Haberler

Bir Milyon Suriyeliye Her Ay 100'er Lira Destek Verilecek (2)

AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı (ESSN) çerçevesinde 348 milyon avroluk nakdi yardımın Türkiye'deki sığınmacılara ulaştırılacağını belirterek, "Bir Avrupa Komisyonu üyesi olarak, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin yanında olduğunu söylemek istiyorum.

AB Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı (ESSN) çerçevesinde 348 milyon avroluk nakdi yardımın Türkiye'deki sığınmacılara ulaştırılacağını belirterek, "Bir Avrupa Komisyonu üyesi olarak, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin yanında olduğunu söylemek istiyorum. Biz, insanların acılarını dindirebilmek için işbirliğiyle çalışıyoruz." dedi.

Christos Stylianides ve Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Başkanı Ertharin Cousin, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürütülen Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı (ESSN) açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Stylianides, Türkiye'ye ve Türk halkına Suriye'deki vahşetten kaçanlara kucak açtığı için teşekkürlerini sunarak, "Bir Avrupa Komisyonu üyesi olarak, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin yanında olduğunu söylemek istiyorum. Biz, insanların acılarını dindirebilmek için işbirliğiyle çalışıyoruz." dedi.

Suriye'deki eşi benzeri görülmemiş krizin yine eşi benzeri görülmemiş bir müdahaleye ihtiyacı olduğunu söyleyen Stylianides, Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programının bu krize müdahale edebilmek için çığır açıcı bir proje olduğunu belirtti.

Programın, AB'nin şimdiye kadar fon sağladığı en büyük insani yardım projesi olduğunu söyleyen Stylianides, ihtiyaç sahiplerine nakit transferinin sağlandığı bu projenin 348 milyon avroluk insani yardımı içerdiğini söyledi.

Stylianides, yaklaşık 1 milyon sığınmacının yararlanacağı bu nakit fonların aktarımının aylık olarak "Kızılay Kart" aracılığıyla yapılacağını belirterek, "Bu kart herkesin ihtiyacı olanı almasını sağlayacak. Bu nakiti vererek, arada harcanacak miktarı tamamıyla by-pass ederek ihtiyacı olanlara vermiş oluyoruz. İnsani yardım alanında yeni bir sistem ortaya koydu. Daha önce bilinen insani yardımlardan daha farklı bir sistem. En azından, sığınmacılar neye harcamak isterlerse harcayabilecekler. İsterlerse sofralarına yemek alabilecekler, isterlerse çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayabilecekler." diye konuştu.

Suriye'deki insani durum nedeniyle büyük endişe duyduklarını belirten Stylianides, "İnsanların ölmesini istemiyoruz." dedi. Son zamanlarda insani yardım konvoylarının da hedef alındığına dikkati çeken Stylianides, Halep yakınlarında geçen hafta BM insani yardım konvoyunun uğradığı saldırının da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Stylianides, "İhtiyaç duyulan, siyasi çözümdür. Nihai hedefimiz, Suriye'de siyasi barışın sağlanmasıdır." diye konuştu.

"Suriye'de insanların asıl ihtiyaç duyduğu şey barış"

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Başkanı Ertharin Cousin ise proje kapsamında sığınmacılara Kızılay Kart aracılığıyla verilecek yardımla annelerin çocukların ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurgulayarak, düzenlenen törenin henüz bir başlangıç olduğunu belirtti.

Dünyadaki en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkürlerini sunan Cousin, "AB ülkelerine bu en kapsamlı nakit transferi programını hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum. Fakat daha fazlasını yapmamız gerekiyor çünkü Türkiye'deki sığınmacıların büyük çoğunluğu artık farklı illerde yaşıyorlar. Ortada çok karmaşık bir zorluk var." dedi.

Dünya Gıda Programının Türkiye'deki paydaşlarıyla 2012'den bu yana çalıştığını belirten Cousin, projeyle yaklaşık 280 bin kişiye yardım yapılacağını, yaklaşık 342 milyon avroluk bu yardımla başlangıç taahhütlerini yerine getirdiklerini dile getirdi.

Kızılay Kart sayesinde nakit yardımı bankalardan çeken sığınmacıların onurlu bir şekilde hayatlarını sürdürebileceklerini belirten Cousin, "Şimdiye kadar savaş nedeniyle hayatları mahvolmuş insanlara yeni umutların verilmesi ve yeni olanakların sağlanması çok önemli. Suriye'de insanların asıl ihtiyaç duyduğu şey barıştır. Ama barış tesis edilene kadar da umudun, imkanların ve fırsatların kaybolmaması için çalışmalıyız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Christos Stylianides Avrupa Birliği Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title