Haberler

Blair: Irak'ın İşgali Işid'in Yükselişine Sebep Oldu

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 2003 yılında Irak'ın işgalinin bugünkü IŞİD'in yükselişinde etkili olduğunu söyleyerek, Irak Savaşı'nda yapılan hatalardan dolayı özür diledi.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 2003 yılında Irak'ın işgalinin bugünkü IŞİD'in yükselişinde etkili olduğunu söyleyerek, Irak Savaşı'nda yapılan hatalardan dolayı özür diledi.

CNN kanalından Fareed Zekeriya'ya röportaj veren eski İngiltere Başbakan'ı, Irak Savaşı'nda yapılan hatalardan dolayı özür dilediğini ancak eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesinden dolayı pişmanlık duymadığını söyleyerek "Aldığımız istihbarat yanlış olduğu için özür dilediğimi söyleyebilirim. Ayrıca planlamadaki bazı hatalar ve şüphesiz rejimi ortadan kaldırır kaldırmaz yaşanacaklarla ilgili anlayışımızdaki hatadan ötürü özür dilerim" diye konuştu.

Amerika'nın 2003 yılında işgali sırasında İngiltere Başbakanı olan Tony Blair'in geçmişi ABD Başkanı George W. Bush Irak'ı işgaliyle gölgede kalmış Blair, savaşa verdiği destek yüzünden soruların ve sert eleştirilerin hedefi olmuştu.

Savaş için tamamıyla özür dilemekten kaçınan Blair, Saddam'ın devrilmesiyle ilgili özür dilemesinin zor olacağını söyleyerek "sanırım bugün bile, yerinde olmaması, yerinde olmasından daha iyi" diye konuştu

Blair, Irak'ın işgalinin IŞİD'in yükselişini hızlandırdığına yönelik sorusuna karşılık bununla ilgili doğruluk payı olduğunu belirterek "Tabi ki 2003'te Saddam'ı deviren bizlerin 2015'teki durumdan sorumlu olmadığımızı söyleyemezsin. Ancak şunları görmek de önemli: Bir; 2011'de başlayan Arap Baharı'nın da bugünkü Irak üzerinde etkileri var. İki; IŞİD aslında Irak değil,Suriye'deki ortamda öne çıktı" dedi.

Zekeriya'nın Irak'a işgal edilmesiyle ilgili kendisinin "savaş suçlusu" olarak suçlanması hakkında ne hissettiğini sorması üzerine Blair, o zaman için doğru şeyi yaptığına inandığı yanıtını verdi. Blair, "şimdi, doğru veya değil.. herkesin kendi yargısı olabilir" diye yanıt verdi.

Eski Başbakan, İngiltere'de Sir John Chilcot başkanlığında 2009 yılında kurulan Irak soruşturması olarak da bilinen savaş komisyonunda ifade vermişti. İngiltere'nin Irak savaşındaki rolünü araştıran Chilcot raporunun önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tony Blair Işid Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title