Haberler

BM Raportör'ünden Myanmar Hükümetine Tepki

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanların geniş çaplı insan hakları ihlallerine maruz kaldığını belirterek, bölgede bozulan düzeni sağlaması için Myanmar hükümetine derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanların geniş çaplı insan hakları ihlallerine maruz kaldığını belirterek, bölgede bozulan düzeni sağlaması için Myanmar hükümetine derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

Cenevre'de yaptığı yazılı açıklamada Lee, Myanmarlı yetkililerin son 6 haftada özellikle Arakan eyaletinin kuzeyini "tecrit" ettiğini belirtti.

Lee, BM insan hakları uzmanlarının aybaşında bölgeyi ziyaretinin ardından buradaki halka yönelik askeri operasyonların daha da arttığına dikkat çekerek, "Hükümet şimdi kara birliklerini desteklemek için savaş helikopterleri kullandığını itiraf etti ve henüz doğrulanmasa da ziyareti gerçekleştiren uzmanlarla şikayetlerini paylaşan köylülerden intikam alındığı iddiaları var." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz ekim ayında sınır karakollarına düzenlenen silahlı saldırıların tetiklediği askeri operasyonlar sonucu onbinlerce insanın evlerini terketmek zorunda kaldığının altını çizen Lee, Myanmar hükümetini Arakan'da bozulan düzeni sağlaması için derhal harekete geçmeye davet etti.

Özel raportör Lee, "Rohingyalı Müslüman azınlıklar ile diğer Müslüman topluluklar gelen haberelere göre işkence, tecavüz, cinsel saldırı, yargısız infaz ile camilerin ve evlerin tahrip edilmesi gibi ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hükümetin gösterdiği herhangi bir çabadan habersizim"

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin yakın zamanda hükümetin hukukun üstünlüğü çerçevesinde duruma tepki verdiği açıklamasını da eleştiren Lee, "Ancak hükümetin insan hakları ihlallerine yönelik gösterdiği herhangi bir çabadan habersizim." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, bugün BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında Arakan eyaletinin kuzey kesimindeki sivillerin güvenliği ve sağlığı hakkında endişe duyduklarını vurgulayarak, "Myanmar hükümetini, hukukun üstünlüğü ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde topraklarındaki bütün sivilleri korumaya ve onurlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Myanmar Cenevre Arakan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title