Haberler

Zabıtayı Canından Bezdiren Kameralı İzleme

Güncelleme:

İstanbul'da zabıtalar, müdürlerince tıpkı BBG evindeki gibi kameralarla izleniyor. Zabıtalar yaşadıklarının 'mobbing ve fişleme' olduğu iddiası ile durumdan şikayetçi

İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi'nce kullanılan şehir kameralarından büyükşehirde görev yapan zabıta personeli şikayetçi. Kameralarla sahada görev yapan personelin her hareketinin izlendiğini belirten zabıtalar, amirlerinin mobbing ve fişlenmesine maruz kaldıkları iddiasındalar.

YÜZ TANIYAN KAMERALARLA İZLEME

Bir evde yaşayan yarışmacıların kameralar eşliğinde televizyonlarda gösterildiği BBG (Biri Bizi Gözetliyor) Evi gibi zabıtalar da müdürleri tarafından kameralarla izleniyor. İstanbul'da zorunlu hale getirilen 'yüz tanıma sistemi' zabıtaların tepkisini çekti. Zabıtalar yayımlanan yönetmeliğe göre kendilerine belirtilen gün ve yerde cihaza yüz tanıma yaptırmak zorundalar.

HER HAREKETLERİ İZLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Zabıta Daire Başkanlığı'nda çalışan zabıtalar 'fişlendikleri' iddiasında. Bunun nedeni ise tüm personelin Yüz Tanıma Sistemi'ne girmeye zorlanması. Zabıta Daire Başkanı Av. Tayfun Karali'nin imzasıysa 17 Mart 2015 tarihinde yayımlanan genelgeye göre, çalışanlar, kendilerine belirtilen gün ve yerde cihaza yüz tanıma yaptırmak zorunda. Uygulamanın amacı geliş ve gidişlerinin daha kolay takip edilmesi ve kayıt altına alınması olarak gösteriliyor. Üstelik, cihaza yüz tanımı yapmayan personel hakkında cezai işlem yapılabileceği de belirtiliyor. Çalışanlarsa bu duruma tepkili.

FİŞLEME İDDİASI

Personel kartlarının, yaklaşık bir ay önce yenilenerek modernize edildiğini söyleyen Zabıta Merkez Amirliği'nden bir başkomiser, "Bu, kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eden, Anayasa'ya aykırı bir uygulama. Bu sisteme entegre olduğunuzda, hangi meydanda olursanız olun, yüzünüz milyonlarca insanın arasından çok rahatlıkla tespit edilebilir" diyor. Özel bilgilerinin başka bir yerde kullanılmayacağının garanti edilmediğini de söyleyen başkomiser, bu nedenle yüz taramasına katılmayacağını ifade ediyor.

PERSONELE TACİZ

Bir diğer memursa şöyle konuşuyor: "İBB, Zabıta Daire Başkanlığı bütün meydanlara MOBESE'lerden daha gelişkin kameralar taktı. Bu kameraların kalitesi inanılmaz yüksek. Eminönü'de Yeni Camii'nin üstünde bile bu kameralardan var. Bütün meydanlarda sizin takibinizi yapabiliyorlar. Ben o kamerayla, Sultanahmet meydanındaki arkadaşımın okuduğu bir yazıyı, metrelerce öteden son derece net bir şekilde görebildim.

KAMERAYLA MOBBİNG

Belediye, bu kameraları emir ve yasakların takibi için koyduğunu söylüyor ama bugüne kadar sadece personeli taciz etmek için kullanıldı. Bir müdür yardımcısı telefonu açıyor, 'Neden ayaktasın, neden şapkanı takmadın, neden onunla konuştun' diye sürekli taciz ediyor.

BUNLARIN YANITI VERİLMİYOR

Bu yüz tarama sistemi, nerede kullanılacak ve güvenliği nasıl sağlanacak? İBB, bunun güvenliğini nasıl sağlayacak? Bir hacklenme durumu olursa ne olacak? Hem bunların yanıtı bize verilmiyor. Okuyacaklar diye mesajlaşamayacağım bile. Amaç güvenlik olsa, bunun farklı yolları var. Yok hayır, sadece mesai takibiyse o zaman zaten kart sistemi var."

