Haberler

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2010 yılında 1 milyar düzeyinde olan resmi kalkınma yardımının 2015 sonu itibariyle yıllık 3,9 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu rakam milli gelirimizin binde 54'üne karşılık geliyor ve dünya ortalamasının çok üstünde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2010 yılında 1 milyar düzeyinde olan resmi kalkınma yardımının 2015 sonu itibariyle yıllık 3,9 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu rakam milli gelirimizin binde 54'üne karşılık geliyor ve dünya ortalamasının çok üstünde." dedi.

Çavuşoğlu, BM En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı çerçevesinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

En az gelişmiş ülkelerle dayanışma ve işbirliği içinde olunması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bu ülkelerin dünya ekonomisine entegre olmasının küresel sisteme büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.

Bugün Afrika'nın dünya ekonomisine sağlayacağı katkının 50 katrilyon dolar olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Eylem Programı'nın en az gelişmiş ülkelerin gelişmesine yönelik kapsamlı bir yol haritası çizdiğini ve Türkiye'nin dış politikasının en önemli hedeflerinden birinin en az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere destek vermek olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"2010 yılında 1 milyar düzeyinde olan resmi kalkınma yardımımız, 2015 sonu itibariyle yıllık 3,9 milyar dolara çıkmıştır. Bu rakam milli gelirimizin binde 54'üne karşılık geliyor ve dünya ortalamasının çok üstünde. Resmi insani yardımlarının milli gelire oranı dikkate alındığında dünyanın en önde gelen donör ülkesiyiz. Milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız.

2011'de en az gelişmiş ülkelere yönelik olarak ekonomik ve teknik işbirliği paketini açıklamıştık. 5 yıllık süre zarfında en az gelişmiş ülkelere 1,5 milyar doların üzerinde destek sağladık. O zaman yılda 200 milyon dolar vermeyi taahhüt etmiştik ama bu rakam yıllık 300 milyon dolar civarında oldu. İstanbul Eylem Programı'nın uygulanmasına yönelik desteğimizi önümüzdeki dönemde de

artırmayı sürdüreceğiz."

Mevlüt Çavuşoğlu, en az gelişmiş ülkelerin fakirlik sarmalından kurtulabilmeleri için teknoloji ve bilgi transferi konusunda somut adımlar atılması gerektiğine ve bu ülkelerin sorunlarının çözümünde parlamentolara, sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle de özel sektöre önemli rol düştüğüne dikkati çekti.

Bakan Çavuşoğlu, bir basın mensubunun Somali'ye yönelik ne gibi yatırımların yapılacağının sorulması üzerine, Türkiye olarak bugün dünyada en çok sorun yaşayan ülkelerden birinin Somali olduğunu ve Türkiye olarak Somali'yi hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını ve bırakmayacaklarını söyledi.

Bu ülkeye yardımları artırarak sürdüreceklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Somali'de gerçekleştirdiğimiz ve hizmet veren 200 yataklı hastane oradakilere şifa dağıtıyor ama bu yetmez. Bu ülkede idari yapı, kapasite ve alt yapının güçlendirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda güvenlik birimlerinin yeniden tesisi Somali için önemli. Gençlere ve çocuklara özellikle eğitim desteğinin verilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Somali'de hizmete açacağı diplomatik misyonun Türkiye'nin dünyada hizmete açacağı en büyük diplomatik misyon olacağını kaydeden Çavuşoğlu, Mogadişu'da da Türk büyükelçiliğinin açık tutulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Somali ile Somaliland arasındaki sorunların çözümü için de arabuluculuk yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Umarım bu konuda katkılarımız sonuç verir." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul Türkiye Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title