Haberler

BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri

BUENOS Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, gelişmekte olan birçok ülkedeki borç krizine işaret ederek borç ödeme müzakerelerinde hükümetlerin kendi makroekonomik politikalarını uygulayabilmesinin önemini vurguladı.

BUENOS Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, gelişmekte olan birçok ülkedeki borç krizine işaret ederek borç ödeme müzakerelerinde hükümetlerin kendi makroekonomik politikalarını uygulayabilmesinin önemini vurguladı.

Arjantin'in resmi haber ajansı Telam'daki habere göre, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'nde konuşan Kirchner, Arjantin'in girişimi neticesinde ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair dokuz prensibin, BM üyesi 136 ülkenin desteğiyle 10 Eylül'de kabul edilmesi dolayısıyla teşekkür etti.

"Finansörler, siyaseti yönetmeye devam edemez" diyen Kirchner, bu prensiplerin finans sektörünün düzenlenmesi için kabul edilebilir ilk girişim olduğunu vurgulayarak "akbaba fonları" olarak nitelendirdiği, anlaşmaya yanaşmayan alacaklı tahvil sahiplerinin Arjantin'i taciz ettiğini hatırlattı.

Kirchner, nüfusun yüzde 1'inin küresel refahın yüzde 50'sine sahip olduğuna dikkati çekerek genel kurula dünyanın bu eşitsizlikle ne kadar süre devam edebileceği sorusunu yöneltti.

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, para ve sermaye piyasalarının ülkeler arasındaki eşitsizliğin dengelenmesi için istihdam ve üretim oluşturmak üzere kaynaklarını reel ekonomiye katması gerektiğini söyledi.

"Diplomatik meselelerde iki yüzlülüğe ve çifte standarda devam edilemez"

Kirchner, 1994'te Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) düzenlenen bombalı saldırının ortak bir çalışmayla aydınlatılması için İran'la 2013 yılında yapılan anlaşmayı savundu. İran ile suç ortaklığı yaptıkları konusundaki iddiaları reddeden Kirchner'in, "Öyleyse Obama da mı?" sorusu genel kuruldaki liderlerin çoğunun alkışını aldı.

İran ile imzalanan nükleer silahların yaygınlaşmasının önlenmesi anlaşmasına atıf yapan Kirchner, "Diplomatik meselelerde iki yüzlülük ve çifte standarda devam edilemez" ifadesini kullandı.

AMIA saldırısını karmaşık bir satranç tahtası olarak nitelendiren Kirchner, bunun dış güçlerin çıkarlarını yansıtan bir örümcek ağına benzediğini ve bu güçlerin çok sayıda kişiyi bu ağa düşürmeye alışık olduğunu söyledi.

Kirchner, kendisini, İran'ın AMIA saldırısındaki rolünü örtbas etmeyi istemekle suçlayan Savcı Alberto Nisman'ın ölümüyle ilgili süren soruşturmada, gizli servisler ve "akbaba fonlarının" şoke edici bilgi ve bağlantılarının ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

Cristina Fernandez de Kirchner, AMIA saldırısıyla ilgili ifadeye çağrılması sonrasında ülkeden kaçan eski Arjantin İstihbarat Teşkilatı Harekatlar Genel Direktörü Antonio Stiuso konusunda ABD ile işbirliği yapmak istediklerini de ifade etti.

"Aşırı grupları kim finanse ediyor?"

Kirchner konuşmasında, Ortadoğu'daki aşırı grupların endişe verici şiddet eylemlerine de değindi. Kendisini dinleyen liderlerden bu grupların nasıl finanse edildiği konusunu dikkatle irdelemelerini isteyen Kirchner, kuruldakilere "Bir sorum var:  Bu aşırı grupları kim finanse ediyor?" diye seslendi.

Kirchner, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri'ndeki 35 dakikalık son konuşmasını, Latin Amerika'nın eşitsizliklerin bölgesinden içerme ve bütünleşmenin bölgesine dönüştüğü vurgusuyla sona erdirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Cristina Fernandez Arjantin İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title