Haberler

Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı - Türktob Başkanı Gençer

Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı- TÜRKTOB Başkanı Gençer: - "Türkiye artık 75'ten fazla ülkeye, yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yapıyor"- "(Tohumda dışa bağımlıyız) denildiğinde, otomatik olarak İsrail'e bağımlıyız gibi yanlış bir algı söz konusu. Tohumculukta dışa bağımlı değiliz, İsrail'den sadece bir miktar domates tohumu alıyoruz" Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin 75'ten fazla ülkeye, yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptığını bildirdi.

Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı- TÜRKTOB Başkanı Gençer: - "Türkiye artık 75'ten fazla ülkeye, yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yapıyor"- "(Tohumda dışa bağımlıyız) denildiğinde, otomatik olarak İsrail'e bağımlıyız gibi yanlış bir algı söz konusu. Tohumculukta dışa bağımlı değiliz, İsrail'den sadece bir miktar domates tohumu alıyoruz" Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin 75'ten fazla ülkeye, yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptığını bildirdi. TÜRKTOB ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Trakya Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin katkısıyla düzenlenen, "Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" çalıştayı Antalya'da Venezia Palace Hotel'de başladı.Çalıştayda konuşan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlı bir ülke olmadığını, fakat kamuoyunda böyle yanlış bir algının bulunduğunu söyledi.Tohumculuk sektörünün 75'ten azla ülkeye, yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydeden Gençer, tarla bitkileri grubunda yüzde 100'e yakın yerli tohumların kullanıldığını, sebze grubunda da yüzde 50'ye yakın yerli tohum çeşidinin kullanıldığını bildirdi.Ticaretin doğası gereği tohum ithalatının da yapıldığını kaydeden Gençer, bugün Hollanda, Fransa, ABD gibi tohumculukta çok ileri olan ülkelerin bile zaman zaman ithalat yaptığını vurguladı.2014 verilerine göre Türkiye'nin yıllık 775 bin tonluk sertifikalı tohum üretimi olduğunu belirten Gençer, toplam ihtiyacın ise 1,6 milyon ton olduğunu dile getirdi.Tohumluk ticaret hacminin ise 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu ifade eden Gençer, "Dünya standartlarında tohumluklar üretiyoruz ve ürettiğimiz tohumlukları diğer ülkelerle yarışır şekilde pazarlıyoruz" dedi.- İsrail'den sadece domates tohumu alınıyorTohumculukta dış bağımlılık denildiğinde otomatik olarak Türkiye sanki İsrail'e bağımlıymış gibi bir algının da söz konusu olduğunu kaydeden TÜRKTOB Başkanı Gençer, İsrail'den sadece bir miktar domates tohumu alındığını, bunun dışında hiçbir bağımlılığın bulunmadığını bildirdi.Gençer, "Ülke olarak yılda 23,5 ton domates tohumu kullanıyoruz. Bunun içinde İsrail'den aldığımız domates tohumu sadece 600 kilogram. Bir ton bile değil" diye konuştu.Tohumda dünyada sadece soya, pamuk, mısır ve kanola ürünlerinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) çalışması yapıldığını, sebze veya meyvelerde GDO olmadığını ifade eden Gençer, GDO içeren ürünlerin de kanun gereği Türkiye'ye girişinin kesinlikle yasak olduğunu sözlerine ekledi.Çalıştayın açılışında konuşan BİSAB Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya da 3 gün devam edecek çalıştayda Türkiye ve dünya ülkelerinden akademisyen ve sektör temsilcilerinin bir araya geleceğini ve bitki ıslahında son teknolojilerin tartışılacağını söyledi. Kaya, özellikle son dönemde üzerinde çalışılan gen terapi ve DNA makası denilen ileri teknolojilerin tohumculuk sektöründeki uygulamalarının ele alınacağını kaydetti. -

Kaynak: AA / Güncel

Sabancı Üniversitesi Trakya Üniversitesi Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title