Haberler

Bodrum Başbuğ Bunları Yapanlar Türk Askeri Olamaz

Başbuğ Bunları yapanlar Türk askeri olamaz

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde tatilin geçiren emekli orgeneral ve Genel Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, darbe girişimini basın mensuplarına değerlendirdi . Başbuğ, Bu tehlikeye 2009 yılında dikkat çekmiş bugün bize yarın size demiştim. Bunları yapanlar Türk askeri olamaz. TSK'nın birçok yerinde uzun süre yapılan bu planın tespit edilememesi düşündürücü. Gözaltına alınan ve kandırılan Mehmetçikleri aynı teraziye koymamak gerekir dedi.

BU HAREKETE KATILANLARI LANETLİYORUM

Başbuğ Akyarlar mahallesindeki yazlığında yaptığı açıklamada, 15 Temmuz 2016 gecesi belkide Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yaşanılan hep birlikte yaşadığımız en korkunç gecelerinden birisi oldu. Bu darbe kalkışımını girişimini, bu hareketi ve bu harekete katılanları lanetliyorum. Onlar Türkiye'nin ve Türk silahlı kuvvetlerinin tarihine bir kara leke sürdüler. 25 Ocak 2010 tarihinde yani Genelkurmay Başkanı olduğum dönemde, 'Balyoz' iddialarının görevlendirilmiş bir gazetede yer alması üzerine, şunu söylemiştim. Allah Allah diye askerine hücum ettiren bir orda nasıl Allah'ın evine bomba atmayı düşünür, bu vicdansızlıktır lanetliyorum bunları demiştim. Bugünde diyorumki kendi meclisini bombalayan kendi halkına ateş açanlar Türk askeri olamaz.Bunlar birilerinden bir yerlerden emir alan teröristlerdir. Yine 25 ocak 2010 da aynı gün şunuda söylemiştim. Demokraside demokratik yöntemlerle en önemli olan unsur iktidarların seçimlerle yeni demokratik yöntemlerle el değiştirmesidir dedim 14. Nisan 2009'da yaptığım konuşmadada demokrasi konusuna değinmiştim dedi.

7 YIL ÖNCE BU TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİM

Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü, Bu söylediklerimin doğruluğuna canı yürekten inandığım gibi bugünde o sözlerimin arkasında olduğumu birkez daha tekrarlıyorum. Belkide bu olayda sevindiğimiz önemli noktalardan bir tanesi TSK'nın büyük çoğunluğu bu yaşanılan olaylar karşılığında başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar olmak üzere gösterdiği davranış ile demokrasinin yanında yer aldılar. Bu nedenle gerçekten hepsin yürekten kutluyorum. Yine dün gece TSK 'nın büyük bir çoğunluğu ile beraber omuz omuza örnek bir davranış gösteren güvenlik kuvvetlerimize özellikle polisimize çünkü onlarda dün gece canları pahasına görevlerini yerlerine getirdiler onlarında hepsini kutluyorum. Yine dün Türk milleti darbenin karşısında olduğunu çok net olarak bütün dünyaya ilan etti. Bu da hepimizi için bir gurur vesilesi. Bugün çok kimse bu darbeciler ile cemaat arasında bir ilişki olduğunu düşünmektedir. Bende aynı düşünceyi taşıyorum. Ama bu vesileyle 14 nisan 2009 günü Harp Akademileri'nde yaptığım konuşmada söylediğim bir hususu burada tekrarlama hakkına sahibim. O gün yaptığım konuşmada aslında belki Türkiye'de açık şekilde cemaat ile ilgili tehdite dikkat çeken kişi bendim. O gün yani tam 7 yıl önce dedim ki, bazı cemaatler hedeflerine ulaşmada kendileri için en büyük engel olarak TSK'yı görmektedirler. Bu nedenle TSK aleyhine faaliyette bulunmaktadırlar. Bu yapılanmalara karşı hukuk devleti kapsamında kuralları içinde TSK olarak etkisiz ve tepkisiz kalmayacağız. Bu konu ile ilgili düşünce ve değerlendirmelerimizi başta başbakan olmak üzere tüm ilgililerle paylaştım ifade ettim. Ama maalesef o yıllarda yani 2009'da bizim bu söylediklerimize itibar edilmedi.

BUGÜN BUNLAR BİZE YARIN SİZE DEMİŞTİM

Başbuğ, 2009 yılında herkesi uyardığını ve 'bugün bunlar bize yarın size dediğini' belirterek, ve ne acıdır ki bugün bize yarın sizeden, kastım o gün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılanlar 15 Temmuz 2016 gecesi Türk milletine karşı yapılan bir harekettir. ve o dönemde söylediğimiz ve yaşadığımız komplo olayları ile karşılaştık, acı dönemler yaşadık ve yaşanmaya devam ediyor. Bunların hiç birisinin bugün Türkiye'de yaşanmasını arzu etmezdik. Bugün yaşananlar bu ülkeye bu topraklara yakışmıyor gerçekten büyük üzüntü duşmaktayım dedi.

