Haberler

Bir Selçuklu Sultanının Tüm Sırları Bu Kitapta: "AY Sultan"

Güncelleme:

Türk, Osmanlı ve Selçuklu hayranı olan ünlü ABD'li yazar Katharine Branning'in son kitabı 'Ay Sultan'ı nefes nefese okuyacaksınız.

Amerikalı ünlü yazar Katharine Branning, 'Bir Çay Daha Lütfen', 'Lady Montagu'nün İzinde Türkiye'ye Mektuplar' isimli kitaplarından sonra; Tanrı'nın isteğiyle tarihi değiştirmek zorunda olduğuna inanan, güçlü ve gururlu bir kadının hikâyesini, özetle Selçuklu destanının başrolündeki "Ay Sultan"ın entrika, tutku, ihanet, siyasi çekişmeler ve soğukkanlı hırslarla dolu cüretkâr mücadelesini anlatıyor.

Kaynağını tarihten alan "Ay Sultan" romanıyla Türk okuyucusunun yeniden karşısına çıkmaya hazırlanan Katharine Branning, 9 Kasım 2014 Pazar günü 14:00 – 16:00 arası Tüyap Kitap fuarında okuyucularıyla buluşarak, imza verecek.

İktidar savaşları ve aşkla yazılmış kaderini, 13 Yüzyıl Selçuklusunda olağanca gücüyle taşıyan, aşkla kuşatılmış bir hayat onunki: "Ay Sultan"…

Selçuklu sarayının ihtişamına, tezgâhlanan ihanetlere, korkunç entrikalarından dillenmemiş sevdalara ve son nefese saklanan korkunç itiraflara uzanan fırtınalı yaşamını nefes nefese okuyacaksınız.

"Ay Sultan", tarihi gerçekler ve kimi gerçek karakterler kullanılarak kurgulanan bir roman ve onun yazarı Katharine Branning, kendi hayalgücünün ürettiği müthiş bir 'Mahperi Hatun' hikâyesini anlatırken, 13. yüzyılın Anadolu atmosferine, kokusuna, rengine, dokusuna ve duygusal haritasına da yeniden hayat veriyor.

1978 yılından beri Türkiye'de, mimari ve süsleme sanatlarına dair saha çalışmaları yapan Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye hayranı olan ADB' li ünlü yazar Katherine Branning, şimdi de yeni kitabı"Ay Sultan" ile Anadolu Tarihi'nin tozlu sayfalarına ışık tutuyor.

Tarihi Yüzleşmelerle Karşılaşmaya Hazır Olun…

Gerçek kişilerden ilham alan "Ay Sultan" romanı, gerçek ve kurgusal karakterlerden oluşan geniş bir kadronun rol aldığı hareketli bir ömrü yansıtıyor. Katharine

Branning imzalı roman, 'Bir Çay Daha Lütfen' den sonra Türk okuyucularla buluşturan ikinci kitap olması sebebiyle de önemli bir yer tutuyor.

Tutku, entrika, tuzak, ödenemeye bedeller hepsi dönemin en güçlü kadını olan Mahperi Hatun'un yaşamında öne çıkıyor.

İktidar savaşları ve aşkla yazılmış kaderini, Selçuklu Sarayları' nda bir yük gibi taşıyan Mahperi Hatun kudretle, aşkla kuşatılmış bir hayatının nasıl bir başarıya dönüşebildiğini gösteriyor. Yaşamak için mücadele etmek zorunda kalan bir kadının, bazen masum bazen çaresiz, bazen de telaşlı çırpınışları Selçuklu' nun unutulmaz dönemlerine ayna tutuyor. "Ay Sultan" 13. yüzyılın Anadolu'sunda kadınların bıçak kadar keskin mücadelesini, rüzgar gibi esen entrika, kıskançlık, kin, sevda dolu hayatların romanını okuyucuyla buluşturuyor.

