Haberler

BM'den Uyuşturucu Bağımlılarının Sayısında Artış Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun yüzde 5'inin uyuşturucu madde kullandığını, uyuşturucu bağımlılarının sayısının ise son birkaç yılda 2 milyon artarak 29 milyona ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun yüzde 5'inin uyuşturucu madde kullandığını, uyuşturucu bağımlılarının sayısının ise son birkaç yılda 2 milyon artarak 29 milyona ulaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu açıklandı.

Rapora göre, yaşları 15 ila 65 arasında değişen yaklaşık 250 milyon kişi, yani dünya nüfusunun yüzde 5'i uyuşturucu kullanıyor.

Uyuşturucu bağımlılarının sayısı ise son birkaç yılda 2 milyon artarak 29 milyona ulaştı.

Yaklaşık 12 milyon bağımlı ise uyuşturucu vücuduna enjekte ediyor. Enjeksiyon yöntemi ile uyuşturucu madde alanların yüzde 14 ise HIV virüsü taşıyor.

ABD'de eroin kullanımı arttı

Rapora göre, ABD'de eroin kullanımı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yaklaşık bir milyon kişinin eroin bağımlısı olduğu ABD'de, eroin nedeniyle ölenlerin sayısı ise 2000 yılından bu yana 5 kat arttı.

Eroin kullanımı ve aşırı dozdan ölenlerin sayısında da Kuzey Amerika, Batı ve Orta Avrupa'da son iki yılda artış gözlemlendi.

Uyuşturucu kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 200 binden fazla kişi hayatını kaybediyor, ölümlerin çoğuna ise eroin kullanımı neden oluyor.

Erkekler daha fazla uyuşturucu kullanıyor

Dünya genelinde en çok kullanılan uyuşturucu madde ise Marihuana. Yaklaşık 183 milyon kişinin Marihuana kullandığı tahmin ediliyor.

Rapora göre, erkekler kadınlara oranla daha fazla uyuşturucu madde kullanıyor. Esrar, kokain ve amfetamin kullanımı erkekler arasında kadınlara oranla 3 kat daha fazla iken, kadınlar ise morfin türevi ilaçlar ve sakinleştirici kullanıyor.

Raporda ayrıca hapishanelerde opiatlar ve enjekte edilen uyuşturucu madde kullanımının yüksek düzeyde olduğuna ve cezaevlerinin bulaşıcı hastalıklar için yüksek risk ortamı oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

UNODC'nin verilerine göre, doğal, yarı sentetik ve sentetik olmak üzere 200'ün üzerinde uyuşturucu madde türü bulunuyor. Bunlar arasında en fazla bilinenler opiatlar, kokain, kenevir, amfetamin ve yeni psikoaktif maddeler olarak sıralanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title