BU FAALİYETLERİN TESPİT EDİLEMEMİŞ OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Başbuğ, Darbeciler TSK içinde azınlıkta olan küçük bir grup. Ancak buna rağmen bu darbecilerin oldukça uzun bir hazırlık süreci içinde olduklarıdır ve TSK 'nın neredeyse büyük bölümüne çok yerlere çok şehirlere oldukça az olmalarına rağmen uzun bir süre içinde yaşadıkları ve TSK içinde çok noktalara ulaştıkları ortada.Bu faaliyetlerinde tespit edilememiş olmasıda gerçekten düşündürücü nokta. Elbette Yetkili makamlar bu konunun üzerinde hassasiyetle duracaklardır. Sonuç olarak yapanlar elbette hukuk kuralları içinde yargılanıp cezalandırılacaklardır. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Ama bakın etrafımız ateş çemberi. Türkiye'nin maalesef coğrafi ve jeopolotik durumu ortada tarih boyunca böyle. O nedenle 2009 da Güçlü Ordu Güçlü Türkiye demiştim.Bu coğrayada güçlü orduya ihtiyacımız var Önemli olan bu coğrafyada güçlü orduya ihtiyacımız var dedi.

BU OLAYLA ZARARLI ODAKLAR TEMİZLENİYOR

Başbuğ, Hepimizin en çok dikkat edeceği husus şudur; Türkiye'nin bugün en çok ihtiyaç duyduğu şartlar altında bulunuyoruz. Güçlü orduya zarar vermememiz lazım ve ordumuzun gücünü en üst noktalara taşımamız lazım. Bu açıdan baktığımız zaman şuna da inanıyorum. Elbette bu yaşanılanları, yaşamamız hiçbir zaman arzu edilen bir şey değil. Çünkü bir de hepimizin bildiği gibi bu yaşanılan olaylar neticesinde eğer değişmediyse, 161 insanımızı şehit verdik. Bu hakikaten hepimizi yürekten dağlayan bir konu. Bu açıdan ben şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Bu çok önemli. Belki bakacağımız ufacık bir pozitif nokta var. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki zararlı odaklar, bugün temizleniyor. Bu da bize şunu gösteriyor; Bu olaydan TSK daha güçlü olarak çıkacaktır. Buna da yürekten inanıyorum. Bu konuyu çok önemsiyorum. Bu ordu bize lazım. Bu coğrafyada güçlü orduya ihtiyacımız var. Lütfen konuşurken, hareket ederken her türlü davranışımızda bu hususu unutmayalım. Milletimize sizin aracılığınızla geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, şehitlerimize tekrar allahtan rahmet diliyorum, ailelerinin acılarını paylaşıyorum dedi.

BUNLAR CİNNET GEÇİREN KİŞİLER

Başbuğ, Askeri müdahaleler oldu, bununla ilgili çok konuştuk. Dün yaşanılan olay çok farklı bir olay. Hiçbir zaman Türk ordusu, Türk askeri, bu tip hareketlerde bulunmadı. Bu kişiler 1. Ordu Komutanı konuşmasında çok güzel bir terim kullandı. Bende aynı terimle, bu kişiler cinnet geçiren kişiler. Artık cinnet noktasındalar, hakikaten insanın düşüncesi havsalası almıyor. Kendi ordunuzun silahları ile Meclis'i bombalıyorsunuz, halka ateş açıyorsunuz, bu cinnettir, terördür. Başka şekilde izah etmenin imkanı yok. Tabi yaşanılan olay çok acı. Ama ümit ediyorum ben bu olaydan TSK daha güçlü olarak çıkacak dedi.

MEHMETÇİKLER KULLANILDI, AYRI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİR

Başbuğ, 20 yaşındaki gençleri, askerlerimizi bu darbenin içinde yer alan, planlayan, rütbeli personelden ayrı bir yere koymanın doğru olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bunlar, ki basından da anladığımız kadarıyla, belki de kandırıldılar. Hatta tatbikat diye kışlanın dışına çıkartıldığı görülüyor. Mehmetçik kullanıldı. Belki aldatıldılar, belki yanlış bilgilendirildiler, o genç çocuğun bunu anlaması değerlendirmesi, kolay bir olay değil. Genç erlerimizle diğerlerini aynı teraziye koymayalım dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İlker Başbuğ Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
title