Haberler

Birkaç Usta Kaldı Alın Teriyle İmalat Yapan

Güncelleme:

Şanlıurfa Demirciler Çarşısında birkaç demirci ustası, fabrikasyon imalatlara rağmen kızgın ateşlerin önünde el emeği araç ve gereçler üretmeye devam ediyor.

Haşimiye Meydanı'nda bulunan tarihi Demirciler Çarşısı'ndaki demir ustaları, gelişen teknolojiye karşı direniyor. Teknolojinin son dönemlerdeki hızlı gelişimi, revaçta olan birçok mesleğin bitmesine sebep oluyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen, zarafet, ince işçilik, dikkat ve titizlik isteyen demircilik gibi bir zamanların gözde meslekleri değişen ekonomik şartların bir sonucu olarak adeta tarihe karıştı. Küçük dükkanlarda ve sıcak ateşin karşısında el emeği, bilek gücü ile çalışan demirci ustaları, başta keser, bıçak, balta, makas, bel, kazma, orak, çapa, çengel ve kürek gibi el aletleri imal ediyor. Ancak gelişen teknoloji demirciliği tarihin tozlu sayfalarına itiyor.

DEMİRCİLİĞİ KIRSALDAKİLER AYAKTA TUTUYOR
Bir dönem çekiş seslerinin inlediği Demirciler Çarşısı'nda bu aralar tek tük çekiç sesi duyuluyor. Gelişen teknolojiyle birlikte ustaların yerini makineler alınca esnaf da iş yerini zamanla bir bir kapattı. Gelişen teknolojiye direnmeye çalışan en eski el sanatlarından biri olan demircilik, özellikle kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan her vatandaşın ihtiyaç duyduğu önemli mesleklerden. Kızgın ateşlerde dövülen demirin dönüştürüldüğü el sanatlarından biri olan demircilik mesleği, her geçen fabrikasyon aletlere direnemeyerek yok olmaya yüz tutmuş durumda. Daha önce demircilik mesleğiyle uğraşanlar, bir bir bu mesleği terk etmek zorunda kaldı. Çarşıda sadece 4-5 demirci ustası, fabrikasyon alet ve gereçlere karşı ele emeğini üretip satmaya çalışıyor.

SİPARİŞLER KIRSALDAN
Tarihi Demirciler Çarşısı'nda bulunan birkaç demirci ustası her şeye rağmen mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Burada bulunan demirci ustalarına şehirdeki vatandaşlardan çok kırsalda yaşayan çiftçiler geliyor. Küçük dükkanlarında ve sıcak ateşin karşısında hem aldıkları siparişleri imal ediyorlar hem de satışa sunmak için bazı gereçler yapıyorlar. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title