Haberler

BM Genel Sekreterlik Seçimlerine Doğru

Sivil toplum örgütleri, BM Genel Sekreter seçimlerinin "geniş toplum kesimlerinin katılımı ve şeffaflık içinde gerçekleştirilmesi" talebiyle kampanya başlattı.

Birleşmiş Milletler'in en üst düzey temsilcisi olan Genel Sekreter'in seçimlerinin daha demokratik yöntemlerle gerçekleşmesi için aralarında Uluslararası Af Örgütü gibi kurumların da yer aldığı bir grup sivil toplum örgütü tarafından kampanya başlatıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un görev süresi 2016 yılı sonunda doluyor. Yeni genel sekreterin belirlenmesi için 2016 yılı içinde yeni bir süreç başlayacak. Sivil toplum kuruluşları bu sürecin demokratik, şeffaf ve katılımcı olmasını istiyor.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü gibi bir dizi kuruluşun çatısını oluşturduğu "1 for 7 billion" (7 milyar için 1) inisiyatifi bu amaçla bir mektup hazırlayarak imza kampanyası başlattı.

Mektupta, BM Genel Sekreteri'nin dünyanın en zor ve komplike sorunlarıyla mücadele etme, arabuluculuk yapma, savaşları ve çatışmaları önleme, insan hakları ve küresel konularda hükümetleri uyarma sorumlulukları olduğu vurgulanıyor.

Dünyadaki 7 milyar kişinin hayatını yakından etkileyecek kararlar verme yetkisi olan Genel Sekreter'in gizli müzakerelerle ve BMGK'nın 5 üyesinin anlaşmasıyla seçilmesinin yanlışlığına işaret edilen mektupta, "Bir görev tanımı yok. Adaylar halkın önüne çıkmıyor. BMGK sadece bir adayı Genel Kurul'a yolluyor. Arka planda yapılan anlaşmalar seçilmeyi sağlayabiliyor ve henüz hiç kadın Genel Sekreter seçilmedi" ifadeleri kullanıldı.

Birçok ülkenin bu aday belirleme sürecinden rahatsız olduğu ve değişmesini istediği belirtilen mektupta, BM'ye "en iyi lideri bulmak için" kampanyaya katkı sağlanması talebinde bulunuluyor.

-Genel Sekreter seçimi-

Genel Sekreter seçimi için BM Güvenlik Konseyi üyeleri, kapalı kapılar ardında çeşitli isimleri gündeme getirerek bu isimler arasından birisi üzerinde karara varıyor. Dolayısıyla bu adaylar BMGK'nın 5 daimi üyesinden veya bu üyelerin birisinin pozisyonuna çok ters ya da yakın duran devletlerin vatandaşları arasından seçilmiyor.

BMGK'da belirlenen aday, onaylanmak üzere BM Genel Kurulu'na teklif ediliyor. BM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada ise adayın oylardan üçte ikisini alması gerekiyor. Konsey, Genel Kurul'a bir aday gönderiyor ve genellikle bu aday konsensüs ile seçiliyor.

Dolayısıyla bir adayın genel sekreter olabilmesi için öncelikle BMGK'nın 5 daimi üyesi tarafından onaylanması gerekiyor. Aksi halde ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin Konsey'deki veto yetkisi ile bir adayın seçilmesini engelleyebiliyor. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title