Haberler

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü -

Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürdüğü suikastin 100. yıl dönümü kapsamında, suikastin gerçekleştiği Saraybosna'da çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürdüğü suikastin 100. yıl dönümü kapsamında, suikastin gerçekleştiği Saraybosna'da çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Viyana Filarmoni Orkestrası, ''Saraybosna'nın Hafızası'' olarak da bilinen ve Bosna'daki savaşta Sırplar tarafından yakılan Viyeçnitsa'da görkemli bir konser verdi.

Mayıs ayı içerisinde tadilatı tamamlanarak yeniden açılan Viyeçnitsa'daki konserin başında konuşan Viyana Filarmoni Orkestrası Başkanı ve kemancı Clemens Hellsberg, Viyeçnitsa'nın Saraybosna'nın, Saraybosna'nın ise Avrupa'nın simgesi olduğunu ve Saraybosna'nın Doğu ile Batı'nın birleştiği bir şehir olduğunu söyledi.

Hellsberg, bugünkü konseri ''zamanda yolculuk'' olarak adlandırarak, "Firavun'dan Romalılar'a, Habsburg Hanedanı'ndan üzerinde güneş batmayan tüm imparatorluklara kadar, her ne kadar yenilmez görünseler de yok oldular. Biz onları tarih kitaplarında okuyoruz, sanatın şahitliğinden öğreniyoruz. Sanat, bizim doğamızın onursuz tarafını unutmamıza yardımcı oluyor. Tek yapmamız gereken, sanatın sesini dinlemek. Politika ve ekonomiden farklı olarak sanatın sesi duyulmuyor. Onu hissetmek için çok sessiz olmalıyız'' şeklinde konuştu.

Bosna Hersek milli marşının çalınması ile başlayan Viyana Filarmoni Orkestrası'nın konserinde, Joseph Haydn, Franz Schubert, Alban Berg, Jonhannes Brahms ve Maurice Ravel'e ait eserlerin çalındığı konser, Avrupa Birliği Marşı ile sona erdi.

Konsere, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, diplomatlar, uluslarası kurumların temsilcileri ve diğer konuklar katıldı.

- "Sorunların, savaşlarla çözülemeyeceğini öğrendik"

İzzetbegoviç, konserin ardından yaptığı açıklamda, 20 yıl önce barbar saldırılara maruz kalan, savaş ortamından yanan Saraybosna'dan Avrupa ve dünyaya en güzel görüntüleri göndermekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Saraybosna'da, bir asır önce meydana gelen suikastin suçlularını bugün de aramaya devam etmemek gerektiğine işaret eden İzzetbegoviç, bu arayışın günümüz ilişkilerinde tarafları yeni çıkmaz sokaklara iteceğini söyledi.

İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in bir olan Avrupa'ya, barış, refah ve işbirliği Avrupası'na ihtiyacı olduğunu kaydederek, ülkesinin bu özgürlük ve demokrasi ailesi içinde yer almayı hak ettiğini dile getirdi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer de müziğin sınır tanımadığını, müzik dilinin her yerde anlaşıldığını belirterek, bu geceki konserle barış mesajları verildiğini ifade etti.

Fischer, ''Tarihten hiçbir şey öğrenmediğimizi söylemek yanlış. Tarihten çok önemli dersler çıkardık ve bugün bu dersler üzerine bütünleşmiş bir Avrupa inşa ediyoruz. Sorunların, savaşlarla çözülemeyeceğini öğrendik'' şeklinde konuştu.

- Maskeli protesto

Bu arada, Viyeçnitsa'daki konser sürerken, yüzlerinde Gavrilo Princip maskesi olan bir grup Viyeçnitsa yakınlarından protesto düzenlendi.

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümünün Viyana Filarmoni Orkestrası'nın konseri ile anılmasına tepki gösteren grup, üzerinde ''İşgal edildik'', yazan dövizler taşıdı.

Polisin güvenlik önlemi aldığı eylemde, herhangi bir sorun yaşanmadı.

Kaynak: AA / Güncel

Heinz Fischer Viyana Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title