Haberler

Bitlis'te 1. Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Sempozyumu

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Türk Tarih Kurumu’nun ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılı Sempozyumu’ başladı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Türk Tarih Kurumu'nun ortaklaşa gerçekleştirdikleri '1. Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Sempozyumu' başladı.

Açılışta konuşan Türk Tarih Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ve yapılan Mondros Anlaşması ile elimizdeki değerli toprakların kaybedildiğini vurguladı. Beyhan, "Bu tür toplantıların amacı, yeni bilgilerin verilmesi, tarihteki bazı yanlışların düzeltilmesi, mevcut bilgilerin genişletilmesine katkı sunmaktır. 1. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti için sonu belli olan savaştı. Osmanlı Devleti, savaş öncesinde 2,5 milyon dönüm topraklara sahipti. Bu sınır genişliğini korumak için çok farklı cephelerde savaşmak zorunda kaldı. Mondros Ateşkes Anlaşması ile birlikte bu değerli toprakları da kaybetti" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ise, 1. Dünya Savaşı'nda en fazla etkilenen bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu söyledi. Doğru, "1. Dünya Savaşı'ndan en fazla zararı bizim bölgemiz gördü. Bu nedenle bu sempozyum bizim için önemlidir. Geleceğimiz için önem taşıyor. Buradan elde edilecek sonuçlar, bölgenin gelişimine de yön verecektir" şeklinde konuştu.

Bitlis Valisi Orhan Öztürk de, "Büyük olmak, zulme karşı olmak, mazlumun yanında olmak, adaletli olmak, insanlara eşitlikçi bir muamele yapmak, kimliğini ve kişiliğini kabul etmek ve herkesi olduğu gibi görmektir. Bu anlamda dünyada tek gördüğüm ülke sadece Türkiye'dir. Bu savaşın en büyük mağduru Osmanlı İmparatorluğu'dur. Bu savaş esnasında Balkanlar'dan ve Kafkaslar'dan milyonlarca kardeşimiz yerinden yurdundan sürülürcesine göç ettirilerek Anadolu'ya sığınmak zorunda kaldı. Tabi aradan 3-4 kuşak ve 100 yıl geçtikten sonra onların çektikleri bu sıkıntıları bizim anlamamız ve idrak etmemiz çok kolay değildir. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen bugün benzer bir olayla tekrar karşı karşıyayız. Yerinden yurdundan atılmanın ne kadar yakıcı bir ızdırap olduğunu yanımızdaki Kobani'de 150-200 bin kardeşimizin Türkiye'ye sığınması ile tekrar yaşıyoruz. Köyünden, kentinden ayrılmak zorunda kalan insanların ızdırabını onlara sormak gerekir. Bugün yüz binlerce insan Ortadoğu'da yerinden yurdundan koparılmış, aç ve sefil bir vaziyette bırakılmıştır. Bunların batıyı hiçbir şekilde alakadar etmiyor gibi bir görüntüsü vardır. Suriye'den ülkemize gelen mültecilerin hiçbirisine ayrımı yapmadan zengin, fakir ayrımı yapmadan her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Ama menfaatinden başka bir şey düşünmeyen batılı ülkeler bu ülkelerde sadece işine yaracak insanları almaya çalıştılar. İşine yarayanları ülkelerine kabul ediyorlar. Fakir ve fukarayı, işine yaramayanları almıyorlar. İşte Türkiye'nin buradaki davranışı tarihi düsturuna yakışır bir harekettir. Zengin, fakir, nitelikli, niteliksiz demeden bize sığınan hiçbir kimseye sırtımızı çevirmedik. Ancak bu dünyayı yönettiğini zanneden ülkelerin süper güç olduklarını söyleyebilirim, ama büyük olduklarını söyleyemem. Büyüklük sadece zenginlikle, ileri teknoloji ile ilgili bir konu değil, büyüklük bizim çevremizden gelen insanlara kucak açmamız gibi farklı şeylere ihtiyaç hissedilir. Büyük olmak, zulme karşı olmak, mazlumun yanında olmak, adaletli olmak, insanlara eşitlikçi bir muamele yapmak, kimliğini ve kişiliğini kabul etmek ve herkesi olduğu gibi görmektir. Bu anlamda dünyada tek gördüğüm ülke sadece Türkiye'dir" dedi.

Konuşmaların ardından 2 gün sürecek sempozyum yapılacak oturumlarla devam edecek. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türk Tarih Kurumu Eren Üniversitesi Türkiye Bitlis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title