Haberler

Bir Yılda 100 Yaban Hayvanını Tedavi Edip Doğaya Saldılar

Güncelleme:

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2013 yılında 100 yaban hayvanını, tedavi edip doğaya bıraktı.

MUSTAFA GÜNGÖR - Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya, Eskişehir ve Uşak'ta yaralı ya da hasta olarak bulunan şahin, baykuş, geyik, leylek gibi hayvanları tedavi ederek yeniden doğaya salıyor. Ekipler, 2013 yılında 100 yaban hayvanını, tedavi edip doğaya bıraktı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel yaşam hakkına sahip olan yaban hayvanlarının insanlar gibi sıcak, yiyecek, içecek ve lüks bir hayata sahip olmadıklarını söyledi.

Hayvanların açık arazide yiyecek bulmak için bazen günlerce çabaladıklarını vurgulayan Kuşçu, hayvanların hastalandıklarında, yaralandıklarında ya da olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini, ancak bunu çoğu zaman insanların görmediğini belirtti. İnsanlardan uzak, doğanın herhangi bir köşesinde yaşayan yaban hayvanları için çalışmalar yaptıklarını aktaran Kuşçu, şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar yaban hayvanlarını koruma, yaşam alanlarını geliştirme, ağır kış şartlarında yemle destekleme ve hasta ya da yaralı olduklarında tedavi edilerek doğaya geri salınması gibi faaliyetlerden oluşuyor. Hasta ve yaralı hayvanlarla bakıma muhtaç yavrular başta üniversitelerimizin veteriner fakülteleri, belediye başkanlıkları, emniyet güçleri, avcı dernekleri ve hayvan sever sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon halinde tedavi edilerek yeniden doğada yaşayabilecek hale getirilerek yaşam alanlarına geri kazandırılıyor. Geçmişte ecdadımız bakıma muhtaç, hasta ve yaralı hayvanlar için vakıf ve bakım evleri kurarak onların sorunlarıyla ilgilenmişler. Zamanımızda bu tür faaliyetleri sessiz canlıların sesi ve desteği olan bölge müdürlüğümüz ve bağlı şube müdürlüklerince yerine getiriyoruz."

2013'de, 30 kızıl şahin, 6 atmaca, 17 kaya güvercini, 2 kızıl geyik, 6 keklik, 16 leylek, 4 ebabil kuşu, 3 kırlangıç, 2 kerkenez, 2 kara akbaba, 2 kartal ile birer pelikan, bıldırcın kılavuzu, tilki, flamingo, sincap, doğan, kulaklı orman baykuşu, puhu, peçeli baykuş, büyük akbalıkçılı tedavi ederek doğaya saldıklarını anlatan Kuşçu, yıl içerisinde toplam 100 hayvanı tedavi ettiklerini, çok sayıda hayvana da yem bıraktıklarını bildirdi.

Kuşçu, kış aylarında yem bulamayan hayvanlara yem bırakmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Kütahya Denizli Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title