Haberler

Bisikletleri Çalınan Akademisyenlerden Akıllı Kilit Projesi

Güncelleme:

İzmir'de iki akademisyen, bisikletlerinin çalınmasının ardından geleneksel kilitleri unutturacak bir kilit sistemi için proje geliştirdi.

İzmir'de iki akademisyen, bisikletlerinin çalınmasının ardından geleneksel kilitleri unutturacak bir kilit sistemi için proje geliştirdi. Tamamlandığında bisiklet sahibinin kontrolünde çalışacak ve konumuna ilişkin bilgiler sağlayacak olan proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yaklaşık 75 bin TL'lik hibe desteği almaya hak kazandı.

BİSİKLETCİLERİN DERDİNE DERMAN OLDULAR

Bisiklet sporunu yaşam tarzı haline dönüştüren Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oğuz Gora proje sahibi olarak, Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Graeme Hanssen ise proje ortağı olarak 'Bisiklet Hareketsizleştirici Sistem' ismini verdikleri projeye imza attı. Türkiye'de olduğu kadar dünyada da sayıları giderek artan bisiklet hırsızlığına son vermek amacıyla geliştirilen proje hakkında bilgi veren Oğuz Gora, "Dünya çapında her yıl yaklaşık 200 milyon, Türkiye'de ise 1.3 milyon bisiklet satılmaktadır. Ancak bisiklet kullanıcıları için önemli bir problem bisiklet hırsızlığı ve bunların geri alınması konusundaki kanuni yaptırımların zayıflığıdır. Öte yandan bisiklet kilitleri de profesyonel hırsızlar için her zaman önleyici ve caydırıcı etki yaratmamaktadır. Bu nedenle geliştirdiğimiz projede hırsızlar için hem önleyici hem de caydırıcı bir etki yaratmak istedik. Bunun için kesip atılacak, parçalanacak ya da kırılacak bir zincir veya kablo yerine bisiklet hareketsizleştirici bir sistem tasarladık. Projenin tamamı Türkiye'de üretilecek ve sonrasında bütün dünyaya ihraç edilebilecek" dedi.

BİSİKLET, SAHİBİNE YERİNİ BİLDİRECEK

Bisikletiyle her yıl yaklaşık 7 bin kilometrelik yol kateden, ancak iki kez bisikletinin çalındığını anlatan öğretim görevlisi Graeme Hanssen ise projenin teknik detaylarını şöyle paylaştı:

"Bisiklet hareketsizleştirici sistem, diğer bisiklet kilitlerinden farklı olarak zincir ya da kablolardan oluşmamaktadır. Hareketsizleştirici, alüminyumla kapatılmış ve kolayca yok edilmeyecek iki kısma sahiptir. Özel aletlerle tekerleğe yerleştirilecek olan sistem bilek gücüyle yerinden çıkarılamayacak bir özelliğe de sahip olacak. Üstelik kullanıcı, sistemi kendisi aktive ederek kullanabilecek. Bisiklette hırsız tarafından görünmeyecek hareket sensörü yerleştirilmiş bir elektronik kart da bulunacak. Ayrıca bisikletin konumuna ilişkin bilgiler de toplanacak. Böylece bisiklet çalındığında veya bir yere atıldığında nerede olduğu kolayca tespit edilebilecek. Bunlarla birlikte tüm sistem toplamda 500 gramdan hafif olacak. Bu özelliğiyle de kullanıcıya kolaylık sağlayacak."

75 BİN LİRA KAZANDILAR

Proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yaklaşık 75 bin TL'lik hibe desteği almaya hak kazandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İzmir Teknoloji Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (9)

crossrider:

Hırsızlarda cep jammerlarından var, takip cihazlarını bile kullanılamaz yapıyorlar.

4
0
yanıtYanıtla
tülin:

cok kötü durumdayim, ishal oldum.

0
3
yanıtYanıtla
ULAN İFRİT OLUYORUM ŞU AD SORMA İŞİNE:

KİMSE DARILMASIN, ÜZERİNE ALINAN DA ALINSIN BU BİR BAŞARI DEĞİL! UÇAN BİR BİSİKLET YAPMAK EVET BU BİR BAŞARIDIR; AMA BU DEĞİL. ALDIKLARI, GÖRDÜKLERİ EĞİTİM; İÇERİSİN DE BULUNDUKLARI KOŞULLAR DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE DAHA İYİSİNİ BEKLEMEMEK BİR APTALLIK OLUR

2
0
yanıtYanıtla
TIRBO:

KENDİ YAPABİLDİKLERİNLE KARŞILAŞTIR NE KADAR BÜYÜK BİR BAŞARI OLDUĞUNU ANLARSIN MAL ; )

yanıt0
yanıt1
ello:

ya bu bisiklet adam alır eline getirir sonras malum bu kadar basit olmayın millet uzaya çıkıyo sizin uğraştığınıza bakın

2
0
yanıtYanıtla
KAÇ MİLYON BİSİKLET VAR HABERİNİZ VARMI:

BU ADAMLAR YAPMIŞSA İŞE YARAR . ZATEN KENDİLERİ BİSİKLETÇİ , HEMEN ALIP DENEMEK İSTİYORUM ÇOK GEREKLİ .

1
0
yanıtYanıtla
Deniz:

buna yeni icad diye bakanlik prim veriyorsa eger vah haline turkiyemin . .

0
1
yanıtYanıtla
vatanseverMobil-ANDROID:

faydalı bir proje. tebrik ederim. burada oturduğu yerden ahkam kesen boş beleş adamları umursamamak gerek.

0
0
yanıtYanıtla
XmodeMobil-IOS:

Çin sitelerinde mevcut ürün

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title