Haberler

Bm, Suriye'deki Çadır Kente Hava Saldırısını Kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Suriye'nin kuzeyinde İdlib ilinde sivillerin bulunduğu bir çadır kente düzenlenen hava saldırılarını kınadı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu canice saldırıların kaza olma ihtimali son derece düşük, kasıtlı yapılma ve savaş suçu olma olasılığı ise daha fazla." dedi.

Şubat ayında hava saldırıları nedeniyle Halep'ten kaçmak zorunda kalan korumasız insanlara yönelik "alçakça ve özellikle hesaplanmış gibi görünen" bu saldırıların araştırılması için her türlü çabayı göstereceklerini ifade eden Hüseyin, "İlk belirlemelere göre saldırıların Suriye hükümetince yapıldığı görülüyor ancak bunun doğrulanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Rejim güçlerine ait savaş uçağının, Suriye'nin kuzeyinde İdlib ilinde sivillerin bulunduğu bir çadır kente yaptığı hava saldırısında 27 kişi yaşamını yitirmişti. Ölenler arasında çocuk ve kadınların da bulunduğu bildirilmişti.

Hama hapishanesindeki ayaklanma

Öte yandan, Suriye'nin orta kesiminde bulunan Hama kentindeki merkezi hapishanede 1 Mayıs'ta çıkan ayaklanma ve sonrasında yaşanan gelişmelerin son derece endişe verici olduğuna da dikkati çeken Hüseyin, rejimin hapishanede su ve elektriği kestiğini ve ağır silahlı güvenlik güçlerinin hapishanenin etrafını sardığını belirtti.

Hapishaneye ölümcül saldırı düzenlenmesinden endişe duyduklarını kaydeden Hüseyin, yüzlerce insanın hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

Hüseyin, Suriye'de işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesini veto eden Rusya ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelere, bu gibi suçların cezalandırılabilmesi için sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Suriye rejiminin Hama merkezi hapishanesindeki siyasi tutuklulardan 5'ini idam etmek istemesine karşı çıkan mahkumlar, bu kişileri teslim etmeyerek isyan başlatmıştı. Rejim güçleri bunun üzerine Hama hapishanesini kuşatmış, cezaevine yoğun göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmişti. Tutukluların rejimden bir albay, 2 yüzbaşı ve birkaç güvenlik mensubunu alıkoymasının ardından taraflar müzakere başlatmıştı. Müzakereler sonucu, mahkumlar 2 yüzbaşıyı serbest bırakmış, rejim de 200 mahkumu serbest bırakmayı ve 5 siyasi tutuklunun idamını iptal etmeyi kabul etmişti.

Rejim, 34 mahkumu serbest bırakmış, tutuklular, ellerindeki albay ve güvenlik güçlerini salıvermek için 166 mahkumun daha serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı.

Hama hapishanesinde yaklaşık bin siyası tutuklu bulunuyor. Hapishanede, geçen yıl ağustos ayında rejimin mahkumlara keyfi ve kötü uygulamaları nedeniyle isyan çıkmıştı. Hapishaneye göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan Esed rejimi, ortalığı yatıştırmak için geri adım atmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Suriye İdlib Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title