Haberler

Bir Mimar İmzası ile İstanbul Kapı Geçmişe Dönüyor

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'dört kapılı şehir' diye tanıladığı Erzurum'un kaybolan kapılarına artık sahip çıkılıyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'dört kapılı şehir' diye tanıladığı Erzurum'un kaybolan kapılarına artık sahip çıkılıyor. Tarihi süreç içerisinde önemi kaybolan, yıllarca kaderine terk edilmiş İstanbul Kapı, Yakutiye'nin mimar belediye başkanı Ali Korkut'la yeniden hayata dönüyor. İstanbul Kapı, uzun yıllar sarhoş, tinerci ve başıbozuk mekanı olmuş, insanoğlu ve yılların acımasızlığıyla baş başa kalmıştı. İstanbul Kapı için proje uygulayan Ali Korkut, önceki ve son halinden görüntüleri kamuoyuna sunarak değişimi gözler önüne serdi.

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, mimar ve tarihi eser uzmanı kimliğiyle şehrin belediyecilik tarihinde tarihi eserlere ilk defa sahip çıkmanın örneklerini sergiliyor. Başkan Korkut, tarihi mirası yarınlara taşımanın şehrin kimliği açısından önemli olduğu kadar ekonomik hayatın gelişimi içinde elzem olduğunu söylüyor. Korkut, "Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum için 'dört kapılı şehir' diyor, meşhur 'Beş Şehir'inde. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen, çarpık yapılaşmadan kendisini kurtaramadı. Erzurum, bünyesinde barındırdığı yüzlerce tarihi mekanın yanında kapılarıyla da tarihe ışık tutuyor. Bu kapılar içerisinde en ünlü olan 7 kapıdan, günümüze kalan 3 tanesi ilgisizlik yüzünden yıkılıp yok olmak üzereydi. İstanbul Kapı'yı bir proje ile yarınlara taşımayı başardık" dedi.

Bakımsızlık ilgisizlik yüzünden şu ana kadar tarihi kalıntı görünümü veren İstanbul Kapı artık sarhoş ve tinerci mekanı olmayacak. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, projenin geldiği nokta hakkında bilgi verirken "İstanbul Kapı olarak bilinen yapı Osmanlı Dönemi eseridir. Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılmıştır. Tarihi eser kurtarıldı. Kamuoyu eserin nereden geldiğini görebilsin diye öncesi ve sonrasını bir seri olarak sunuyorum. Aradaki büyük değişimi gözlemleyebilmeniz için. Ömür oldukça, görevim devam ettikçe tarihi eserlerin gün yüzüne çıkması için çalışacağım" şeklinde konuştu. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erzurum Merkez Ali Korkut Yakutiye İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title