Haberler

Bira Kutulu' Kitaba Toplatma Kararı

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Sinan Baba Türbesi ile ilgili bölümdeki fotoğrafta bira kutusu görünen 'Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri' kitabının, dağıtımından yaklaşık 1 yıl sonra toplatılmasına karar verildi.

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Sinan Baba Türbesi ile ilgili bölümdeki fotoğrafta bira kutusu görünen 'Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri' kitabının, dağıtımından yaklaşık 1 yıl sonra toplatılmasına karar verildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geçen yıl Nisan ayında basılan ve 2 bin adet dağıtılan 'Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri' kitabının 230'uncu sayfasında Gönen İlçesi, Gümüşgün Mahallesi'ndeki Sinan Baba Türbesi'nin fotoğrafında, pencere kenarında görünen bira kutusu, mahalle muhtarı İbrahim Candan tarafından eleştirildi.

Olayın, Alevi Bektaşi toplumunu karalamaya yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Muhtar Candan, "Bu olay bizlere karşı provokasyondur. Türbelerimize çok önem veriyoruz. Kesinlikle içki olayı yaşanmaz. Bizim 'Sinan Dede' olarak söylediğimiz türbe içinde içki kutusu fotoğrafı yer alması 'camide içki içiliyor denilmesi' kadar abestir. Sinan Dede Türbesi bizim köyümüz içinde yer alan, diğer değerli zatların türbeleri arasında da en çok değer verdiğimiz mekandır. İçersine girerken saygımızdan eşiğine dahi basmadığımız bir mekanda içki kutusu fotoğrafının yer alması provokasyondur" dedi.

300 sayfalık kitaptaki söz konusu fotoğrafta 'Türbenin penceresine kullanılması için bırakılan mumlar' açıklaması yazılırken, mumların yanında bira kutusu ve deterjan bidonu yer aldı.

O dönem Isparta Valiliği olayla ilgili soruşturma başlattığını açıklarken, konunun Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından da incelendiği belirtildi. Müfettiş raporu doğrultusunda Isparta Valiliği, tepki çeken kitabın toplatılmasına karar verdi. Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu imzalı yazıyla kitapların gönderildiği kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından iade edilmesi istendi. Yazıda, "Isparta ve çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri Kültürel Tarih, Coğrafi Konum, Fiziki Yapı, Ritüel ve Uygulamalar isimli kitap, Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemaleddin Taş, Prof. Dr. Ramazan Uçar, Doç. Dr. Sadık Akdemir, Yard. Doç. Dr. Hüseyin Akgül, Dr. Kevser Çelik, Arş. Gör. Nuran Oğuz Keleş ve Arş. Gör. Muhammed Özdil tarafından hazırlanmış olup, söz konusu kitap akademik bir çalışma olmasından dolayı içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmadan Valiliğimizce basımı sağlanmıştır. Ancak söz konusu kitabın içeriğinde bazı sayfalarda görülen hususların yeniden değerlendirilmesine ve düzeltilmesine ihtiyaç olması nedeniyle adı geçen kitabın Valiliğimize posta yoluyla iade edilmesi gerekmektedir" denildi. - Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Isparta Valiliği Gönen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title