Katharine Branning, kendine özgü, nitelikli bakış açısıyla, Türk tarihinin en ihtişamlı dönemlerindeki bu çözülmemiş gizemi, kusursuz birer aştırma ve benzeri olmayan kurgu yeteneğiyle gözler önüne seriyor. 13.yy Anadolu'sunda geçen '"Ay Sultan'"; Zengin dokusu, renkli ve benzersiz kurgusuyla okuru eşsiz ve gerçekten de zorlu bir yolculuğa çıkaracak.

Tutkulu Bir Sultan'ın İhtişamı Kitaptan Alıntı

ABD'li yazar Katharine Branning, kitabında; Selçuklu Hükümdarı Alâeddin Keykubad'ın eşi Anadolu'da Mahperi Hatun olarak bilinen Ay Sultan'ı anlatıyor. Kitap, Ay Sultan'ın ağzından şöyle anlatılıyor; Ben Meryem, Ben Mahperi, Ben Sultan Hatun, Ben İnşa Edici!

13. yy'da Anadolu... Tam bir tezatlar çağı... Büyük bir imparatorluğun kuruluşu ve tarihten silinişi... Tutkulu bir Sultan'ın ihtişamı ve haset dolu bir sarayın fesadı... Yükselen han duvarlarına karşı kabaran vahşi bir Okyanus'un dalgaları... Savaşan toynaklar altında çiğnenirken bağrında Hakk'ın azim bir tecelli aynası ve büyük bir manevi ihtilalin ta kendisi Mevlana'yı filizlendiren bir diyar... Muhteşem kırmızı halılar dokuyan eller... Kana bulanmış cani pençeler... Bir pars kadar bağımsız ve delişmen bir Sultan Hatun, yalnız fakat izzetli... En büyük şereflere mazhar iken ihanete uğrayan... Hür ruhlu bir kadın... Gözleri ufukta... Bulutsuz bir gecenin mehtabı iken husufa uğrayan bir dolunay.

Mahperi Hatun, Selçuklu İmparatorluğu'nun önemli şahsiyetlerinden, büyük bir Sultan'ın eşi ve bir başkasının validesi. Savaş meydanlarının ok vızıltıları ve hızlı aygırların kişnemeleriyle yankılandığı çalkantılı 13. yy Türkiye'sinde sahne bulan destanın başrolündeki isim. Mahperi, inşa edenlerle yıkanların yaka paça olduğu bir çağda, aşk ve nefretin aynı anda kol gezdiği rekabet dolu bir sarayda ismiyle müsemma dolunay gibi ışıltılı bir şahsiyetti ve onuruyla ayakta kalabilmeyi başarabilmişti. Parlak zekâsı ve çetin direnciyle hem erkek hem kadın rakiplerinin, Moğollarla savaşların, yolsuzluk ve ihanetin üstesinden gelerek İmparatorluğun en etkili figürlerinden birisi haline gelmişti. Bu, hayalleri olan, cömert, şiirle bezeli, mütevazı kullar ve nurani dervişlerle kurulan dostlukla dolu, aşkı aramış, bulmuş ve yitirmiş bir kadının hikâyesi. Hepsinin ötesinde, en büyük tutkusu, abideler inşa edip taşlara kazınacak bir hizmet mirası bırakmak olan bir sultanın hikâyesi anlatılıyor.


Kitabın İmza Günü 9 Kasım 14.00-16.00 Tüyap Kitap Fuarında!


Gerçek bir hikâyeden ve kişilerden esinlenen Ay Sultan, Türk Tarihi'nin en ihtişamlı dönemlerinden birine yeni bir perspektifle bakabilen, bunu yaparken de yürekleri kimi zaman pır pır ettiren kimi

zaman da dağlayan bir ilham eseri olarak raflardaki yerini alıyor. Selçuklu, Osmanlı ve Türk hayranı ABD'li yazar Katherine Branning'in İngilizce "Moon Queen adıyla, Türkçe "Ay Sultan" ismiyle

yayınlanan kitabının imza günü ise, 9 Kasım Pazar günü 14.00-16.00 da Tüyap Kitap Fuarında düzenlenecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Katharine Branning Selçuklu Türkiye Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title