Haberler

Bitkilerin Ateşini Ölçerek Hastalıklar, Önceden Tespit Edilebiliyor

Tarımsal bitkileri hastalıklara karşı korumak, elde edilecek ürünleri daha sağlıklı ve kaliteli olarak üretmek amacıyla yürütülen çalışmalara, bitkilerin de insanlar gibi ateşi ölçülerek önceden hastalıklarının tespit edilebileceği ortaya çıktı.

Tarımsal bitkileri hastalıklara karşı korumak, elde edilecek ürünleri daha sağlıklı ve kaliteli olarak üretmek amacıyla yürütülen çalışmalara, bitkilerin de insanlar gibi ateşi ölçülerek önceden hastalıklarının tespit edilebileceği ortaya çıktı.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen 19-21 Kasım tarihlerinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Domates ve Sera Teknolojileri Fuarı'nda bir firma tarafından çiftçilere tanıtılan termal kamerayla bitkilerin ateşini ölçerek normalin üzerinde ateşi olan bitkilerin önceden tespit edilerek hastalıkların erken teşhis ve tedavisinin sağlanabileceği anlatıldı.

Stantlarını gezen Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, termal kamera cihazıyla bitkilerin de insanlar gibi ateşinin ölçülebileceğinin ortaya konulmasının ilginç bir yöntem olduğunu, bitkilerin de aynı insanlar, hayvanlar gibi hastalıklı oldukları zaman ateşlerinin yükseldiğinin bu yöntemle ortaya konulduğunu söyledi.

Kendisinin böyle bir yöntemle bitkilerin ateşinin ölçüldüğünü ve hastalıklı olduklarının tespit edildiğini ilk defa duyduğunu belirten Çetinkaya, termal kameranın fuarın en önemli tanıtım materyallerinden biri olduğunu belirtti.

Bitkilerin ısısının termal kamera yönetimi ölçülmesi konusunda fuarı ziyarete gelen çiftçilere bilgi veren firma satış şefi Fuat Aydın, termal kamera yöntemi ile bitkilerde yaptıkları ateş ölçmede hastalığın ne olduğunun değil, hangi bitkinin has olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Özellikle fide boyutunda bitkilerde hastalığın çok çabuk yayılabildiğini ifade eden Aydın, yapılan kontrollerde ateşi yükselen bitkiyi diğer bitkilerden ayırarak hastalık incelemesi yaptıklarını ve tespit edilen hastalığa göre de tedavi uygulandığını belirtti.

Aydın, şöyle konuştu:

"Gerçek resim üzerine termal görüntünün oturtulmasıyla elde ediliyor. Aynı insanlar gibi bitkilerin de normal bir sıcaklıkları var. Ancak hastalıklı bitkilerin sıcaklıkları normal sağlıklı bitkilere göre daha fazla. Termal kamera çıplak gözle baktığımızda göremediğimiz sıcaklık farkını bize gösteriyor. Üreticimizde böyle hastalıklı bitkiyi diğer bitkilerden ayırarak, serasındaki diğer bitkilere hastalığın bulaşmasını engelliyor ve hastalık hakkında daha detaylı inceleme yaparak gerekirse erken tedaviye başlayabiliyor."

Kaynak: AA / Yerel

Hüsamettin Çetinkaya Kumluca Antalya Termal Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title