Haberler

    Bireysel Emekliliğe Kaç Para Yatırırsanız, Ne Kadar Birikiminiz Olur

    Güncelleme:

    Bireysel Emeklilikte aylık yatırılan pirime göre elde edilen birikimin miktarı da değişiyor. İşte tahmini oranlar.

    Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, Bireysel Emeklilikte vatandaşın yatıracağı prime karşı ne kadar birikim elde edeceğini araştırıp yazdı.

    İŞTE O YAZI

    Başlıktaki soru, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başladığından bu yana okuyuculardan aldığım soruların en başında geliyor. Gerek sistemdeki kişiler, 'aylık yatırdığım para ile emekli olduğumda ne kadar birikimim olur' diye soruyor; gerekse sisteme girecek adaylar, 'aylık kaç para yatırırsam, birikimim ne olur' diye merak ediyor.

    İşin aslını isterseniz cevabı çok kolay bir soru değil.

    Birikim tutarını etkileyen; kişinin yaşı, aylık yatırdığı tutar, aylık tutarın yıllık artışı, yatırımın hangi fonlarda değerlendiği, sistemde kalındığı süre içinde piyasaların durumu gibi birçok faktör var. Ben, yine de yol göstermesi açısından, BES'e yatıracağınız aylık katkı payına göre emekliliğinizde ulaşacağınız birikim tutarı hakkında ipuçları vereceğim. Peşin peşin söyleyeyim; birikim tutarı tamamen tahminidir ve garantisi yoktur ki, kimse de size bu konuda bir garanti zaten veremez.

    YAŞA GÖRE MUHTEMEL BİRİKİM

    Aşağıdaki hesaplamalar; sisteme toplu para ödenmediği, sadece aylık ödeme yapıldığı ve bu ödemelerin de 56 yaşına yani, emekliliğe kadar artırılmadığı, yıllık da yüzde 1 reel getiri varsayımı ile ulaşılacak muhtemel birikim tutarını göstermektedir.

    - 25 yaşındaysanız ve BES'e her ay düzenli olarak 110 lira yatırırsanız, 56 yaşında emekliliğe hak kazandığınızda; muhtemel birikiminiz 61 binin biraz üzerinde olacaktır. Bunun 49 bini birikiminiz ve getirisi, 12 bin 419 lirası da devlet katkısı ve - 25 yaşındaysanız ve sisteme her ay düzenli 250 lira yatırırsanız, 56 yaşında, muhtemel birikiminiz 140 bin lirayı biraz geçecektir. Bunun 113 bini birikiminiz ve getirisi, 28 bini de devlet katkısı ve getirisidir.

    - 30 yaşında, aylık 200 lira katkı payı ödeyerek sisteme girerseniz; emekliliğinde, birikiminiz 93 bin liraya yakın olacaktır. Bunun 74 bini sizin birikiminiz ve getirisi, 18 bin 500 lirası da devlet katkısı ve getirisidir.

    - 30 yaşında, aylık 500 lira ödeyerek BES'e girerseniz; emekliliğinizde 230 binin üzerinde birikiminiz olur. Bunun 185 bin lirası birikiminiz, 46 bin lirası da devlet katkınızdır.

    - 35 yaşında aylık 250 lira ile sisteme girdiğinizde, emekliliğinizde muhtemel birikiminiz 92 bin liraya yakın olacaktır. Bunun 73 bini birikiminiz, 18 bin 400 lira da
    devlet katkısıdır.

    - 35 yaşındaysanız ve aylık 500 lira öderseniz, emekliliğinde 184 bin liraya yakın bir birikime ulaşırsınız ki, bunun 147 bin lirası birikiminiz, 37 bin lirası da devlet katkısı
    olacaktır.

    - 40 yaşında sisteme girdiniz, aylık da 300 lira ödeyeceksiniz. 56 yaşında birikiminiz 83 bin lirayı bulur. Bunun 66 bin lirası birikiminiz, 16 bin 600 lirası da devlet
    katkınızdır.

    - 40 yaşında, aylık 750 lira öderseniz; emekliliğinizde 208 bin liralık birikiminiz olacaktır. 166 lirası birikiminiz, 41 bin 500 lirası da devlet katkısıdır.

    - 45 yaşında, aylık 350 lira katkı payıyla girerseniz, 56 yaşında birikiminiz 66 bin 500 liranın biraz üzerine çıkar. Bunun da 53 bini birikiminiz, 12 bin 700 lira da devlet
    katkısıdır.

    - 50 yaşında, aylık 500 lira ödeyerek sisteme girerseniz, 60 yaşında (sistemde en az 10 yıl kalınması gerekiyor) birikiminiz 87 bin liraya yakın olur. Bunun 69 bin lirası
    birikiminiz, 17 bin 400 lirası da devlet katkısıdır.

    Yol göstermesi açısından farklı yaş gruplarına ve ödenecek katkı payına göre muhtemel birikim tutarlarını verdim. İşin özü şu: Sisteme genç yaşta girerseniz ve dişinizi sıkıp emekliliğinizi beklerseniz, iyi bir birikime ulaşabilirsiniz ki, yukarıdaki hesaplamalar sadece yıllık yüzde 1 reel getiriye göre yapılmıştır

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Hürriyet Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
    500

    Yorumlar (2)

    MAKİNİST:

    nema ile söğüşlenen işçiler şimdi bes ile söğüşlenecek yani yöntem farklı olsada amaç aynı keleyen kekleyene halk kör olduktan sonra kral çıplak olsa ne yazar

    1
    0
    yanıtYanıtla
    tkt:

    kimse fonlardan bahsetmemiş. herkes kendi fonlarını kontrol etmek zorunda diye biliyorum bes te, fondan anlamayan kişilerin paraları giderek eriyecek. 1 getiri derken daha fazla götürüsünün olacağı ihtimalide var yani paran giderek bitecek. yazık günah insanları kandırmayalım para kolay kazanılmıyor.

    1
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title