Haberler

Bitkilerden, Müzik Aleti Yapıyor

Kars'ın Selim ilçesinde çiftçilik yapan ve birçok enstrümanı çalabilen Yaşar Diken, dere kenarlarında yetişen evelik bitkisinin sapından yaptığı müzik aletine, "galor" ismini verdi Diken: "Yaklaşık 30 yıldır üflemeli, telli ve vurmalı çalgılarla uğraştım. Müzik işine flüt çalarak başladım. Daha sonra.

HÜSEYİN DEMİRCİ - Selim ilçesinde çiftçilik yapan ve birçok enstrümanı çalabilen Yaşar Diken, bölgede yetişen bitkilerden müzik aletleri yapıyor.

İlçeye bağlı Laloğlu köyünde yaşayan 3 çocuk babası Diken (41), mey, davul, zurna, flüt, bağlama gibi müzik aletlerini çalarak, dinleyenleri mest ediyor.

Çiftçiliğin yanı sıra düğünlerde de müzisyenlik yapan Diken, Trakya yöresinde kamıştan yapılan sipsinin benzerini, dere kenarlarında yetişen evelik bitkisinin sapından yaptı.

Müzik aletine "galor" ismini koyan Diken, kendisinin yaptığı enstrümanı köyünde çalıp, türkü söyleyerek vatandaşların beğenisini topluyor.

Diken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri müzik aletlerine ilgisinin olduğunu, hiç eğitim almadan ilk flüt çaldığını söyledi.

Daha sonra birçok müzik aletini çalmayı öğrenen Diken, "Yaklaşık 30 yıldır üflemeli, telli ve vurmalı çalgılarla uğraştım. Müzik işine flüt çalarak başladım. Daha sonra zurna, mey, davul ve bağlama çalmayı kendi kendime öğrendim. Bazen de türkü söylüyorum" diye konuştu.

"Düğünlerde de müzik çalıyorum"

Bitki köklerinden de müzik aleti yaptığını anlatan Diken, "Trakya yöresinde kamıştan yapılan sipsinin benzerini yaptık. Köyümüzün dere kenarlarında yetişen evelik bitkisinin sapından müzik aleti yaptım. Yanık ses çıkıyor. Vatandaşlar çok beğeniyor. Düğünlerde bunu da çalıyorum. Sesi çok yanık olduğu için icat ettiğim müzik aletine 'galor' ismini koydum. Galor, bizde yanık ses anlamında kullanılır" ifadelerini kullandı.

Diken, sanatçı olmak istediğini vurgulayarak, "Bu konuda yetkililerine bana yardımcı olmasını istiyorum. Biraz destek verilirse kendimi çok daha iyi geliştiririm" dedi.

Vatandaşlardan Gürsel Yılmaz da maddi durumu iyi olmayan ve çiftçilik yaparak ailesini geçindirmeye çalışan Diken'in yetenekli olduğunu söyledi.

Yetenekli insanlara yardım edilmesi ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Böyle bir arkadaşımızı alsın, değerlendirsinler. Devletimize, milletimize hayırlı insanlar yetiştirsin. Bu da çoluğunu çocuğunu sefaletten kurtarsın. Yaşar, hangi derede bir evelik sapı bulsa müzik aleti yapıyor" şeklinde konuştu. - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title