Haberler

Birecik Kurtçuklu Su Mu İçiyor?

Güncelleme:

Şanlıurfa'da DBP'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, Birecik ilçesinde içme suyu sıkıntısı yaşandığını söyledi.

DBP'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, " Birecik'te insanlar içme suyu bulamıyorlar. İnanın musluklardan kurtçuklar akıyor. Hayvan leşlerinin atıldığı Fırat'tan ilkel yöntemlerle arıtılarak su veriliyor." şeklinde önemli iddialarda bulundu. Meclis komisyonunun hazırladığı raporda da ilçelerde arıtma tesisinin olmadığı belirtildi

Kasım ayının olağan toplantısını gerçekleştiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Urfa ve ilçelerinde suyun arıtılması ve temizliği konusunda yapılan çalışmaları ele aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü Binasında bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonundaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı. Su sağlığı ve temizliğiyle ilgili hazırlanan raporda arıtma tesislerinin bir an önce hizmete açılması gerektiği vurgulanırken, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar, Birecik'teki musluklardan kurtçuklu suyun aktığını iddia etti.

HİLVAN DIŞINDA ARITMA TESİSİ YOK

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ) ve Halk Sağlığıyla yapılan görüşmeler neticesinde hazırlanan raporda, "Şanlıurfa merkez, Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerimizde dağıtım yapılan arıtma tesislerimizde merkezden ve periferiden numune örnekleri alınarak konik ve mineral tetkikleri yapılmaktadır. Bu tetkikler ŞUSKİ ve Halk Sağlığı laboratuvarlarına gönderilerek kimyasal analizler yapılmakta ve bu raporlar her hafta denetlenmektedir. Denetim izleme analiz grubu ve kontrol izleme analiz grubu olarak iki analiz yapılmaktadır. Eyyübiye ilçesinde 138, Haliliye ilçesinde 114, Karaköprü ilçesinde 100 numune alma noktası vardır. Bunlardan her gün numune alınarak bakteri, klor ölçümü yapılmaktadır. Daha sonra bakteriyolojik ve kimyasal numuneler alınarak laboratuvarlarda incelenmektedir. Kimyasal analizler aynı gün, bakteriyolojik analizler üç gün sonra sonuçlanmaktadır. Bu sonuçlar Halk Sağlığı ve ŞUSKİ laboratuvarları tarafından da bilgisayar ortamında paylaşılmakta ve şüpheli görülen numune noktaları üç gün takip edilerek sorun giderilmeye çalışılmaktadır… Hilvan hariç diğer ilçelerde arıtma tesislerinin yapılması ve atık su tesislerinin en kısa sürede faaliyete geçirilerek halkın hizmetine sunulması komisyonca uygun görülmüştür" denildi.

CİN: FARKLI NOKTALARDAN NUMUNE ALINMALI

Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, raporu hazırlayanlara teşekkür etti; ancak raporda bazı eksikliklerin olduğunu belirtti. Cin, "Hep aynı noktalarda örnek alınırsa olası kirlenmeleri öğrenemeyebiliriz. Onun için her ilçenin farklı noktalarında yer değişikliği yapılarak numune alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü her an borularda sızma olabilir. Kırsal mahallelerdeki klorlamaya ilişkin herhangi bir açıklayıcı bilgi yok. Kuyuların etrafı kirlenmeye ve gübrelemeye karşı nasıl bir önlem alınmış, ikincisi klorlama sistemi hangi yöntemle oluyor? Kloru kuyuya bırakırsınız, bir gün veya bir saat sonra bu klor dışarıya çıkar. Bu klorlama anlamına gelmiyor. Sağlıklı bir klorlama için kuyularda damlama sisteminin olması lazım. Ve sürekli bir damlamanın olması lazım. Böyle bir çalışma var mı, yok mu? Onu öğrenmek istiyorum" dedi.

SÜTPAK: HİLVAN'DA HALA SU YOK

DBP'li Sibel Sütpak da, söz hakkı alarak üzerinden üç ay geçmesine rağmen hala Hilvan'ın suya kavuşmadığını söyledi. Oturum başkanı Kaytan, Hilvan'da arıtma tesisinin bittiğini şebekelerle ilgili bir eksikliğin olabileceğini söyledi. Bu konuda tam bilgisi olmadığını kaydeden Kaytan, konuyu araştıracağını ifade etti.

KIZILDAMAR: BİRECİK'TE İNSANLAR İÇECEK SU BULAMIYOR

Su konusunda Birecik olarak çok muzdarip olduklarını dile getiren DBP'li Şanlıurfa Büyükşehir Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar ise, "Su cennetinde yaşıyoruz ama maalesef çöl cehennemini yaşıyoruz. Daha önce de defalarca dile getirilmişti. Kırsal alanda insanlar bağını, bahçesini sulayamadığı için göç etmek zorunda kalıyorlar. Ben bu konuda da bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce de dile getirmiştim. Birecik çok sıkıntılı. Birecik Nehri, Birecik'in tam ortasından geçiyor. Ama maalesef Birecik'te insanlar içme suyu bulamıyorlar. Ben kendi gözlerimle gördüm. Bir gün fırsat olursa bardağı doldurup buraya getirmeyi de düşünüyorum. İnanın musluklardan kurtçuklar akıyor. Hayvan leşleri Fırat'a atılıyor. Fırat'ta çok ciddi bir koku var. Fırat'ta yosunlaşma var. Fırat'ın 100 metre yanında kokudan geçemiyorsunuz. Sürekli orada yaşadığımız için bir süre sonra insan alışıyor o kokuya. Birecik ne zaman bir su arıtma tesisine kavuşacak? Birecik'te hala ilkel yöntemlerle su arıtılıyor. Kumdan, taştan süzgeçler oluşturulmuş. Oradan Fırat'ın suyu geçiriliyor ve insanlara sunuluyor. Gerçekten çok gelişigüzel yapılıyor. Biz, bu su sorununu ne zaman çözeceğiz? Büyük bir su kaynağı Birecik'in ortasından geçecek ama hala insanlar bağlarını bahçelerini sulamayacak. Hala musluklardan pis sular akacak, kurtçuklu sular akacak. Bu sorun ne zaman çözülecek? Lütfen bir tarih verin" diye konuştu.

BELEDİYE VE DSİ YETKİLİLERİ ARITMALAR İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, ŞUSKİ Genel Müdürü Ferit Dağdeviren ve teknik ekipleriyle DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap bir toplantı gerçekleştirdi. Şanlıurfa merkezin yanı sıra Viranşehir, Siverek, Suruç, Birecik ve Halfeti ilçelerinin içme suları ve isale hatları ile Merkez 2. Kademe Arıtma tesisleri hakkında görüşme yapıldı. Yapılan toplantıda 2016 yılında başlanacak olan Viranşehir İçme Suyu Projesi, Siverek İsale Hattı ve Arıtma Tesisi, Suruç Arıtma Tesisi ve İsale Hattı, Birecik İçme Suyu Projesi, Halfeti İçme Suyu Projesi ve Şanlıurfa 2. Kademe Arıtma Tesisi İsale Hattı hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Karaköprü Birecik Hilvan Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title