Haberler

Bir Zamanların Gözde Mesleği Terzilik, Hazır Giyime Yenik Düştü

Güncelleme:

Terzilik, hazır giyime olan talebin artması ile terzi çırağının yetişmemesinden dolayı unutulmaya yüz tutuyor. Ayakta durmaya çalışan terziler ise zor durumda.

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde 65 yıldır terzilik yapan Hüseyin Kılınç, (80) 16 yaşında Ağabeyi Hacı Kılınç'tan öğrendiği mesleği gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutmaya çalışıyor. Çevresinde "Terzi Hacı Abdu" olarak tanınan Hüseyin Kılınç, terzi olan ağabeyinin yanında 4 yıl çıraklık yaptıktan sonra usta olduğunu ve 65 yıldır bu mesleği devam ettirdiğini söyledi.

MESLEĞİ AĞABEYİ ÖĞRETTİ

Kılınç "Ağabeyimden bu mesleği öğrendim. Daha sonra 20 yaşında askere gittim orada da yine terzi olarak görev yaptım. Eskiden terzilik modaydı, o zamanlar milletin giydiği her şeyi terziler dikiyordu konfeksiyon, tekstil yoktu şimdi konfeksiyon çıktı terzilerin işi bitti. 'Bir pantolon gelecek de paçasını yapacağız, 5 lira para alacağız.' diye yola bakıyoruz başka bir iş yok." dedi.



"ÇIRAK YETİŞTİRMEYE GEREK YOK"

Terzilik için "Bu meslek kapalı, açık cezaevi" diyen Kılınç "Akşama kadar oturacaksın, dükkanı kapatsan bir müşteri geliyor seni bulamıyor. Biz de zaten bir müşteri için bekliyoruz. Şu ana kadar iki tane çırak yetiştirdim ama artık çırak yetiştirmeye gerek yok çünkü biz sadece tamir yapıyoruz.

"ARTIK ELBİSE DİKİMİ YOK, TAMİRİ VAR"

Yeni elbise yapma işi kalktı. Bu mesleği de fazla yapmak isteyen yok. Konfeksiyona girdiler şimdi insanlar. Eskisi gibi çıraklık yapmaya gelen de yok. Parasız bir iş yapmıyorlar bir yevmiye 100 liraya çıktı. Bir terzi zaten günde 50 lira alamıyor ki 100 lira çırağa versin." ifadelerini kullandı.

"TERZİNİN İŞİ BİTTİ"

Konfeksiyonun terzilik işini bitirdiğini vurgulayan Kılınç "İşler ancak bayramlarda yoğun oluyor. Bir de ilçe pazarının olduğu cuma günleri 5-10 kuruş para kazanıyoruz. Şu ana kadar bu işi yaparak bağ, bahçe aldım, ev aldım yedik, içtik, evlendik ve çocuklar oldu. Onları da burayla büyüttük, onlar da evlendi ve çocukları var. Ama artık bu iş bir kişiye bile bakamaz hale geldi." şeklinde konuştu




Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yağlıdere Giresun Yaşam Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle!
500

Yorumlar (5)

ahmet:

:fakirler giyecek elbise bulamıyor zenginlerde yırtılan elbiseleri çöpe atıyor buda demek oluyorki bu akp hükümeti aile şirketi kurup zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptı.

3
15
yanıtYanıtla
Doktor:

yikilmatin ayakatasi amcacim senin isler devam giter ahla yatim etsin

4
0
yanıtYanıtla
CAN:

Dikim olmayabilir ama terziler çok kazanıyor bakmayın bu haberin böyle olduğuna, la bir paça yapıyor 10 TL, bir sökük cep dikiyor 5 TL, yerine göre 20 TL, 10 tane müşteri gelse günde ki geliyor, 200 TL ayda yapar 6. 000 TL kim kazanıyor. .

2
0
yanıtYanıtla
yorumcu:

zanaatkarın en büyük derdi maliyet. senin emeğin kıymetli ama mağazalarda ucuzluk var. öyle olunca güzelim terzilik ölüyor işte. .

0
0
yanıtYanıtla
sülo:

KİM GİYECEK ELBISE BULAMIYOR, BU DUNYADA YASAMIYORSUNUZ GALIBA, EN FAKIRIN BİLE 3-5 ÇİFT AYAKKABISI VAR,

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title