Haberler

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nden Kuzey Kore'ye Ziyaret

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, Pyongyang'ı ziyaret edecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, Pyongyang'ı ziyaret edecek.

Ziyaret, Kuzey Kore hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından da doğrulandı.

Kuzey Kore Özel Elçisi Ri Hung Sik, Zeid'in, Birleşmiş Milletler ile "teknik işbirliği"  çerçevesinde Pyongyang'a davet edildiğini açıkladı.

Ri, Kuzey Kore'de insan hakları ihlalleri yaşandığına dair iddiaların, muhalifler ve kaçaklar tarafından uydurulan "binbir çeşit yanlış ve çarpıtılmış veriyle" Pyongyang hükümetini düşürme niyetindeki ABD'nin izlediği "düşmanca politikalara" dayandığını ileri sürdü.

Zeid'in basın sözcüsü Andre-Michel Essoungou da Pyongyang yönetiminin davetinden duydukları memnuniyeti dile getirerek bunun, bir BM insan hakları yüksek komiseri tarafından Kuzey Kore'ye düzenlenecek ilk ziyaret olacağını vurguladı.

Zeid'in Pyongyang'ı ne zaman ziyaret edeceği ve kimlerle görüşeceği hakkında henüz net bir açıklama yapılmadı.

Bu arada, Kuzey Kore'nin insanlığa karşı işlediği suçlar dolayısıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmasını öngören taslağın bu hafta BM Genel Kurulu'nda oylanması bekleniyor. Tasarı, AB ve Japonya tarafından BM'ye sunulmuştu.

Öte yandan, BM'in Güney Koreli Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da hafta içinde Kuzey Kore'yi ziyaret edeceği ileri sürülmüştü.

Ziyaret gerçekleşirse Ban, 20 yıldan uzun süredir Kuzey Kore'ye giden ilk Birleşmiş Milletler genel sekreteri olacak. Pyongyang yönetimi, Ban'ı mayıs ayında sınır kasabası Kaesong'daki bir sanayi bölgesine davet etmiş fakat davet Pyongyang tarafından son anda herhangi bir sebep gösterilmeden iptal edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore Pyongyang Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title