Haberler

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıya katılanlardan deatylar Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun konuşması Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: "Afrika, Türkiye için büyük önem taşımaktadır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıya katılanlardan deatylar

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun konuşması

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:

" Afrika, Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Afrika ile ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilerimiz giderek büyüyor. Bu da kıtanın önemini arttırıyor"

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Dışişleri Bakanı Mahamat:

"Az gelişmiş ülkeler seviyesinden çıkabilmek için Afrika ülkelerinin bazı reformlar uygulaması gerekiyor"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Afrika'nın Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, "Afrika ile ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilerimiz giderek büyüyor. Bu da kıtanın önemini arttırıyor." dedi.

Koru, Antalya'daki Titanik Belek Otel'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'ndaki Sivil Toplum Deklarasyonu'nun BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya'ya sunulması oturumunun basın toplantısında konuştu.

"Afrika ve en az gelişmiş ülkelerle ilişkilerimizin iyileştirilmesi, dış politikamızın öncelikleri arasındadır. Afrika ülkelerinin karşılaştığı zorluklar küreseldir. Bu sorunlara küresel cevap verilmesi gerekir." diyen Koru, Afrika ve en az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarının desteklenmesinin sadece ahlaki bir dayanışma meselesi olmadığını, dünya ekonomisi ve küresel istikrar için de bu ülkelerin kalkındırılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Koru, "Afrika'nın büyümesi 21'inci yüzyılın en önemli hamlelerinden biri olacaktır ve Türkiye bunu memnuniyetle karşılayacaktır. Afrika için iyi olan dünya için de iyi olacaktır. " diye konuştu.

Afrika'da dünyanın refahı için muazzam beşeri ve doğal kaynak bulunduğunu söyleyen Koru, ancak Afrika'nın yükselmesinde kimsenin geride bırakılmayarak gençlere ve kadınlara özel önem verilmesinin önemine değindi.

"Afrika, Türkiye için büyük önem taşımaktadır"

Afrika'nın 2063 vizyonundaki, "insan odaklı, kadın genç nüfusuna uyumlu kalkınmanın olduğu bir Afrika" temasına değinen Koru, "Afrika, Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Afrika ile ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilerimiz giderek büyüyor. Bu da kıtanın önemini arttırıyor. Türkiye, Afrika kıtasının stratejik ortağıdır. Bu anlamda Afrikalı ortaklarımızla hem ikili hem de çok taraflı seviyede bir işbirliği içindeyiz. Afrika Birliği'nin kendi vatandaşları tarafından belirlenen barışçıl bir Afrika vizyonunu tamamen destekliyoruz." dedi.

Türkiye'nin geçen yıl G20 dönem başkanlığı sırasında bu zirvenin merkezine kalkınma vizyonunu yerleştirdiklerini anımsatan Koru, bunun uygulanmasına önem verdiklerini belirtti.

Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 39'a, Afrika ülkelerinin ise Türkiye'de büyükelçilik sayısının 32'ye ulaştığına dikkati çeken Koru, "5 yıl önce bu rakam sadece 10'du." bilgisini paylaştı.

Koru, Türkiye'nin Afrika ilişkilerinin geliştirilmesinde THY, TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı sunduğuna işaret ederek, Afrika ve Arap ülkelerinden gelen binden fazla öğrenciye burs sağlandığını, çeşitli eğitimlerin verildiği bu gençlerin de Türkiye ve Arap-Afrika halklarının bağlarını güçlendirdiğine vurgu yaptı.

Afrika ülkelerinin sorunlarının çok kapsamlı ve küresel olduğunun altını çizen Koru, bu sorunlara kapsamlı ve küresel yardım, planlama ve yatırımlarla çare aranması gerektiğini kaydetti.

"Uzun bir yolda yürümek istiyorsanız, uzun yol, birlik ve dayanışma gerektirmektedir" şeklindeki Afrika sözünden alıntı yapan Koru, Türkiye'nin bu alanda Afrika'ya tam bağlılığını gösterdiğini kaydetti.

"Afrika ülkeleri radikalizmle karşı karşıya"

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Dışişleri Bakanı Moussa Faki Mahamat ise en az gelişmiş ülkelerinin sanayiye, bilime, teknolojiye, alt yapıya, gençliğe, sağlığa, gıdaya ve suya yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Afrika'nın 2063 programının da dikkate alınmasını gerektiğini dile getiren Mahamat, "Bu toplantı, Afrika ülkelerinin yaşadığı çok önemli sorunları tartışma imkanı veriyor. Avrupa Birliği ve Afrika Birliği çerçevesinde İstanbul Eylem Planı'nı gerçekleştirmeliyiz. Az gelişmiş ülkeler seviyesinden çıkabilmek için Afrika ülkelerinin bazı reformlar uygulaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Terörün yarattığı sorunların ekonomik kalkınmanın önünde engel olduğunu söyleyen Mahamat, Afrika'da yaşayan milyonlarca insanın gündelik yaşamda birçok sorunla başa çıkmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Mahamat, Afrika'da birliğin ancak uluslararası anlaşmalarla sağlanabileceğini vurgulayarak, "Afrika ülkeleri radikalizmle karşı karşıya ve gittikçe sınır ötesi terör örgütleri çoğalıyor." dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UN-OHRLLS Yüksek Temsilcisi Gyan Chandra Acharya da en az gelişmiş ülkelerin kalkınma alanında ciddi ilerlemeler katettiğine değinerek, sürdürülebilir kalkınmaya önem verilmesine dikkati çekti.

Acharya, İstanbul Eylem Programı'nın uygulanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

AfrikaBM En Az Gelişmiş Ülkeler ToplantısıE

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Naci Koru Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title