Haberler

Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Çalıştaydan görüntü- Mehmet Uzuner'in konuşması- Katılımcılardan detaylar "Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı"- Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Uzuner: - "Bugün kozmetik sanayisinde kullanılan bir gen, milyonlarca dolarla ifade edilen bir gelire sahip. Ama bu biz farkında olmadan yurtdışına kaçırılabiliyor" Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, kozmetik sanayisinde kullanılan bir genin milyonlarca dolarla ifade edildiğine dikkati çekerek, "Ama bu biz farkında olmadan yurtdışına kaçırılabiliyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Çalıştaydan görüntü- Mehmet Uzuner'in konuşması- Katılımcılardan detaylar "Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı"- Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Uzuner: - "Bugün kozmetik sanayisinde kullanılan bir gen, milyonlarca dolarla ifade edilen bir gelire sahip. Ama bu biz farkında olmadan yurtdışına kaçırılabiliyor" Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, kozmetik sanayisinde kullanılan bir genin milyonlarca dolarla ifade edildiğine dikkati çekerek, "Ama bu biz farkında olmadan yurtdışına kaçırılabiliyor" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğünce Bodrum ilçesinde, "Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı" düzenlendi. Bodrum Yelken Kulüpte düzenlenen çalıştayda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, kaçakçılık denilince akla sadece silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığının geldiğini söyledi.Biyokaçakçılığın da çok önemli olduğunu vurgulayan Uzuner, "Bir bitkide, mantarda veya canlıda, bilemediğimiz ama dünyada birçok gelişmiş ülkede test edilmiş çok kıymetli unsurları bulunan canlılar ülkemizde yetişiyor ancak biz bunların farkında olamayabiliyoruz" dedi. Bitki ve hayvanlarda çok kıymetli unsular olduğunu anlatan Uzuner, şöyle konuştu: "Bugün kozmetik sanayisinde kullanılan bir gen, milyonlarca dolarla ifade edilen bir gelire sahip. Ama bu biz farkında olmadan yurtdışına kaçırılabiliyor. Zaman zaman basında da gündeme geliyor. Kaçakçılar yakalanınca da haber oluyor. Bunlar bizim değerlerimiz. Bunlar kaçırılınca ne mi oluyor? Gittiği ülkede bilimsel araştırmalara konu oluyorlar ve o ülkede onlar patent elde edilip, çok büyük ekonomik çıktılara kaynak sağlıyorlar. Biz kendi kaynaklarımızı neden kullanmayalım. O halde bunun birinci şartı, bu değerlerimizin farkında olmamız gerekiyor. Bir şeyi korumak için önce tanımak gerekiyor."Uzuner, 2016 yılında Muğla ve İzmir'de envanter çalışmaları yapacaklarını da kaydetti. Bu envanterlerle Muğla'da kıymetli kıymetsiz bütün canlıları ortaya koyacaklarını belirten Uzuner, "Bunları kayıt altına alıyoruz ve bir envanter halinde bunları tüm kullanıcılara açmış oluyoruz. Bunlar bilindiği takdirde, peşinden de bunların korunmasıyla ilgili tedbirleri geliştiriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title