Haberler

Bireysel Emeklilik Düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda

Meclis başkanvekili Pervin Buldan, "Elbette ki Yüksekova ve Cizre il olabilir.

Meclis başkanvekili Pervin Buldan, "Elbette ki Yüksekova ve Cizre il olabilir. Ancak bunların il olması, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olmasına neden olmamalıdır. Bir Hakkarili olarak, bu çağrıyı siyasi iradeye ve yetkililere duyurmak isterim." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 45 yaş altı, ücret karşılığı çalışanların, iş verenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, düzenlemenin çok hızlı bir şekilde genel kurul gündemine getirildiğini ifade ederek, bunun özellikle etki analizinin yeteri kadar ele alınamaması açısından olumsuzluk doğurduğunu savundu.

Tasarı hakkında sosyal tarafların görüşlerinin de alınmadığını ifade eden Usta, "Yapısal reformlar gerçekleştirilmeden tasarrufların artırılması mümkün değildir. Yapısal reformları gerçekleştirmezsek, biz daha çok bireysel emeklilik üzerinde tartışır dururuz. Bireysel emekliliğe karşı değiliz ama sisteme gereğinden fazla misyon yüklenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleme gereği bütün çalışanların otomatik olarak sistem içine sokulacağını cayma hakkını iki ay içinde kullanabileceklerini belirten ve bu durumu eleştiren Usta, özellikle dar gelirli vatandaşlar açısından sorun yaşanabileceğini belirtti.

"Nerede sosyal devlet?"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun çalışma biçimini eleştirdi. Birbiri ile alakasız düzenlemeleri kapsayan torba tasarıların hızla komisyondan geçirilerek Genel Kurul'a indirildiğini söyleyen Paylan, tasarılar üzerinde yeterli tartışmaların yapılmadığını savundu.

Paylan, bireysel emeklilik düzenlemesinin zorunlu bir kesinti olmasını ve fonun özel şirketlerce yürütülmesini eleştirerek, şunları kaydetti:

"Nerede sosyal devlet? Anayasaya göre biz bir sosyal devletiz ve özellikle dar gelirlileri gözetmek zorundayız. Sosyal Güvenlik Kurumunu güçlendirmek, dar gelirlilere daha iyi bir emeklilik planı vermek bizim devletimizin görevi. Bunu özel şirketlere tahvil edemeyiz. Bireysel emeklilik sistemine değil, Sosyal Güvenlik Kurumunun, dar gelirlileri esas alan bir emeklilik planına ihtiyaç var."

Paylan, konuşması sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen düzenlemede Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasının da bulunduğuna işaret ederek, bunun yanlış bir girişim olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise yerinden söz alarak, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasına ilişkin düzenlemeye değindi.

Gök, "Biz CHP olarak, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasının karşısında olduğumuzu belirtiyor, eğer gerekliyse Yüksekova ve Cizre'nin de ayrı iller yapılması suretiyle bu tartışmanın sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Hakkari ve Şırnak il olarak kalmalıdır." diye konuştu.

"O toprağın bir evladı olarak çağrı yapıyorum"

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan kendisinin de bir Hakkarili olarak bu konuda görüş beyan etmek istediğini söyledi.

Buldan, "Hakkari'nin ilçe yapılmasına Hakkari halkı gerçekten tepkili. Bu konuda ben de Hakkari ilimizin il olarak kalmasının daha uygun olacağını ama aynı zamanda Şırnak ilinin de yine il olarak kalmasını buradan hem siyasi iradeye hem de yetkililere bir çağrı olarak iletmek isterim. Elbette ki Yüksekova ve Cizre il olabilir. Ancak bunların il olması Hakkari ve Şırnak'ın ilçe olmasına neden olmamalıdır. Dolayısıyla bu konuda bir kez daha bir Hakkarili olarak, o toprağın bir evladı olarak bu çağrıyı siyasi iradeye ve yetkililere duyurmak isterim."

Kaynak: AA / Politika

Pervin Buldan Yüksekova Hakkari Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title