Haberler

BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri

NEW YORK (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, 50'den fazla ülkenin, BM'nin dünya genelinde çatışmaların sonlandırılması ve barışın korunması amacıyla konuşlandırılan barış gücü operasyonlarına yaklaşık 30 bin yeni asker ve polisle katkı verme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

NEW YORK (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, 50'den fazla ülkenin, BM'nin dünya genelinde çatışmaların sonlandırılması ve barışın korunması amacıyla konuşlandırılan barış gücü operasyonlarına yaklaşık 30 bin yeni asker ve polisle katkı verme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında Barışı Koruma Liderler Zirvesi'ne evsahipliği yapan Obama, konuşmasında, barış gücü operasyonlarının önemine vurgu yaptı. Yıllar içinde El Salvador'dan Namibya'ya, Liberya'dan Doğu Timor'a kadar birçok ülkede "mavi berelilerin" şiddetin önlenmesi ve barışın korunması için çaba harcadığını anlatan Obama, onların toplumların yeniden inşa edilmesi şansı sunduğunu ifade etti.

Obama, Lübnan, Haiti ve Güney Sudan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde 100 binden fazla personelin barış gücü operasyonları kapsamında görev yaptığını hatırlatarak bugüne kadar 3 bin 300 civarında barış gücü askerinin de hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

"Barış gücü operasyonlarının her sorun için çözüm olmadığını biliyoruz ancak onlar silahlı çatışmaların üzerine gitmekte dünyanın en önemli araçları olmayı sürdürüyor" diyen Obama, BM'nin barış gücü operasyonlarının birçok zorlukla karşı karşıya olduğu için böyle bir zirveyi düzenleme çağrısında bulunduğunu belirtti.

Ülkelerin bu operasyonlara daha fazla destekte bulunması gerektiğinin altını çizen Obama, bu doğrultuda da ülkelerin barış gücüne gönderdiği asker sayısını artıracağını duyurdu.

Obama, "Bugün dünyanın her bölgesinden ülkelerle birlikteyiz ve ben, şimdiye kadar birçok katkıda bulunmuş olanlarla buraya gelerek daha fazlasını yapmak isteyenlere teşekkür ediyorum. Bu zirvede, Bangladeş'ten Kolombiya'ya, Finlandiya'dan Çin'e kadar 50'yi aşkın ülke 30 binden fazla yeni asker ve polis gücü taahhüdünde bulundu" diye konuştu.

Barack Obama, bu ülkelerin ayrıca barış gücü misyonlarının amaçlarına ulaşması için tıbbı malzeme ve helikopter desteğinde de bulunacağını belirtti.

Barış gücü operasyonları, dünyanın herhangi bir yerindeki anlaşmazlık ve çatışmaların sonlandırılması için BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla konuşlandırılıyor.

Dünya genelinde aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 17 noktada barış gücü misyonları çatışmaları engellemek için görev yapıyor. Bu birliklerden 9'u Afrika kıtasında yer alıyor.

Misyonlarda 100 bin civarında asker ve polis ile yaklaşık 20 bin sivil personel görev yapıyor. 1948 yılından bu yana konuşlandırılan 69 misyonda 3 bin 300 civarında barış gücü askeri hayatını kaybetti.

122 ülkenin asker ve polis desteği verdiği barış gücü operasyonlarında Türkiye'den de yaklaşık 200 personel görev yapıyor.

Barış gücü birlikleri, zaman zaman bulundukları bölgelerde gerginliği daha da artırmalarıyla da gündeme gelebiliyor. Birliklere daha önce Haiti'de kolera salgınına neden oldukları ve özellikle Afrika'daki operasyonlarda korumaları gereken yerel halka karşı cinsel saldırıda bulundukları suçlamaları yöneltilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama El Salvador Namibya Haiti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title