Haberler

Bmgk'ya Ortadoğu Dörtlüsü ile İş Birliği Çağrısı

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), Orta Doğu'da barış konusunda ilerleme sağlanması için Ortadoğu Dörtlüsü ile iş birliği çağrısında bulundu.

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK), Orta Doğu'da barış konusunda ilerleme sağlanması için Ortadoğu Dörtlüsü ile iş birliği çağrısında bulundu.

Ban, BMGK'da, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 43 ülkenin söz alacağı Orta Doğu toplantısında konuşma yaptı.

BMGK'ya Ortadoğu Dörtlüsü ile iş birliği çağrısı yapan Ban, barış konusunda ilerleme sağlanması için Ortadoğu Dörtlüsünün taraflar, bölge ve ilgili paydaşlarla çalışma çabasının desteklenmesini istedi.

Ban, İsrail'e on birinci, Gazze'ye de dördüncü ziyaretine değindi.

"Bölgeye ziyaretimde iki taraf ( İsrail ve Filistin) liderlerine de çok açık mesajlar verdim, 'Zaman tükeniyor.' Bu gerçek, aynı zamanda Ortadoğu Dörtlüsünün raporunun kalbinde var." diyen Ban, raporun ağır basan mesajının reddedilemeyeceğini vurguladı.

Olumsuz eğilimler sıklıkla devam ederken, iki devletli çözüm umutlarının daha da uzaklaştığını dile getiren Ban, "Hepimiz, kilit paydaşlarla koordinasyon içinde çalışmayı sürdürürken, iki tarafı da derhal siyasi çözüm umudunu yeniden getirmek için Ortadoğu Dörtlüsünün tavsiyelerinin uygulanması konusunda görüşmelere başlamaya davet ediyorum. Ortadoğu Dörtlüsü temsilcileri, bu yönde adımlar atıyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'e yerleşim yeri planını durdurma çağrısı

Ban, İsrail'in, insan hakları örgütlerinin faaliyetlerinin meşruiyetini ortadan kaldırma ortamı sağlayacak sözde "Şeffaflık Örgütü Kanunu"ndan endişe duyduğunu da bildirdi.

"Tüm bunlar olurken, İsrail'in yerleşim yeri girişimi devam ediyor. Ortadoğu Dörtlüsünün yerleşim yeri inşaatı ve genişlemeyi durdurma çağrısından günler sonra İsrail, Batı Şeria'da 560 ve Doğu Kudüs'te 240 yeni yerleşim planı açıkladı." diyen Ban, bunun uluslararası hukukun gözardı edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Ban, "Bu eylemler, iki devletli çözüme İsrail'in resmi desteği konusuyla inkar edilemez çelişki oluşturmaktadır. İsrail'e derhal bu planları değiştirme ve durdurma çağrısı yapıyorum." diye konuştu.

Gazze'deki durum

Gazze'yi yeniden inşa etmek için fonların yetersiz kaldığını ifade eden Ban, donörlere Kahire'de verdikleri sözleri yerlerine getirme çağrısında bulundu.

Ban, Gazze'de 2014'teki çatışmanın ardından halen on binlerce kişinin evlerinden uzakta bulunduğunu, ailelerin her gün 12-18 saat elektriksiz yaşamaya zorlandığını ve işsizliğin şaşırtıcı boyutta olduğunu kaydetti.

Filistin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da Ortadoğu Dörtlüsünün raporunun, "İsrail işgalinin istikrarsızlık ve şiddetin ana kaynağı olduğu gerçeğini kabul etmediğini" dile getirdi.

Mansur, konuşmasında bir Filistinli çocuğun öldürüldüğünü anlattığı sırada, gözyaşlarını tutamadı.

"Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden gönderilsin"

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise İsrail tarafına 120 bin roket atıldığını belirterek, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden gönderilmesini istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Orta Doğu İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title