunan 720 kişinin katılımıyla bilim kurulu üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda; 219 adet sözlü, 174 adet de poster bildiri kongrede sunulmak üzere kabul edildi.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Suat Özkurucuklu, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Son elli yıldır bilişim teknolojileri, internet ve sanal dünyanın biçimlendirdiği ve sınırlarının bulanıklaştığı bir gezegende yaşamaktayız. Bunun dışında nano teknoloji, gen teknolojisi gibi insanların geleceğini şekillendirecek teknolojiler de son elli yıldır gelişim sürecinin dominant aktörleri konumundadır. Tüm bu gelişmelerin kaynağında fizik bilimi bulunmaktadır" dedi.

Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pervin Arıkan ise "Ülkemizi geleceğin dünyasına taşıyabilecek büyük çaplı projeler için kritik araştırma grupları oluşturmaktan başka seçeneğimiz olmadığını biliyoruz ve bu problemi en kısa zamanda çözmek zorundayız, bunun da farkındayız. Bir ülkenin bilimsel ve teknolojik araştırma geliştirme potansiyeli; eğitim sisteminin, çağın gerçekleriyle ne kadar uyumlu olduğuyla orantılıdır. Ege Bölgemizin bu tarihi ve turistik ilçesinde hep birlikte gerçekleştireceğimiz kongremizde bize destek veren üniversitelerimize ve diğer kurumlara, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese Danışma Kurulu adına teşekkür ediyorum. Bize ev sahipliği yapan Bodrumlulara, desteklerini esirgemeyen Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan'a, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'a, Bodrum Belediye Meclisi Eski Üyesi Hüseyin Yıldızhan'a en derin şükranlarımı sunuyorum." diyerek sözü Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yeşim Öktem'e bıraktı.

Doç. Dr. Yeşim Öktem, "Türk Fizik Derneği de Türkiye'nin uygar dünyanın bir parçası olması için toplumsal sorumluluğunu azami ölçüde yerine getirmeye çalışıyor. Bu amaçla da her yıl gerçekten çok büyük özveride bulunarak, birçok hocamızla birlikte böyle etkinlikler düzenleyip; yerli ve yabancı fizikçileri, öğrencileri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Benim en büyük amacım; öğrencilere fiziği sevdirmek, bilimsel araştırmayı sevdirmek ve bu konuda ülkemizde çalışmalarını sağlamak. Bu kongrenin tüm katılımcılara faydalı olmasını diliyorum. Kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm organizasyonda çalışan öğrencilerimize, hocalarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Senelerdir bize burada ev sahipliği yapan değerli dostlarımız var, Bodrum Belediyesi çalışanları var; şoförlerinden halkla ilişkilerine, başkandan yardımcılarına kadar gerçekten çok yardımcı oluyorlar. Onlara özellikle teşekkür etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş da; "Yaşamımızı şekillendirecek her alanda yeni bir anlayış ve yaşam biçimi ortaya çıkacak. Yeni dönemde bilim ve teknolojide egemen olan araştırma geliştirme kapasitesi yüksek olan ülkeler, dünyamızı biçimlendirecek. Değerli fizikçiler, sevgili konuklar; kongreye katkılarından dolayı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'a, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan'a, Bodrum Belediye Başkanı ki; çok büyük desteğini görüyoruz her sene, sağ olsun… Başkanımız Mehmet Kocadon'a, kurul üyelerine ve koordinatörlerine, kongre davetimizi kabul edip bize destek olan yerli ve yabancı çağrılı konuşmacılara, kongreyi destekleyen üniversite ve firmalara teşekkür ediyorum." dedi.

Kocadon: "Yolumuz, medeniyet yoludur. Medeniyet yolu da; ilim, bilim ve irfanladır"

Akkuş'un ardından söz alan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu yıl 31. kez gerçekleştirilen fizik kongresinde, 2009 yılından beri Bodrum Belediyesi olarak Türk Fizik Derneği ile birlikte ev sahipliği yapmayı sürdüklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Tanrı'nın bize lütfu olan bu güzel Bodrum Yarımadası'nda sizleri ağırlamak; bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Çünkü bu yarımada, şöyle bir baktığımızda; birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihin babası Heredot, Bodrum doğumludur ve tarih Bodrum'da başlıyor. Tıbbın babası Hipokrat, komşumuz Kos Adası'ndandır ve aynı zamanda Bodrum Yarımadası, tıbbın babası Hipokrat'ın da eczane deposuydu. Onun için bugün burada siz değerli fizikçilerimizin alacağı birçok kararlar, belki de bizim hayatımızda birçok kolaylıkların önderliği, öncülüğü olacaktır. Onun bilinciyle Bodrum Belediye Başkanı olarak; kültüre, sanata ve bilime her zaman destek vermeye devam edeceğim. Çünkü bizim yolumuz; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gözündeki ışık yolu olan medeniyet yoludur ve bu medeniyet yolu da; ilim, bilim ve irfanladır. Onun için siz değerli hocalarıma, Bodrum'da bu güzel kongreyi düzenleyen Türk Fizik Derneği'ne, hepinize çok teşekkür ediyorum."

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise konuşmasında; son yıllarda Türkiye'nin artan bir ivmeyle, özellikle ar-ge ve bilim alanında yaptığı yatırımlarda çok büyük bir sıçrama kaydettiği belirtti.

Konuşmaların ardından Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş ile birlikte Türk Fizik Derneği 31. Uluslararası Fizik Kongresi Onur Ödüllerini verdiler.

Ülkemizdeki fizikçileri bir araya getiren Türk Fizik Derneği'nin düzenlediği fizik kongreleri, uluslararası katılımla da yurt içinde ve yurt dışında çalışan bilim insanlarının bilimsel gelişmeler hakkında bilgi alışverişi ve işbirliği olanaklarını arttırmayı hedefliyor.

Bu yıl otuz birincisi gerçekleştirilen kongre, 21-24 Temmuz 2014 tarihleri arasında düzenlenecek. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Kocadon Türkiye Bodrum Akkuş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title