Haberler

BM'den "Nükleer Silahsızlanma" Çağrısı

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Lassina Zerbo, anlaşma yürürlüğe girmeden nükleer denemelerin durmayacağını belirterek, "Anlaşmanın yürürlüğe sokulması, nükleer silahlardan arındırılmış dünyaya doğru ilk somut adımdır" dedi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Lassina Zerbo, anlaşma yürürlüğe girmeden nükleer denemelerin durmayacağını belirterek, "Anlaşmanın yürürlüğe sokulması, nükleer silahlardan arındırılmış dünyaya doğru ilk somut adımdır" dedi.

Zerbo, BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen "Nükleer Silahlardan Arındırılmış Dünya'ya Doğru" konulu serginin açılışında konuştu. Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombalarının neden olduğu felaketin açık bir şekilde görüldüğünü belirten Zerbo, serginin nükleer silahların ahlaki olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

-"1996'dan beri 2 binin üzerinde nükleer deneme gerçekleştirildi"

Dünya liderlerini nükleer silahların ortadan kaldırılması için ortak çalışmaya davet eden Zerbo, "Eğer devletler siyasal liderlikleri ve çok taraflı işbirliğiyle ileriye dönük kararlı bir duruş gösterirlerse, nükleer silahsızlanmaya yönelik somut adım atma amacına ulaşılabilir" dedi.

Japonya'daki atom bombalarının son olmadığını ve halen nükleer deneme yapıldığını ifade eden Zerbo, "Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nın kabul edildiği 1996'dan beri 2 binin üzerinde nükleer deneme gerçekleştirildi. Nükleer denemeler, küresel güvenliği tehdit ederek istikrarsızlığa ve insan sağlığı ve çevre üzerinde korkunç maliyetlere neden olmuştur. Varsayım ve soyut endişeden bahsetmiyoruz. Hiroşima ve Nagasaki derslerini unutmak, insanlığımızdan uzaklaşmaktır" diye konuştu.

"Anlaşmayı yürürlüğe sokun" çağrısı

Bütün uyarılara rağmen nükleer denemeleri devam ettiren tek ülkenin Kuzey Kore olduğunu kaydeden Zerbo, bu eylemlerin Kuzey Kore'yi sadece uluslararası izolasyona sürüklediğini belirtti. Ülkelere güven veren "Uluslararası Gözetim Sistemi"ne sahip olduklarını kaydeden Zerbo, "Hiçbir nükleer deneme bu denetimden kaçamaz" ifadelerini kullandı.

Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nın ülkeler tarafından yürürlüğe sokulması çağrısı yapan Zerbo, anlaşma yürürlüğe girmeden nükleer denemelerin ve silah yarışının durdurulmasının garantisinin olmadığını söyledi. Zerbo, "Anlaşmanın yürürlüğe sokulması, nükleer silahlardan arındırılmış dünyaya doğru ilk somut adımdır" dedi.

"Hiroşima ve Nagasaki'nin çocukları, kadınları ve erkekleri bu felakete şahitlik ettiler"

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui ise Hiroşima ve Nagasaki şehirlerinde yaşanan felaketin ve hayatta kalanların tanıklıklarının, nükleer silahların dünyaya ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini söyledi.

Caydırıcılık ve stratejik denge gibi soyut kavramların hiçbir anlamının olmadığını kaydeden Matsui, "Hiroşima ve Nagasaki'nin çocukları, kadınları ve erkekleri bu felakete şahitlik ettiler. Hepimiz, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması amacını paylaşıyoruz ve gerçekten bu sesler daha da büyüyor" diye konuştu.

Nükleer denemelerden kurtulmuş bir dünyaya halen sahip olunmadığını vurgulayan Matsui, bütün devletlerin nükleer denemelerin yasaklanması anlaşmasını uygulamasını istedi.

Japonya'nın BM Viyana Ofisi temsilcisi Büyükelçi Mitsuru Kitano, Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde yaşanan acıların bir kez daha yaşanmaması için devletlerin üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Kuzey Kore Japonya Viyana Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title