Haberler

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres Irak'ta

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, Erbil'deki Hazer Çadır Kampı'nda kalan Iraklı sığınmacıları ziyaret etti Guterres: ''Irak'ta yaşanan kriz, ancak siyasetle çözülebilir.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Erbil'deki Hazer Çadır Kampı'nda kalan Iraklı sığınmacıları ziyaret etti.

Guterres, Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Hazer Çadır Kampına geldi. Yetkililerden bilgi alan Guterres, daha sonra IŞİD'in saldırıları nedeniyle evlerini terk ederek kampa sığınan Musullu ailelerle çadırlarında sohbet etti.

Gazetecilere açıklamada bulunan Guterres, her yıl Ramazan ayında Müslüman sığınmacılara dayanışma ziyaretinde bulunduğunu belirterek, "Bu sefer de çatışmalardan dolayı evini terketmek zorunda kalan Iraklı sığınmacılarını halini yerinde görmeye geldim" dedi.

"Bu kriz, insani yardımlarla çözülemez"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) halkı ve hükümetine, sığınmacılara ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkür eden Guterres, "Kürdistan bölgesel hükümeti, yakın bir zamanda savaş mağduru yüzbinlerce Suriyeli sığınmacıyı misafir etti. Şimdi ise Musul'dan ve Irak'ın diğer bölgelerinden Kürdistan bölgesine sığınan sığınmacılara ev sahipliği yapıyor. Uluslararası kamuoyu, bu muazzam misafirperverlik ve desteğin hakkını vermelidir" diye konuştu.

Guterres, IKBY hükümetinin, Irak bütçesinden payına düşen parayı alamamasına rağmen yüzbinlerce sığınmacıya sahip çıktığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Buradan iki çağrıda bulunmak istiyorum. Öncelikle uluslararası kamuoyu, sığınmacılara yardım konusunda Kürdistan hükümetine gerekli desteği vermelidir. İkinci çağrım, Iraklı siyasi liderleredir. Bu kriz, insani yardımlarla çözülemez. Bu insanlar çadır, içecek ve yiyeceğe sürekli ulaşabilir ama bunu değil evlerine dönmek istiyor. Hayatlarına yeniden başlamak için kendi yuvalarını gidecekleri zamanı bekliyorlar. Irak'taki kriz ancak siyasetle çözülebilir. Iraklı siyasilerin aralarındaki anlaşmazlıkları giderip, bu krize bir çözüm bulmaları ve halklarına bu şekilde yardım etmeleri gerekiyor."

-"Evlerine dönmelerine yardımcı olmak istiyoruz"

Erbil'e gelmeden önce Bağdat'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Guterres, "Bağdat'ta yeni parlamento başkanı ve yardımcılarıyla görüştüm. Kendilerine bu sürecin, Irak halkını bir araya getirmek ve sorunları çözmek için son şansları olduğunu söyledim. Biz çadır, battaniye, su ve yiyecek sağlamaya devam etmek istemiyoruz. Daha çok bu insanların, güven içerisinde evlerine dönmelerine yardımcı olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Erbil Valisi Nevzat Hadi de Musul'da çatışmalar başladıktan sonra yüzbinlerce insanın Erbil ve Duhok'a göç ettiğini söyledi. Çadır kampların hızlı bir şekilde hazırlandığını belirten Hadi, "Kürdistan hükümeti olarak sığınmacıların acil ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu kadar hızlı kurulan kamplarda bazı aksaklıklar mutlaka olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hadi, bir gazetecinin, "sığınmacıların kamptan çıkışına neden izin verilmediğine" ilişkin sorusuna, "Bu insanların güvenlerini sağlamakla sorumluyuz. Hem kendi güvenlikleri hem de toplumun güvenliği için bu tür prosedürleri uygulamak zorundayız. Ayrıca IŞİD'in, Kürdistan'ı tehdit ettiği biliniyor. Yüzbinlerce sığınmacının güvenliği ancak bu şekilde sağlanabilir. Biz de istedikleri zaman çıkıp dolaşmalarını istiyoruz ama bu süreçte mümkün değil çünkü binlerce insanın çıkıp dolaşması güvenli bir durum değildir" yanıtını verdi. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Antonio Guterres Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title