Zabıta Daire Başkanlığı'ndan bir komiser de uygulamayı, Daire Başkanlığı'nın ya da benzeri bir yöneticinin işgüzarlığı olarak görmediğini anlatıyor: "Yöneticiler 'Çalışanları nasıl ezerim, nasıl korkutur ve kendime bağlarım'ın derdindeler. Göz taraması, tükürük ya da doku örneği gibi alımların nasıl olacağı kanunla belirlenmiştir.

SORULARI YANITLAMADI

Bu, bir yöneticinin kendi kafasıyla yapacağı bir şey değil. Ben yüz bilgilerimi vermeyeceğim. Bunu kim alacak, nerede kullanacak bilmiyorum ki. 2006'da da bir parmak izi uygulaması yaptılar ama müdahale ettik. Bir haftada kaldırdılar. Bugün işimiz biraz daha zor gibi... Çünkü bu, Meclis'teki İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın belediyeye yansımasıdır."

Öte yandan genelgede imzası olan Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali tüm ısrarlarımıza rağmen sorularımıza yanıt vermedi.

UZMANLAR FİŞLEME DİYOR

Uzmanlar Yüz Tanıma Sistemi'ni fişleme olarak değerlendiriyor. Bilişim avukatı Gökhan Ahi, Yüz Tanıma Sistemi'nin kullanılabilmesi için, kişinin yüzünün ayrıntılı bir biçimde haritalanarak sisteme tanıtılması gerektiğini belirterek "Bu şekilde sisteme veri olarak kaydedilen yüz tanımlaması, kişileri fişlemek anlamına gelir. Zira, bu verilerin ne zaman nerede ve nasıl kullanılacağını kişilerin bilme hakkı olduğu gibi, bu verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçip geçmeyeceği de bilinemez. Bu konuda Danıştay 5. Dairesi'nin 2013/7949 sayılı kararı da bu uygulamayı Anayasa'ya aykırı bulmuştu" dedi. İş ve Sosyal Güvenlik hukuku Uzmanı ve Bilirkişisi Av. Cüneyt Alihan Danar da konunun kişilik hakkıyla ilgili olduğunu belirterek yazıda zorunluluk diye belirtilse de işçinin bunu işverene vermek zorunda olmadığını vurguladı. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Memur Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (26)

bu topraklarmobilWeb@haberler.com:

Zabita teskilati kapatilmali, gereksiz bi teskilat, askerpolis var bunlara gerek yok

14
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

yaptıkları ayrımcılıklar rüşvetler ortaya çıksın istemiyorlar tabi

13
1
yanıtYanıtla
Hele dadas.mobilWeb@haberler.com:

Neden rahatsız oluyorsunuz. Rüşvet alamıyor sunuz adam seçiyorsunuz diyemi

9
4
yanıtYanıtla
zaferMobil-ANDROID:

beleş ekmek yok...

9
3
yanıtYanıtla
DünyalıMobil-IOS:

İnşaat vb yerlerde HARAÇ alamıyorlar, eskisi gibi degil artık , HARAÇ Havuzda birikiyor.

5
3
yanıtYanıtla
tunga:

saklanacak gizli bir işmi yapıyorlar değilse neden rahatsız oluyorlar. emniyetle beraber operasyona gidiliyor ama zabıtayla olmaz . sebebi zabıtaların yarısı işi bilmeyen adamlarla dolu. mesela osmaniye ilinde edindiğim sağlam bilgilere göre 1 adet zabıta varmış. diğerleri neci diye sordum:onlar belediye içi geçici görevdeler dediler

6
2
yanıtYanıtla
celil:

bence rüşvet almasınlar diye hemen fişleme adı hazır

4
2
yanıtYanıtla
ah zabitamobilWeb@haberler.com:

Rahatca kesim yapamicaklar ondan

5
1
yanıtYanıtla
yavuz:

rahat hareket edemeyip rüşvet alanları kısıtlandıkları için şikayet ediyorlardır. yoksa işini düzgün yaptıktan sonra müdür seni izlese ne izlemese ne

4
2
yanıtYanıtla
skender:

ulan neyini fişliyecekler zaten tüm kaydın varmı yokmu biliyolar artık nekadar çalıyorsanız rüşvet yiyorsanız demekki adamlar bu denli teknolojiyi kurmaktan çeknmemişler

4
2
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title