Haberler

Bitkisel Verimi Artıran Buluşun Patenti Alındı

Güncelleme:

TR 2011 12372 A2 numaralı başvurusuyla patent alan buluş, mikrobiyal gübre kullanımı, gübre gereksinimini düşürdüğü için hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşım olarak kabul edildi.

Selçuk Üniversitesi Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Er ve Çumra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Öğüt 'Alkalin Topraklarda Rizosfer pH'sını Düşüren Bakteri Uygulaması' buluşuyla Türk Patent Enstitüsü'nden patent almayı başardı.

DOÇ. DR. ER, "BİTKİSEL ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR GELİŞME"

Topraklarımızın bazı bitki besin maddeleri açısından fakir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fatih Er, "Bu durum tarımda yüksek verim almanın önündeki önemli engellerden birisidir. Genelde, bitki besin maddelerinin eksikliğini gidermek için gübreleme yapılmaktadır. Kimyasal gübrelerin kullanımı pahalı olduğu gibi, aynı zamanda ve toprak-su-hava ortamlarında çevre kirliliklerine neden olmaktadır. Bu açıdan da çalışmamız tarıma önemli bir gelişme getirdi." dedi.

DOÇ. DR. ÖĞÜT, "HEM EKONOMİK HEM ÇEVRECİ"

Çalışmanın hem ekonomik hem de çevreci olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Öğüt, "Çalışmalar sırasında, keşfedilen bir bakteri türünün asit salgılayarak toprakta zor çözünebilir durumdaki mineralleri çözdüğü ve böylece bitkiye eksik olan besin maddelerini sağladığı ortaya konulmuştur. Bakteri yerel kaynaklardan alındığı için ülkemiz tarımında kullanımı uygundur. Buğday başta olmak üzere mısır, şeker pancarı ve domateste olumlu sonuçlar alınmıştır. Tohuma uygulama, sulama suyuna karıştırma ve fide daldırma yöntemleriyle kullanılabilmektedir. Mikrobiyal gübre kullanımı, gübre gereksinimini düşürdüğü için hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşımdır." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Selçuk Üniversitesi Fatih Er Çumra Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 25 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title